sâmbătă, 17 martie 2012

Nervii de vineri

Am zile în care uit de patriotismul absolut gratuit şi lipsit de fundament pe care probabil l-am moştenit genetic, ca mai toţi ardelenii. Tind să cred că patriotismul îl mai identific doar cu folclorul superb, cu mirosul de fân, cu bătrânii de la sate pe care-i ador spre deosebire de cei de la oraş pe care-i urăsc sincer, cu portul popular, cu bunicii mei plecaţi din lumea asta după o viaţă de trudă cu răsplată puţină. Şi-n zilele în care uit de patriotism şi-mi dau seama că trăiesc într-un bordel de ţară, îmi vine să-mi iau lumea-n cap şi să-mi îngrop visele sub vreun stejar bătrân, să nu le mai găsească nimeni.

De ani de zile ne plîngem că se fură fiecare bucăţică de metal şi e dusă la fier vechi: şine de tren, capace de canal, indicatoare rutiere, fabrici şi uzine, termopane, sere şi mai nou stîlpi de înaltă tensiune. Poliţia ia măsuri, îl prinde pe Floricel Tarzan, un ţigan amărât care cară fierul cu căruţa la care a înhămat o gloabă costelivă ce abia se mai ţine pe picioare, că ţiganu' nici măcar de "scula" cu care "munceşte" nu e-n stare să aibă grijă şi-l bagă la puşcărie cu executare, doi-trei ani în care ţiganul trăieşte ca boierul cu masă şi casă asigurată pe banii noştri, mai bine ca la el în colonie unde ţipă puradeii de foame iar nevasta după ţigări şi vodcă.

Deci, se ia ţiganul şi se bagă la zdup. În tot timpul ăsta, centrele de colectare fac bine merci, iau tot ce li se aduce şi încă n-am auzit de nici un patron de asemenea afacere să fi fost arestat sau anchetat pentru că primeşte marfa respectivă şi mă întreb de ce. Ni se scot ochii cu amărâtul închis, dar nimeni nu se atinge de barosanul care învârte milioane de euro, când exact el ar trebui vizat direct de lege şi de braţul ei... scurt, pentru că el e răspunzător pentru ceea ce colectează. Tind să cred că mafia fierului vechi are ramificaţii în politică la nivel înalt, altfel nu se explică faptul că de 20 de ani înlocuim din banii noştri tot ceea ce se fură ca aceşti indivizi să poată face în continuare averi colosale.

Probabil că, în buna tradţie românească "după ploaie chepeneag", aşteptăm un dezastru pe căile ferate în care să moară cât de mulţi oameni ca să aibă cineva curajul să dea o lege, sau dacă există, s-o aplice. Aproape că doresc unul, fir-ar a dracului de treabă!

vineri, 16 martie 2012

Ştirile apocalipsei 10

Ioana Tufar Călugăreanu face turul televiziunilor în scop lucrativ, pentru că singura meserie pe care o cunoaşte e cerşetoria. Alaltăieri a fost la Măruţă, care a şi lansat-o pe mitomană, ieri la Simona Gherghe, azi la Canal D la Mădălin Ionescu, mâine probabil se va înscrie în PP-DD în direct la OTV. Nu înţeleg motivaţia şi interesul televiziunilor pentru puturoasa asta mitomană, profitoare şi oportunistă, aşa cum nu înţeleg eu multe din ceea ce se întâmplă în peisajul media de azi. Înţeleg doar că se vor mai găsi câţiva fraieri care-i vor plăti întreţinerea, curentul, telefonul, şaormele şi ţigările, aşa Ioana va putea demonstra în premieră ceea ce pentru majoritatea pare imposibil: se poate trăi pe gratis în lumea asta.

