joi, 20 septembrie 2012

Crin Antonescu și Ioan Ghișe iau cu asalt dă comișăn of Venis

Ghișe îl găsi pe șeful său de partid într-o ipostază ciudată și ușor ridicolă: se îmbrăcase în rochie de curtezană și valsa prin casă cu o mască venețiană pe față și cu un evantai cu pene în mână.
Ghișe își ridică sprânceana dreaptă cu arătătorul temându-se să nu fi căpătat halucinații de la statul în soare în fața Cotroceniului în timp ce făcuse pe omul sandwich, protestând împotriva tiraniei băsesciene și-a asupririi pe care o simțea tot mai acut, cu precădere când nu era invitat în studiourile televiziunilor, ai căror telespectatori semnalaseră că li se cam acrise de el și revoluția lui.

- Șefu`... bâiguie el sugrumat de surpriză, ce faci șefu`? Trebuie să mergem la întâlnirea cu Comisia de la Venezia și mata nu ești încă îmbrăcat...
- Dragul meu, se sclifosi Crin Antonescu, dând masca la o parte și lăsând să se vadă fardul albastru din jurul ochilor, rujul roșu de pe buze și o aluniță pe care și-o făcuse pe obrazul stâng cu dermatograful Adinei... Eu sunt gata, vreau să dăm bine în fața Comisiei, vezi tu... le facem o primire emoțională ca la ei acasă, îi sensibilizăm și apoi îi facem praf cu nedreptatea care ni s-a făcut. Le explicăm că au fost dezinformați de alde Merkel, Redding și Băsescu, flutur un pic din gene și gata...

Îl privi cu atenție pe Ghișe, îi luă bărbia între arătător și degetul mare, îi întoarse fața când pe stânga, când pe dreapta și zise:
- Cred că ai un potențial deloc de neglijat, dragul meu... Cred că cel puțin unuia din Comisie s-ar putea să-i placă doamnele păroase. Cu puțin fard și roșu-n obraji, cred că scot ceva bun din tine.
Ghișe își trase fața din mâinile șefului său de partid, cu un curaj nebănuit. Îi dădu acestuia două bombonele dintr-o cutiuță pe care scria Haloperidol, după care, cu binișorul, îi luă masca, evantaiul, îi scoase rochia și-l ajută să îmbrace un costum. Constată că nu se tunsese de când a fost uzurpat de la Cotroceni, și-l alergă prin casă cu un pieptene într-o mână și lac fixativ în alta, în timp ce Crin fredona făcând piruete ”O sole mio”.

- Mă gândeam dragă Ghișe, să-i întâmpin cu câteva cuvinte în limba engleză.
- Șefu`, te rog io, nu!
- Măcar un ”helău diăr comișăn of Veneișia”, un ”nais tu hez iu hiăr diăr comișăn?”
Ghișe scutura vehement din cap, răsucind pe deget o șuvită din sprânceana stângă, arătându-și poziția categorică și nervozitatea.

- Nici măcar în italiana, dragă Ghișe? Știi doar că m-am întors recent din Italia și oricât de incredibil ar părea, am învățat limba în așa un răstimp scurt și știi de ce? Pentru că sunt un geniu, dragul meu, un ge-niu! Le zic așa: bongiorno comisione, benvenuti a Napoli: Pița, vino? Pița e vino? Si? Mascalțone, cațo, vafanculo, arividerci, cabron”?
- Șefu`, năduși Ghișe, cabron e în spaniolă.
- Asta înseamnă că vorbesc fluent și spaniola, dragul meu... Acum ești convins că sunt un geniu?
- Șefu`, eu mi-am permis să vă angajez o translatoare, o doamnă foarte drăguță pe care o cunoașteți oarecum. Adică, îi cunoașteți vocea șoptită și suavă...

Antonescu se lumină la față:
- Să nu-mi zici, pezevenghiule, banditule... Începu să-l gâdile pe Ghișe care se zvârcolea de râs, răcnind:
- Ba daaaa, șefu`, ba daaaaa! E doamna care vă spune seara poveștile de noapte bună prin telefoooon!

Întâlnirea cu Comisia decurse în cel mai plăcut mod posibil, în afară de tentațiile pe care le resimțea Crin dorind să traducă iar în română, ceea ce tradusese deja în engleză translatoarea. Doar pantofii lui Ghișe țintiți în fluierul piciorului în timp ce se prefăcea că-și caută niște documente importante în maldărul de hârtii cu sloganuri anti-Băsescu și desenele primite de la un alt manifestant fugit de la psihiatrie, îi ostoi oarecum dorința de a vorbi în limbi. Spre sfârșit, scăpat o clipă de sub privirea vigilentă a lui Ghișe, murmură la urechea unui comisar sau cum dă devăl îi zice, un ”io sono la madre e il padre di comisione di Veneția, e volio giocare un pokăr con te, ti amo, ciao ragațo!”


Publicat pe http://www.hydepark.ro/ in 12 septembrie 2012