luni, 28 ianuarie 2013

"Chirurgul" Antonescu

Cu un calm bine studiat și cu siguranță sugerat de consilieri, de presa care nu i-a iertat ”ieșirile” din decembrie când îi tuna și-i fulgera din te miri ce, cu freza impecabilă fără nicio șuviță ridicată, bretonul aranjat cuminte pe-o parte, voce bine așezată în parametri fonici normali, Crin Antonescu și-a început declarațiile de la sediul PNL luând în cătare ținta favorită fără de care nu mai există discurs, conferință de presă, apă sau aer, Traian Băsescu.

După ce l-a tocat, l-a întors pe toate părțile și l-a înfierat cu mânie (dar fără nervi), a trecut la mărețele realizări ale PNL, de când s-a înhăitat în măreața cârdășie cu alde PSD, evidențiind posturile de miniștri, secretari de stat, prefecți, consilieri, arătând ca o introducere a ceea ce urma să-i reproșeze lui Tăriceanu, dar mai târziu.

Deocamdată, face o haltă pe la Justițîii și-o laudă pe madam ministreasa Mona Pivniceru, un exemplu de profesionalism și corectitudine în viziunea sa, total liberă din punct de vedere politic, cu toate că doamna ministru este cunoscută ca fiind ”de-a casei”, participând chiar la ședințe PNL. Halta s-a prelungit cu un citat dintr-un articol de lege care spune că ”președintele numește în funcția de procuror general la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM”, cu alte cuvinte, doamna Pivniceru are pâinea și cuțitul, iar președintele să facă bine să nu mai interpreteze cum îl duce capul, Constituția.

Parcă-parcă am sesizat un zvâc de nervi, dar s-a abținut eroic și-a trecut la subiectul care făcea de fapt obiectul declarației de presă: Călin Popescu Tăriceanu, bănuit că ar fi trecut de partea dușmanului, dând apă la moara băsiștilor și a dușmanilor USL. De aici, discursul a căpătat niște nuanțe cocalarești în care a amestecat reproșuri de neimplicare, dușmani și conspirații, toate acestea îndreptate împotriva sa, care este președinte PNL, președinte de Senat, co-președinte USL, enumerând toate funcțiile pe care le deține, mai puțin pe cea pe care moare să pună mâna, președinte al României.

După cocalareală, a trecut la un fel de milogeală abia sesizabilă... Adică, na... toate sondajele îi dau pe el cel mai tare-n șanse să ajungă prezident, la ce bun să se mai hotărască asta în Congresul PNL și ce anume l-a apucat pe Tăriceanu să strice acum concordia și buna înțelegere din sânul USL, când PNL e pe val cum n-a fost niciodată, când n-a avut partidul așa un candidat breaz ca el, în viața lui? Vrea Tăriceanu să se ceară afară și nu știe cum? Ei bine, nu-l dă afară că e mărinimos, cu toate că e clar că a încălcat grav statutul partidului, dar să-nțeleagă să se potolească.
De ce mă rog frumos, nu s-a cerut ministru sau ceva, dacă voia funcții? Adică, de ce o vrea taman pe-a lui, aia care i se cuvine de drept și pe care nu mai poate de nerăbdare s-o ocupe de când era mic și-avea plete? Totuși, dacă domnul Tăriceanu nu termină cu prostiile, ei bine, cum nimeni nu-și face o operație dacă nu are neapărată nevoie, el Crin, va fi nevoit s-o facă pe chirurgul și să-l ”extirpe”, ca să nu riște ca ”infecția” din ce în ce mai periculoasă să se împrăștie în tot organismul partidului.

Lăsând gluma la o parte și făcând un rezumat al conferinței de azi, aș trasa următoarele concluzii: Crin Antonescu e îngrijorat știind sigur că rebeliunile din sânul PNL nu se rezumă doar la persoana lui Tăriceanu, pe care ezită să-l excludă. Probabil, fostul prim ministru are deja un grup de susținători în interiorul partidului cu care ar fi stabilit deja debarcarea lui Antonescu din funcția de președinte al PNL și probabil, își dorește să candideze la președinția României. Faptul că a amintit că liberalii dețin posturi importante, nu ar avea absolut niciun impact, pentru că păstrarea funcțiilor nu e condiționată de președinția lui Antonescu la PNL și nici de desemnarea altui candidat pentru Cotroceni.
Cu toate că a subliniat de mai multe ori că nu e o problemă de actualitate nominalizarea în cursa prezidențială, dincolo de cuvinte s-a simțit că Antonescu nu se gândește la 2014, ci speră la un termen mai apropiat în timp, respectiv 2013. Antonescu știe că dacă PNL l-ar debarca și și-ar desemna alt candidat, Ponta n-ar avea nimic împotrivă. Legat la mâini și la picioare de pactul de neagresiune, neputând provoca o nouă suspendare, Ponta e conștient că până-n 2014, candidatul Antonescu e istorie. Și de ce n-ar numi PSD omul său în cursa prezidențială, ce l-ar putea împiedica? Crin Antonescu, în niciun caz.Angela Tocilă este blogger si scriitor. Poți să citești mai multe opinii de acest autor pe: politicstand.com
Detalii despre proiectul VOCILE DREPTEI:
VOCILE DREPTEI: Un nou pol de opinii şi dezbateri pe evz.ro