luni, 4 iulie 2016

Fragment din volumul ”Iris”

Acum îmi dau seama de deranjul lui afectiv și, mă tem, chiar mintal. Cum poți pretinde că iubești o femeie și totuși, să încerci s-o transformi în alta? Ce nu-ți convine la femeia de care pretinzi că te-ai reîndrăgostit? De ce să vrei s-o faci proiecția celeilalte, cu toate că știi că nu vei reuși decât să te amăgești și poate, să-ți faci realitatea mai suportabilă?! Da, cred că asta făcea… Începuse să folosească în discuțiile cu ea, expresiile inventate de mine… Asta m-a deranjat foarte tare. Mă fura, mă parazita în folosul lor. Era un vampir de cuvinte, un hoț mărunt și laș, un impostor. Iar ea, ei bine, ea… Jalnică creatură… Ea se amăgea crezând că au parte de un nou început, că poate șterge trecutul cu buretele, că vor putea trece vreodată peste tot ce s-a întâmplat. Amândoi negau realitatea, amândoi mințeau pe toată lumea, dar mai ales, se mințeau pe ei înșiși.


Nimic n-ar mai fi fost niciodată la fel. N-ar fi avut cum, eu aș fi rămas pentru totdeauna nodul peste care nu s-ar fi putut trece, chiar dacă peste ani, m-aș fi tocit și ei s-ar fi luat cu altele, uitând să mai mintă sau renunțând, ducând o viață anostă la fel cum fusese sexul cu el în primele săptămâni, după ce ne-am regăsit. Mă resemnasem spunându-mi că nu le pot avea pe toate, era aproape neputincios și groaznic de plictisitor în pat. Pe mine m-a surprins inabilitatea lui, dar apoi mi-am dat seama că așa fac ei sex acasă. Plictisitor de lent, fără pic de pasiune, cu atingeri abia simțite, în liniște, să nu-i audă cineva, pentru ea datorie, pentru el necesitate
----------------------
Ea nu știe, sunt convinsă, că din munca ei în solar beneficiam și eu, cu toate că eu consideram nepotrivit și, da, ar fi trebuit să am îndoieli asupra caracterului lui, și chiar le-am avut, atunci când el îmi aducea ceapă verde și ardei din solarul în care muncea doar ea… De fapt, ce să mă mai mir, doar o ducea și la vilă să curețe, e impropriu spus după mine, pentru că eu aveam grijă să nu-mi las nici măcar un fir de păr pe care să-l văd și să nu-l culeg. Poate că și-a dat și ea seama, poate nu, de grozăvia gestului lui, acela de a-și duce soția să curețe locul în care el făcea dragoste cu amanta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu