sâmbătă, 11 aprilie 2015

De Paști

Am postat aseară un clip cu un pui de găină care se cuibărește sub o pisică. Mi-s dragi puii de găină de când eram mică. Mama îmi povestea că pe când aveam 3 ani, îi strângeam de drag până ieșeau mațele din ei, apoi plângeam de mă prăpădeam că i-am omorât (la propriu) cu dragostea mea. Chestia asta cu strânsul pe cine iubesc, pot s-o confirme următoarele persoane: Daniela- soră-mea, Olivia - fetița mea cea mare, temerara mea, Cristina, heruvimul meu și Andrei, mezinul meu nebunatic.

Soră-mea merge până la a pretinde că i-am strâmbat degetele. Recunosc azi, că le străngeam degetele între ale mele, nu mă pot abține, mai ales dacă-s un pic reci. Dar le strâng de drag și am învățat în timp să nu strâng prea tare pe cine iubesc. Îi las să-și tragă răsuflarea.

Tata, fie iertat, îmi cumpăra primăvara 2-3 pui de găină, să mă joc cu ei. Mama îl boscorodea și-i zicea că nici el n-are mai multă minte ca mine. Stăteam la bloc iar puii de găină deveneau copiii mei, umblau toată casa după mine, ca după cloșcă, piuind de-mi spărgeau timpanele. Îmi plăcea să stau desculță în calea lor, să-i fac să se plimbe cu gheruțele lor reci și micuțe peste degetele mele, să le aud acel ”pâșșșt, pâșșșt” când se culcau. După ce le creșteau penele, îi dădeam vecinilor din spatele blocului, încă mai exista o stradă de case. Erau doi bătrâni unguri ce abia vorbeau românește. Duminica, stăteau în curte la soare iar bătrânul cânta la țiteră aceeași melodie, probabil singura pe care o știa, iar baba lui stătea cuminte cu mâinile în poală ca toate bătrânele ardelence. N-am să uit nici în mormânt melodia aceea, e muzica adolescenței mele, pe vremea când tata îmi cumpăra pui de găină pentru că mă iubea și pentru că n-avea mai multă minte ca mine. Și pentru că nici mama, în ciuda boscorodelilor ei, nu-mi lua bucuria primăverii.

Chiar dacă i-am strâns degetele, sora mea îmi dă și acum mâna când trecem strada, doar ea e cea mai mică iar eu simt și acum nevoia să am grijă de ea, deși mai nou, ea are grijă de mine.
Vă doresc Paști luminat și tot binele din lume! Și să mă iertați când mai sar calul dar așa sunt eu, uneori strâng prea tare.