Prinţesa cu colanţii rupţi, mondena şi zgubilitica Brianna şi-a mărit raza de acţiune şi şi-a diversificat activitatea revoluţionară în funcţie de cine-i plăteşte prînzul: azi Roşia Montana, mîine USL, poimîine Gigi Becali, răspoimâine homosexualii şi cam oricine are ceva de revendicat, cu condiţia să scoată banul pentru că nici Brianna nu mai întinereşte, nuri n-a avut nici când era mai proaspătă şi nici inteligenţa n-o deranjează prea tare, iar de muncit nu se pune problema pentru un os (pardon, un rând de piele şi-o roabă de oase) domnesc.
Cum şmecheria  cu triunghiul amoros şi gay n-a ţinut, prinţesa s-a reorientat şi vrea să fie şi ea o Che Guevara roşcată, circulând în ultima vreme doar cu duba jandarmilor. Sper s-o remarce Mazăre şi s-o trimită în America de Sud să militeze acolo pentru ceva, că beretă roşie am văzut că are deja.

Tot la Canal D a venit azi o altă mincinoasă de profesie, fosta nevastă neconsolată a lui Marian Drăgulescu şi a povestit cum fosta soacră a vrut s-o împuşte cu pistolul lui Marian, îndoindu-se tendenţios de dreptul acestuia de a deţine armă. Povestea părea atât de cusută cu aţă atât de albă, încât îţi trebuiau ochelari de protecţie şi nici Ionescu nu părea s-o creadă, dar asta nu contează, fata şi-a făcut datoria şă se menţină în atenţia amatorilor de senzaţional prost şi ieftin şi cu siguranţă, face şi ea un ban de-o ciorbă sau un haloperidol. N-ar fi exclus să aibă în vizor o carieră de "jurnalist", asistentă la vreun jeg de televiziune sau măcar s-o remarce vreunul cu bani ca să nu mai fie nevoită mititica să ţină minte atâtea minciuni.

Azi am declarat oficial Ziua Cerşetorilor Celebri ai României, deşi presimt că mâine poate fi şi mai rău. Totul în ţara asta poate fi mai rău, atâta timp cât tăcem complici sau cu superioritate, că nu e de demnitatea noastră să vorbim despre degradarea care ne împresoară din toate părţile... Ne merităm gonflabilele, Tatoaiele, Gâzii, Ciutacii, îi merităm pe Dana Grecu şi Mircea Badea, pe Dan Diaconescu pentru că le-am permis aroganţi să apară în vieţile noastre, să ne influenţeze familiile, copiii, bunicii sau părinţii. Şi tăcem în continuare pentru că suntem prea încrezuţi şi  superiori să deschidem gura, să ne facem auziţi şi mai mult de-atât, ascultaţi.

joi, 15 martie 2012

Ciocoii CNA lovesc în televiziunea poporului! Săriţi cu xanaxul!

S-a trezit şi CNA-ul a treia zi după scriptură şi-a oprit emisia OTV pentru 3 ore, cică pentru publicitate electorală, acum după ce PP-DD a câştigat cam 15 procente din electoratul deranjat la mansardă şi mai sunt destui, pentru că tind să-i dau dreptate lui Busu de la meteo, care a zis ieri dimineaţă pe post că suntem proşti genetic, după secvenţele cu idioţii ăia de-au tăiat un plop care era în pericol să se prăbuşească pe-o casă. Ei bine, l-au tăiat ei şi plopul fix pe casa în cauză a căzut, distrugîndu-i acoperişul.

De un an de zile de cînd Dan Diaconescu şi-a înfiinţat ospiciul personal, asta face zilnic la tv: publicitate electorală. El a intrat în campanie încă de la ieşirea din arest, dar cum CNA-ul l-a amendat cu banii de şaormă, nu s-a sinchisit şi-a mers mai departe cu propaganda, cu racolarea şi promisiunile de prosperitate şi luptă cu ciocoii vechi şi noi. Părerea mea personală e că OTV-ului ar trebui să i se retragă licenţa de emisie definitiv, pentru ceea ce numeşte domnu' Dan televiziune, e de fapt un coteţ fetid plin de purici şi căpuşe. Motive ar fi destule şi nu mă refer la "calitatea" inexistentă a emisiunilor, ci la manipularea grosieră a celor mai vulnerabile categorii sociale: retardaţi, oligofreni, bolnavi mintal, senili şi boschetari, plus profitorii - muştele prezente pe orice rahat.

