duminică, 27 mai 2012

Starea naţiunii la o lună de guvernare şi concluzia firească - O gloată proastă

S-a împlinit o lună de... de... să nu-i zici guvernare, că-ţi sparg gura.

S-a împlinit o lună de manevre, cam ca la război: s-au săpat tranşee, s-au asigurat poziţii, s-au înarmat trupele şi chiar şi gamelele păreau noi... Un pic lustruite, să nu creadă răcanul că nu e important, ba chiar şi un plus la raţie a primit, că de unde să ştie prostu', talpa ţării că el va fi primul aruncat în foc, "barem să crape cu burta plină", şi-au zis ofiţerii.

Abia ce s-au dezmeticit soldaţii mai răsăriţi la minte, dar parcă a fost cam târziu: le căzuse adevărul în cap şi coborâse undeva la ficaţii ăia măcinaţi deja de ura pe care nici măcar nu ştiuseră s-o motiveze. Dacă-i întrebai, se scărpinau în cap lungeau un "ăăăă" ca să câştige timp, înşirau litania cu "păsărică" şi "ţigancă împuţită", după care se apucau ca din senin să te-njure de mamă, de prescură şi de morţi, de parcă morţii mamei altora se sculaseră din morminte şi-i trimiseseră pe ei să scuipe pe steag şi să dea cu cascheta de pământ.

Prinsese gloata glas de se crezuse buricul pământului... Îşi ţinuse pumnul strâns şi gura schimonosită ca-n imaginile alea vechi de la Revoluţia Culturală din China când poporul chiar credea că în el stă puterea, că toate se petrec după voinţa lui, după creierul lui colectiv, prost şi îndoctrinat de oricine, precum curvele acelea despre care se spune că "numai trenul şi cine n-a vrut, n-a trecut peste ele". Gloata se umflase de importanţa cu care fusese amăgită că o are, exaltarea revoluţionară o cuprinsese ca o beţie: era invincibilă. Ţipase, cărase sicrie şi cruci, scrisese măscări şi vorbe grele pe cartoane pe care şi le atârnase de gât, răcnise după mâncare, după pâine, abia ridicată de la masa unsă de sarmale şi udă de vin. O trimiseseră alţii de pe la televizor, amăgind-o că ea chiar contează şi ea se dusese proasta de parcă mintea-i fugise de-acasă înaintea ei ca o găină fără cap.

Se trezise într-un sfârşit buimacă şi mahmură, fără să înţeleagă că fusese folosită şi răcnise: "Păi, aştia-s mai răi, eu i-am adus, eu îi alung!" Proasta încrezută cu poalele-n cap bombăne... Îi vine insistent în minte zicala aia cu "ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să ţi se-mplinească"... Se înfurie şi se amăgeşte în gând că poate repara oricând ce tocmai stricase, că face, că drege, că-şi ia sicriul în spinare, pancarta de gât şi sticloanţa-n buzunarul de la piept şi schimbă lumea exact când are ea chef.

Biată găină fără cap... alergi buimacă prin viaţă fără să pricepi nimic din ea, dându-ţi ultima suflare la fel de nelămurită ca atunci când ieşiseşi din găoace şi-ai crezut că odată cu tine se schimbă lumea... Asta e lumea ta, la fel de alienată ca şi tine, de putredă şi proastă. Asta ai vrut, să pieri de satârul promisiunilor mincinoase, pentru că cei pe care i-ai vrut înapoi ştiu foarte bine cât de naivă şi cât de uşor de păcălit eşti. Ştiau că două grăunţe în plus ţi-ar fi de-ajuns, pentru că tu nu ai alte aşteptări de la viaţă decât o guşă plină, flămândo!

19 comentarii:

 1. Pe vremea asta in urma cu 22 de ani cind tocmai trecuse "duminica orbului", inca se mai auzeau ecourile strigatelor din ianuarie: "Ati mintit poporul cu televizorul!"
  In perioada scursa de atunci si pina in prezent societatea romaneasca a involuat; am aflat ca Brucan a fost un optimist, iar legat de spusele lui nu trebuie sa fii mare filozof (dar trebuie sa ai mai multa minte decit o gaina) ca sa constati ca: Au prostit si mai mult poporul tot cu televizorul!

