miercuri, 16 ianuarie 2013

Aroganțele unei primate din Parlamentul României

Nu știu câți au remarcat ironia din declarația de ieri a lui Victor Ponta când cerea cotribuabililor onestitate în declararea fiecărui leu, în condițiile în care onestitatea sa proprie e echivalentă cu zero. Am în vedere nu doar plagiatul de notorietate mondială, ci și minciunile sale, la fel de notorii . Să-ți ceară un mincinos să fii cinstit și să-ți plătești birurile, știind că banii tăi se vor duce și se vor risipi pe pomeni și-n buzunarele fără fund ale clientelei de partid, e cel puțin ridicol. Doar că, mincinosul și plagiatorul în cauză, are din păcate un întreg aparat și toate pârghiile necesare pentru a te obliga să plătești acei 2500 euro cu care se pare, fiecare cetățean al României, e dator.

Altfel vede lucrurile ciobanul agramat, tupeist, misogin, bigot, George Becali, declararea averii proprii. N-o declară, pentru că nu vrea el. Și dacă marele Becali nu vrea, asta e… ”Să vină ANI să se certe cu mine”, ”nu declar banii mei, numai așa, să-mi bat joc de ANI”, spune proaspătul deputat din cel mai ”colorat” Parlament pe care l-a avut România vreodată. Și are dreptate, in felul lui: cine-l mai poate obliga pe el, Becali Întâiul Behăitor (în afară de Iisus Hristos din ceruri), să facă ceva dacă nu dorește, că doar instituțiile statului tocmai ce-au devenit parte din moșia sa, iar angajații acestora, ciobanii și argații săi. Fiind personificarea neamului prost care-a dat de bani, George Becali se crede deasupra legilor, deasupra instituțiilor și desigur, deasupra tuturor celorlalți muritori de rând obligați să plătească taxe și impozite pe tot ce au.

Nu mi-e străină atitudinea asta de țăran îmbogățit, de slugă ajunsă peste noapte numai el știe cum, milionar în euro și dorind să uite de zilele în care vindea brânză pe stradă, crede că țoalele scumpe la comandă pe care le poartă, tronul aurit și icoanele din casă, îi conferă automat drepturi mai ”drepte” decât ale altora, îl îndreptățesc să vorbească oricum și oriunde, cu oricine, cum dorește el, demonstrând că educația de care a avut parte, se rezumă doar la mulsul oilor și închinatul la icoane. Prezența lui în Parlamentul European, a fost și este un motiv de jenă națională, dar acolo din câte știu eu, s-a cufundat în anonimat, simțind ca tot primitivul că nu-și prea are locul între bipezi mai spălați și mai duși la școală decât el, în schimb, în Parlamentul României, va face exact ce va dori, știind că maimuțărelile lui vor face deliciul televiziunilor și admiratorilor săi, la fel de primitivi ca și el, gibonii care l-au votat.

Refuzul de a-și declara averea a fost însoțit de amenințarea că dacă vreodată va exista vreun proces prin care să fie obligat s-o facă, el, Becali, va declara legea neconstituțională, substituindu-se Curții Constituționale, semn că deja se crede un mini Dumnezeu care va tăia și spânzura după bunul plac și va schimba după cum va dori ”mușchiul” lui, orice lege care nu-l avantajează, dar nu oricând, ci după ce din Curtea Constituțională nu vor mai face parte Aspazia Cojocaru și Zegrean, deveniți, nu se știe când și-n ce împrejurare, dușmanii personali ai acestui personaj care dacă n-ar exista, nu i-ar trece nici celui mai cretin om de pe planetă, să-l inventeze.

Nu m-aș mira ca George Becali să aibă cât de curând super-puteri în Parlament și chiar în USL, că doar nu și-o fi plătit intrarea în PNL degeaba și necondiționat, doar de dragul de a face parte dintr-un partid care se mai agață cu ultimile puteri de ceea ce era liberalismul odată. Becali n-a intrat in Parlament ca să doarmă, în mintea lui, deputăția trebuie să-l salveze de procese, să-i înlesnească afacerile și să-i confere putere, un fel de next level, upgrade la condiția sa de fost oier, actual ”om de afaceri”. Târla proprie nu-i mai ajunge, așa că vrea să transforme România într-o târlă mare, adânc închinătoare la icoane, cu biserici la fiecare sută de metri, în care el, apostolul Becali va lapida adulterine și desfrănate, va trimite femeia unde îi e locul, respectiv la cratiță și țara înapoi în Evul Mediu.

Aș vrea să aflu poziția primului ministru în privința acestui subiect, cu toate că am certitudinea că-i convine, împărtășind aversiunea proapătului coleg de menajerie, față de ANI, CCR și a celorlalte instituții pe care n-a reușit încă să pună laba. Cum reacția populară la declarațiile primitivului în costume de marcă se rezumă la zâmbete înțelegătoare sau la bășcălie elitistă, nu m-ar mira ca într-o zi să-l văd pe Becali fugărind-i pe străzi pe Horia Georgescu, Aspazia Cojocaru și Augustin Zegrean, cu câinii ciobănești de la stână, în aplauzele țiganilor din Zăbrăuți cărora le-a plătit curentul și a unui sobor de popi care să binecuvânteze operațiunea.

6 comentarii:

 1. In tara noastra exista fel si fel de oameni...

  RăspundețiȘtergere
 2. Respectele mele D-na angela Tocila !
  Cand va citesc , realizez cu mahnire ca nu prea mai avem barbati in ce a mai ramas din presa romaneasca.
  Aveti un curaj si un spirit critic,o acuratete a anlizei care, daca ar mai exista la macar cativa confrati ai dvs, as putea spera ca ar pune pe ganduri chiar si pe acei grobieni care ne agreseaza zilnic prin chiar existenta lor....

  RăspundețiȘtergere
 3. Refuzul de a-și declara averea a Dlui. Becali este o sfidare a legii.

  RăspundețiȘtergere
 4. Superb scrii, Doamna !...Ma bucur ca am dat de blogul asta, gandim la fel (vezi si http://scrib.wblog.ro/ )

  RăspundețiȘtergere
 5. cita dreptate aveti,d-na Tocila.

  RăspundețiȘtergere