duminică, 24 iunie 2012

Despre cum să trăieşti ca un sclav, crezându-te stăpân

După ce că primul ministru al României a ajuns subiect de băşcălie din China până-n jungla amazoniană şi retur, trecând prin proba de bacalaureat din Franţa, săptămâna care-a trecut a culminat cu bătaia de joc din Zambaccian, menită să sensibilizeze un spectru larg de cucoane simţitoare şi "revoluţionari" care n-au murit degeaba la revoluţie, ci doar să-l facă fericit şi bogat pe domnul Năstase şi eventual să aibă nesperata onoare de a-i număra ouăle.

Lăsând la o parte regia deplorabilă a ceea ce s-a dorit a fi o tentativă onorabilă de a părăsi cele lumeşti, inclusiv purcoi de bani, case şi opere de artă şi-n general o viaţă ca-n filme, avem ocazia să observăm (a câta oară?) cât de sensibil e românul când e scos din casă pe caniculă să-şi arate dragostea şi susţinerea pentru un om politic al cărui unic scop din ultimii 20 de ani, a fost sporirea averii personale, în vreme ce doamnele cu creierii-n soare din faţa spitalului Floreasca îşi chiverniseau pensia şi parizerul pentru zile negre.

Nu ştiu cât a fost compasiune şi cât a fost organizare retribuită, pentru că mi-e greu să cred în spontaneitatea vârstei a treia, dar nici nu e important. Importantă e degradarea morală şi alienarea de care suferim, de tendinţa ocolirii şi încălcării de-a dreptul a legilor atunci când sensibilitatea o cere. Deţinutul Năstase ar trebui să fie în spitalul penitenciar, în schimb, "boleşte" liniştit în fortăreaţa Floreasca, unde braţul schilod al legii se pare că nu ajunge. Primul ministru al României îşi face bagajele să plece la Bruxelles să ne reprezinte pe toţi, chiar dacă singurul drum pe care-ar trebui  să-l facă, e cel de la Palatul Victoria la domiciliul propriu. În schimb, în dispreţul total al bunului simţ elementar, el  şi-o armată de vuvuzele şi camarazi politici, consideră cu seninătate că a plagia nu e mare lucru, din moment ce aproape toţi au făcut-o. 

În tot acest timp, estompată de scandaluri, circ ieftin şi bătaie de joc, ţara rămâne năucă, un sat fără câini ce cască gura la televizor să mai prindă o ieşire isterică de-a lui Antonescu, un reproş infantil a lui Ponta "Sper că Băsescu e fericit acum", fără să se întrebe unde-şi are ea locul în toată nebunia asta. Ţara nu mai e prioritatea nimănui, deocamdată nimeni nu pare să mai aibă nevoie de ea acum că pâinea şi cuţitul se află unde trebuie. Ţara îşi bea berea, îşi mănâncă micul şi se uită la telenovele. E vară, mai o ştevie, o urzică, un viol şi-un carnagiu pe şosele şi mai uită de sărăcie, de pensii mici şi drepturi încălcate. Că cică, aşa e românul, iarna car şi vara sanie. În absenţa acestor preocupări, vara grătare, iarna troiene-n casă şi brusc românului îi revine memoria şi-şi aminteşte că n-are aia, n-are aialaltă şi că trebuie să i se dea.

Nădăjduiesc să se dea tot până-n toamnă ca să nu mai rămână nimic şi poate că ghiorăitul maţelor goale, ne va trezi la realitate. Dacă nu, merităm să pierim aşa cum trăim: nişte slugi umile şi linguşitoare, căinând unghia ruptă a stăpânului putred de bogat, sperând ca în schimbul servilismului să ni se arunce ca la câini, resturi şi oase morfolite.

8 comentarii:

 1. bine dracu ca am scapat de boci. sper sa scapam si de marinar in curand. saptamana viitoare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dar contează , mă umflăţel bondoc şi pesedist , că nu-s motive constituţionale pentru suspendare ?
   Aşa e , pentru voi nu contează .