  RăspundețiȘtergere
 2. Asa mi se pare si mie, ca gaina proasta si-a suflecat poalele si si-a mai umplut o data gusa cu cateva graunte. Interesant mi se pare cum multi din cei care tot strigau "jos Basescu" ma refer la cei cu vocabularul redus la "oranjgutanii", "pedelepre", "curva", etc., acum tac cuminti si isi tot posteaza poze cu floricele si catelusi pe Facebook, ca si cum toata lumea lor s-ar fi colorat in roz bonbon odata cu schimbarea guvernului. Iar cand ii intrebi ce mai e nou, cum o mai duc, totul este foarte bine si frumos, cu exceptia unor probleme cum ar fi faptul ca s-a devalorizat leul si ca toate s-au scumpit, dar ca astea toate sunt legate de criza europeana, nu-i asa, ca doar se stie ce e si pe la greci si prin alte locuri. Mie mi-e ca astia care s-au lasat manati de ura, frica si ranchiuna si au reusit sa-i readuca pe Iliescu & Co. la putere nici nu vor recunoaste ca au pus umarul la porcaria asta cand va veni vremea sa fie intrebati. Imi amintesc de vremurile cand eram observator la alegeri si cunosteam statisticile facute pe cartiere...iar a doua zi dupa alegeri absolut toti cu care ma intalneam se aratau uimiti de rezultat. Ca si cum majoritatea aia care votase PSD era ascunsa pe undeva prin subsoluri si periferii, si nu circula prin oras. Cartiere rezidentiale, unde locuieste intelectualitatea orasului, unde se afla spitalele mari ale orasului votasera, conform rapoartelor sectiilor de votare, in marea majoritate cu PSD-ul si dupa alegeri nimeni nu recunostea nimic. Intotdeauna de vina este altcineva. Acuma eu am apucat sa le zic unora care se bucurau de caderea guvernului MRU ca am sa le-aduc aminte de aceasta peste ceva timp. De regula imi tin promisiunile. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ana Maria, să ştii că nu m-am răbdat să nu pun comentariul tău pe FB :)

   Ștergere
 3. vaca mereu trage la taurul de-a avut-o prima data...

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca li s-a vandut fatalitatea pe toate canalele, normal ca au crezut. E mai usor sa crezi ce iti vand unii intelectuali decat sa gandesti singur. Ii vor si alege pentru patru ani pe uselisti... atunci distractie...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E adevărat... N-aş vrea să fiu înţeleasă greşit, eu nu sunt elitistă şi nu dispreţuiesc oamenii mai puţin dotaţi intelectual. Ştiu că asta e masa de manevră a tuturor politicienilor însă faptul că s-a ajuns atât de departe cu permisivitatea, de se controlează populaţia prin intermediul televiziunilor, mi se pare inadmisibil într-un stat de drept. Aşa ceva se poate întâmpla în vreun stat bananier de prin Africa, în niciun caz într-o ţară europeană.

   Ștergere
 5. unor intelectuali le place sa umble sub hipnoza ... baza si organizare ....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Şi ei sunt de trei feluri: flower power care chiar cred în struţo-cămila USL, oportuniştii şi frustraţii. Pe ăştia i-am depistat eu.

   Ștergere
 6. ati observat ca de la investirea guv. Ponta ploua incontinuu ? si Dumnezeu plange...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dumnezeu dă, dar nu bagă-n gură... O fi plângând, dar e treaba noastră să dregem lucrurile.

   Ștergere
  2. Pai in iarna era gerul lui Boc,in februar zapada lui MRU , acu ploile(inundatiile) lui Pont(e)a, cine se baga de un cutremur?

   Ștergere
  3. Cred că doar Băsescu are cojones pentru aşa ceva :)

   Ștergere
  4. Anonim, vine vara, cu siguranta va fi o canicula cum nu a mai fost dinainte de Revolutie.

   Ștergere
 7. Doamna Tocila, va felicit pentru un articol de zile mari, scris intr-o romana superba. Aveti pana, doamna, si curaj!

  Chimistul

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc. Am publicat articolul şi pe Hydepark şi desigur, am deranjat foarte tare ceea ce mă face să mă întreb dacă nu cumva am prea mult curaj sau sunt de-a dreptul iresponsabilă, apoi îmi amintesc de ameninţările şi înjurăturile OTV-iştilor de la alt articol şi-mi revin. :)

   Ștergere
  2. Ingaduiti-mi, totusi, o critica: dupa parerea mea sunteti mult prea optimista, atunci cand credeti ca gloata s-a trezit, chiar si mahmura. Astazi mi-au cazut ochii pe ultimul sondaj IMAS: cota de popularitate a lui Ponta este de 43%, iar cea a lui Antonescu de 32% - rezultate stralucite (cred ca nici lor nu le vine sa creada). Increderea mea in rationalitatea conationalilor mei este acum definitiv zdruncinata.

   Chimistul

   Ștergere
 8. Eu nu dau prea mult credit sondajelor, amintiţi-vă de suspendare şi ce sondaje "fericite" aveau şi atunci. Optimismul meu se bazează pe "mintea românului cea de pe urmă" care a funcţionat perfect în 2007, ceea ce m-a determinat să reevaluez comportamentul civic românesc. Sper să nu mă-nşel :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Oameni buni mare lucru nu se va schimba cu nici o guvernare, poate sa vina si mama lui Basescu, trebuie schimbata MENTALITATEA oamenilor in primul rand! :)

  RăspundețiȘtergere