marți, 26 martie 2013

" I love you, Băse! ”

Principalul ”merit” al USL este că nu ne dă prilej de apatie și plictiseală. USL este un inovator, un inventator prolific ce-și chinuie creierii zilnic pentru a produce populației aflate în perpetuă stare de uluială, subiecte noi sau vechi, reîncălzite la flacăra lumânării, menite să ne țină într-o stare de șoc din care nu apucăm să ne revenim până ce următoarea lovitură ne năucește la loc. Am aflat astfel că e posibil să fi mâncat carne de cal, că e și mai posibil să fi mâncat antibiotice în loc de curcan și dacă toate aceste vești ne-au dat doar prilej de bancuri, le-au tras fermierilor peste ochi o aflatoxină, de i-a paralizat vreme de două săptămâni, la finalul cărora a curs laptele râuri pe câmpiile patriei.

În semn de solidaritate, populația facebook și-a muls vaca din Farmville, a turnat laptele în pahar, i-a făcut poză și l-a postat însoțit de fraze și îndemnuri mobilizatoare. Nimic nou sub soare, lumea simte nevoia de a forma cirezi de opinie. Chestia cu turma e demult răsuflată, a trecut vremea blândeții ovine, am evoluat spre cirezi relativ agresive dornice de-a împunge simbolic o zi-două, maxim șasă.

Nici bine nu s-a făcut laptele praf, că a apărut Sabina. De la Mircea Badea, de nicăieri, adică. O puștoaică din Covasna cu o bentiță tricoloră pe cap spre care s-a îndreptat tropăind zgomotos cireada naționalistă fericită că a primit niște fân patriotic la rumegat. Și dă-i și luptă! Grupuri de susținere entuziasmate, delir în toată regula: Sabina - senator! Sabina -Președinte! Sabina – erou național! Tolerantul, blândul popor român a devenit dintr-o dată fioros, amenințând din Covasna că va trece cu batalioanele, Carpații. Aflatoxina, grija pentru fermierii aproape ruinați s-a risipit ca un fum și pe bună dreptate. Românii nu se pot ocupa de fleacuri când țara e-n pericol, când ungurii stau la pândă și înjură stâlcit o eroină națională. Ăla micu de la Agricultură răsuflă ușurat, șeful l-a salvat și de data asta prin intermediarul Mircea Badea, că altfel nu se explică de ce patrioata Sabina a ajuns vedetă la aproape o săptămână după ispravă. Nimeni nu mai cere demisia ministrului Agriculturii și puțini mai beau lapte pe rețelele de socializare. Guvernul răsuflă ușurat, importatorii de lactate exultă, amintirile Comtimului ruinat cu aceleași metode se sting și ele.

La televizor, mica revoluționară e ținută în viață artificial, abia mai respiră când începe Convenția Națională PDL. I love you Băăăăse, ta-na-na-na-nana, urmează discursul plin de subînțelesuri prin care președintele sugerează cirezii din sală pe cine e bine să aleagă. Cireada însă, scapă din staul și votează pe dos. De foame, cică. Vameșul le-a promis că dacă-l votează pe el va curge și mierea alături de lapte. Mai pe seară, președintele rupe pisica, gura târgului și pentru prima dată în aproape un an de când zburdă USL pe câmpiile politice, rămâne el năuc. Președintele se dezice de PDL într-un mod pe care nu l-ar fi prevăzut niciun analist atârnător de televiziuni. Antena3 râde ca proasta, băsiștii exultă, Blaga rămâne președinte pe un morman de fiare vechi.

Mai târziu, trezit din somn de mugetele bizonice ale politrucilor din toate partidele, Crin Antonescu se grăbește și el să se bucure, deși e plin de ură. Da, vrea o alianță cu PDL-ul rupt de Băsescu, dușmanul său de moarte și da, vrea la Cotroceni cât mai repede pentru că pe Ponta nu se prea poate baza. A crescut prea mult în sondaje și nimeni nu-i poate garanta lui Crin că tovarășul de lovituri de stat nu râvnește la funcția LUI. În plus, el consideră că mesajul președintelui reprezintă o încălcare a Constituției, deci o pleașcă nesperată și-un nou prilej de suspendare. Disperarea e vizibilă și mi-l închipui plin de muci, tăvălindu-se pe jos, lovind cu pumnișorii strânși în podea, într-un acces de isterie: Eu vreau să fiu președinte!

Mă simt răzbunată parțial pentru lunile de perplexitate și nervi în care am am încasat zilnic lovituri sub centură, în care-am simțit că mi s-au răpit rând pe rând libertăți și drepturi. Luni în care am fost mințită fără rușine, în care președintele pe care l-am ales a fost insultat, batjocorit și scuipat de niște oameni de nimic. Pentru manipulările și scenariile cusute cu ață albă și pentru nesiguranța cu care am început atâtea zile. Pentru Vocea Rusiei venind de nicăieri să dea indicații, pentru CCR, ICR, pentru Dănileț și Ghica. Pentru revoluții plătite, pentru Dogari, steaguri secuiești, aflatoxine și Sabine și pentru că mi-a trecut prin minte să plec din țara mea.