sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Poporul necrofag

Cu fiecare zi ce trece, am convingerea că suntem un neam de primitivi, de maimuțe fără coadă avide după senzațional, morți celebri, copii din flori, o gloată moralistă dar fără principii care să se aplice în ograda lor ci numai în a altora. N-am să uit niciodată imaginile halucinante cu oameni cățărați în copaci, pe cruci și pe morminte la funeraliile lui Ion Dolănescu, spre mai buna vizionare a operațiunii de băgarea mortului în groapă și n-am să-nțeleg niciodată dorința unora de a ”vedea mortul”, ca să nu zic de comentariile și impresiile de după înmormântări: cam câte persoane au fost, cât a plâns văduva, dacă a plâns sincer sau s-a prefăcut doar, dacă a plâns suficient pentru a satisface sadismul privitorului, câți popi, câți bani s-au strâns în castron, cine ce coroană a adus și de ce n-a fost mai mare, că mortul merita mai mult.

Un circ nerușinat se desfășoară acum pe posturile de televiziune, cu toate că văduva lui Sergiu Nicolaescu a insistat în mod expres că dorește discreție. Să ceri discreție presei din România e echivalent cu a cere unei târfe să nu mai profeseze și să se angajeze la fabrica de pantofi, la normă… și cum să reziste televiziunile când sunt atâția guriști care abia așteaptă să-și dea cu părerea asupra a ceea ce ar trebui să facă doamna Nicolaescu cu trupul soțului ei? Cum să nu dea glas vocilor poporului care cere ca mortul să fie îngropat creștinește cu sobor de popi cu talăngile după ei, cu sute de gură cască, pierde vară și boschetari însetați așteptând pomana? Cum adică mortul voia să fie incinerat? Asta e invenția nevesti-si și doar e clar că fiind așa de tânără, precis abia aștepta să scape de el. Și oare de ce vrea ea să fie incinerat, ce are de ascuns? Ahaaa, uite, s-a găsit bietul copilaș din flori și uite, dragul de el, oprește el blasfemia incinerării!

Probabil că sute de mii de români stau cu sufletul la gură urmărind spectacolul grotesc la televizor. Din fotolii, dau și ei verdicte: bine zice ăla, așa trebuie făcut, cine e aia să decidă, că doar Sergiu a fost al poporului… Ca niște animale necrofage bălind deasupra hoitului, așteptând să se înfrupte ca din ultima masă. E mortul lor, nimeni n-are dreptul să-i priveze de ultimul spectacol, iar faptul că sicriul e închis, e un motiv în plus de nemulțumire. Lumea de bine nu poate vedea MORTUL, și dacă nu-l vede, e ca și cum a-i priva-o de ceva care i se cuvine de drept, bunul național care a fost Sergiu Nicolaescu, Dolănescu, Iurie Darie sau Elodia. Poporul luptă din răsputeri pentru dreptul de a călca în picioare morminte, a se cățăra în copaci și pe cruci și de a primi pomana fără de care sufletul defunctului s-ar rătăci pe drum. Poporul își cere dreptul la circ, la mizerie, la îmbrânceală, la lacrimile și suferința altora. La toate astea vrea să fie martor activ, pentru că el, poporul nu are altă treabă decât să se hrănească din viețile, din tragediile altora ca un vampir, un parazit ce căpușează existența și moartea celor din jur.

Dar ce să ne mai așteptăm de la niște oameni care încă nu au înțeles că sexul neconsimțit de ambele părți se numește viol? Ce pretenții poți avea de la unii care consideră proxenetismul o ocupație onorabilă, de la unii care au ales să fie conduși de hoți, plagiatori și neamuri proaste, oieri semi-analfabeți și târfe de duzină? Ce poți cere unor oameni a căror ”cultură” se rezumă la telenovele mexicane, manele, Oana Zăvoranu, Pepe și Măruță? Decență pentru o familie îndoliată, în niciun caz. Cât despte așa zisele televiziuni, n-am decât câteva cuvinte: Să le fie rușine !

Un comentariu:

  1. Urmaresc deja de cateva zile, total stupefiata, cum inmormantarea unui actor roman se transforma intr-un prilej de galceava intre oameni, care mai de care mai atacati si mai ofuscati pe motive care nu ar trebui sa-i priveasca in vreun fel. Inteleg sa fi fost cazul unei crime sau morti in conditii dubioase, unde se doreste sa se faca lumina dar aici nu este cazul. Omul s-a stins in spital, sotia i-a respectat dorinta sa fie incinerat, si a cerut sa i se acorde discretie si liniste din partea presei. Ceva absolut normal si de bun simt. Nu pot pricepe de la ce s-au iscat asa mari reactii.

    RăspundețiȘtergere