Dacă mă gîndesc mai bine, nici CNA-ul ăsta nu-şi prea are rostul, cel puţin în forma pe care o are acum, politizat şi partizan. CNA-ul ar trebui format din oameni de cultură şi atât, fără apartenenţă politică, pentru că unde intră politica, iese obiectivitatea şi corectitudinea.

duminică, 11 martie 2012

Politica de duminică

Peisajul politic romanesc mă plictiseşte de moarte... Eterna şi fără de sens aşa zisă grevă parlamentară a opoziţiei, a trecut demult în sfera chiulului banal, indiferent ce motive şi condiţii fanteziste s-ar invoca, impresia de neseriozitate şi dezinteres persistă ca şi cum domnii amintiţi ar fi prins gustul traiului pe de-a moaca pe banii contribuabililor de care-şi mai amintesc din cînd în cînd, în palide şi transparente tentative de a legitima o situaţie răsuflată, neacoperită moral şi nici strategic. Momentul în care ar fi putut reintra în Parlament cu onoarea neştirbită şi lăsînd impresia unui interes în a munci în folosul celor care i-au ales, a fost lăsat să treacă odată cu învestirea noului prim ministru şi a cabinetului său, însă din lene şi nesimţire şi ma mult ca sigur din cauza faptului ca PSD trăgea "hăis" iar PNL "cea", au preferat să-şi vadă de al lor "dolce far' niente" lipsit de răspundere şi morală.

Crin Antonescu începe să miroasă a cadavru politic şi chiar partidului său începe să-i pută, din moment ce au încercat să-l deştepte la propriu. Domnului Antonescu, nu i-a plăcut deloc inţiativa tineretului PNL de Prahova, dar nu s-a sinchisit foarte tare. Probabil că a făcut un efort supraomenesc şi de aceea a început să apară tot mai des la televiziunea sa preferată, Antena3, unde ar putea fi concurentul Danei Grecu după alegerile la care eu una, nici nu cred că va fi candidat.

Interesantă mi s-a părut şi strategia domniei sale de a explica achiziţionarea penthouse-ului şi modul în care a înţeles să-şi declare nemulţumirea faţă de ziariştii care au fotografiat şi scris despre subiect... Părea că nemulţumirea lui Antonescu se rezuma doar la faptul că a fost prins, cum s-ar zice şi nu că înainte de a se afla, a pretins că se va împrumuta de la familie şi prieteni pentru a putea supravieţui grevei parlamentare în condiţiile în care ar fi rămas fără salariu.

M-a deranjat faptul că a invocat dreptul la intimitate, nu atît al lui cît al vecinilor, pentru sensibilizarea opiliniei publice, însă omitea involuntar un lucru extrem de simplu şi adevărat: declaraţiile sale erau făcute tot la Antena3, ori se ştie că la fel ca în cazul OTV, publicul Antena3 e lipsit în mare măsură de discernămînt. Aşadar, un demers inutil al "bunului simţ", pentru că de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere, nu-i aşa?

Dincolo de caraghioslîcul care s-a lipit de cei doi protagonişti ai eternei opoziţii, dincolo de giumbuşlucurile, strategiile de doi lei ale lui Victor Ponta şi Crin Antonescu, rămîne o întrebare legitimă: Are dreptate Traian Băsescu atunci cînd consideră pe cei doi nişte copii teribili ai politicii romanesti nişte imaturi? Eu cred că da, iar confirmarea vine de la însuşi "tătucul" ideologic Iliescu, cînd spune că unul e mai cîrlan decît celălalt, în funcţie de împrejurări.

Cred că Romania a depăşit lunga perioada de amatorism politic în momentul în care s-a predat ştafeta lui Răzvan Ungureanu. Domnia sa reprezintă continuitatea seriozităţii şi maturităţii politice a preşedintelui Băsescu şi a politicilor sale şi cred că suntem pe drumul cel bun în care eternul "las-o mă, că merge-aşa", e pe cale să devină de domeniul trecutului.