   Ștergere
 2. *Stimate nene Iancule,

  Ambetat de tristeţe şi turmentat de scumpiri bezmetice, îţi compun această misivă tristă şi de adio, că ce mă enervează când vine vorba despre opera matale, este gogoriţa că satira îşi păstrează actualitatea, că personajele seamănă leit cu cele din zilele noastre, poltroni, tembeli, pungaşi, mahalagii, hahalere, bagabonţi etc.
  Să avem rezon, coane Iancule, tălică ai scris pentru copii, scenarii de desene animate. Eşti mărunt, neicuşorule!
  Ia hai, să te cocoşez cu niscaiva exemple.
  Matale ştii cât ar costa acum o masă la "Iunion"?
  Şi câtă verzitură îi lipeşti pe frunte manelistului minune, care ţine acuma locul lui I.D. Ionesco? Şi să te văd eu dacă ai corajul să vii pe jos de la "Iunion" acasă, noaptea. Că te dezbracă lotrii cu ranga. Heavy metal!
  Suntem o ţară penală, meştere!
  De la prezidenţie la govern, toate mangafalele cu foncţii sunt în libertate condiţionată. Nu ştii cum şi cât se fură. Răcnesc gazetele de vuiesc Carpaţii! Şi toate oalele sparte le plăteşte poporul acesta de coate-goale, care nu mai visează castele în Spania. Visează căpşuni.
  S-au înmulţit nesimţiţii şi proştii şi vorba matale: "Cu prostia te poţi lupta, dar ea întotdeauna învinge!"
  Mai mult de jumătate din popor e în mare mizerie şi tot atâta ar vrea să-şi lase ţara. O să zici că le crapă obrazul aleşilor? Ei, aş!
  Unde este Rică Venturiano cu "Angel radios"? E timpul cocotelor. Ziţa, Veta, Joiţica, Didina sau Miţa Baston au fost sfintele-sfintelor. Paraşutele au acuşica golaveraj la televizor. Să vezi filme deochiate, nene Iancule! S-a uitat şi Bubico al meu la o emisiune şi de atunci nu mai latră. Guiţă!
  Domnul Goe e ticsit de droguri şi mamiţa vorbeşte la telefon, la linia fierbinte. Conul Leonida şi soaţa şi-au depus pensia la pubelă, de unde şi mănâncă, Tipătescu este Naşul mafiei judeţene, Dandanache face tocşouri de seară, jupân Dumitrache zis "Titircă Inimă-rea" e primar şi milostiveşte cu parcuri moca toate rubedeniile.
  Se face Capitală până la matale la Ploieşti , numa' borduri şi mijlocul rămâne aşa cu gropi, cu mahalale fără apă şi canal, fără buleftrică.
  Caţavencu combate la gazetă contra marilor corupţi, el fiind curat deoarece până şi banii lui au fost spălaţi. Ghiţă Pristanda e finanţist acu', din negoţul cu maşini furate, alte fapte necurate ca şi şpăgi nenumărate. Până şi frizerul Nae Girimea se minunează câtă prostime s-a umplut de mătreaţă şi câţi politicieni de valută. O soţietate fără prinţipuri, morală şi cinste.
  Prezidentul vorbeşte romanes, la televizor, cu fraţii şi surorile lui, la care s-a dat dezlegare să belească Europa. Fericiţi că au un preşedinte care îi înţelege, fiind apropiat de ei ca nărav şi poftă de viaţă.
  În ţară, băieţii deştepţi la matrapazlâcuri au strâns averi din care să se îndestuleze toate loazele lor, până la două mii paş'opt. Se fac mafioţi unii pe ăilalţi şi mă jur pe cursul valutar că au dreptate toţi. Dacă nici ei nu s-or şti între ei?.
  Altminteri e "criză teribilă, monşer". Dacă ai cunoaşte Parlamentul de acum i-ai dedica "Năpasta", promisiunilor guvernului, schiţa "1 aprilie", Justiţiei"Lanţul slăbiciunilor", vieţii noastre politice - "D-ale carnavalului", scrisoarea către FMI şi Consiliul Europei este "Scrisoarea pierdută", iar viitorul nostru poate fi asemuit cu "O noapte furtunoasă". Bravos naţiune!
  Egzistă nişte unii care zic că suntem "Ţara lui Caragiale". Ei, aş! Moravurile de pe vremea matale erau. parfum.
  Şi atunci, eu cu cine votez? Aceasta-i întrebarea! Cică dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă şi pe urmă el votează la fel.
  Într-un singur loc ai avut dreptate, nene Iancule. Atunci când ai zis că românul s-a învăţat să aibă din toate câte nimic.
  În fruntea soţietăţii s-au aburcat mitocanii şi nu le poţi bate obrazul, întrucât (tot matale ne-ai învăţat) mitocanul se naşte jignit.
  Dar să fim optimişti, că dacă nu murim o să fie şi mai rău!*
  ( Dan Mihaescu)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. windwhisperer... lângă cafeaua matinală, textul ăsta mi-a adus aminte că trebuie să-mi spun în fiecare dimineaţă "am hotărât să fiu fericită azi". Nu de alta, dar să nu-mi iau câmpii peste zi :))

   Ștergere
 3. @Angela
  O analiza excelenta dublata de un talent literar de exceptie. E o adevarata incantare sa te citesc. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 4. Coana Leanca , academicianca , cum işi baga ea mereu poze din vremea cînd îi ducea lui nea Nicu , la Doftana , chiftele învelite-n foi din Capitalul lui Marx , sub lozinca 'Citeşte şi dă mai deperte;înghite , cu chiftele cu tot , dacă te prinde potera!'.
  Ghici , Angelo , cine-i ca dînsa?

  RăspundețiȘtergere