sâmbătă, 17 martie 2012

Nervii de vineri

Am zile în care uit de patriotismul absolut gratuit şi lipsit de fundament pe care probabil l-am moştenit genetic, ca mai toţi ardelenii. Tind să cred că patriotismul îl mai identific doar cu folclorul superb, cu mirosul de fân, cu bătrânii de la sate pe care-i ador spre deosebire de cei de la oraş pe care-i urăsc sincer, cu portul popular, cu bunicii mei plecaţi din lumea asta după o viaţă de trudă cu răsplată puţină. Şi-n zilele în care uit de patriotism şi-mi dau seama că trăiesc într-un bordel de ţară, îmi vine să-mi iau lumea-n cap şi să-mi îngrop visele sub vreun stejar bătrân, să nu le mai găsească nimeni.

De ani de zile ne plîngem că se fură fiecare bucăţică de metal şi e dusă la fier vechi: şine de tren, capace de canal, indicatoare rutiere, fabrici şi uzine, termopane, sere şi mai nou stîlpi de înaltă tensiune. Poliţia ia măsuri, îl prinde pe Floricel Tarzan, un ţigan amărât care cară fierul cu căruţa la care a înhămat o gloabă costelivă ce abia se mai ţine pe picioare, că ţiganu' nici măcar de "scula" cu care "munceşte" nu e-n stare să aibă grijă şi-l bagă la puşcărie cu executare, doi-trei ani în care ţiganul trăieşte ca boierul cu masă şi casă asigurată pe banii noştri, mai bine ca la el în colonie unde ţipă puradeii de foame iar nevasta după ţigări şi vodcă.

Deci, se ia ţiganul şi se bagă la zdup. În tot timpul ăsta, centrele de colectare fac bine merci, iau tot ce li se aduce şi încă n-am auzit de nici un patron de asemenea afacere să fi fost arestat sau anchetat pentru că primeşte marfa respectivă şi mă întreb de ce. Ni se scot ochii cu amărâtul închis, dar nimeni nu se atinge de barosanul care învârte milioane de euro, când exact el ar trebui vizat direct de lege şi de braţul ei... scurt, pentru că el e răspunzător pentru ceea ce colectează. Tind să cred că mafia fierului vechi are ramificaţii în politică la nivel înalt, altfel nu se explică faptul că de 20 de ani înlocuim din banii noştri tot ceea ce se fură ca aceşti indivizi să poată face în continuare averi colosale.

Probabil că, în buna tradţie românească "după ploaie chepeneag", aşteptăm un dezastru pe căile ferate în care să moară cât de mulţi oameni ca să aibă cineva curajul să dea o lege, sau dacă există, s-o aplice. Aproape că doresc unul, fir-ar a dracului de treabă!

6 comentarii:

 1. si pe mine ma riciie la ficati chestia asta! in loc ca militienii lu' peste sa alerge dupa amaritii astia care fura citeva kile de fier mai bine ar trece din cind in cind pe la centrele de colectare!
  da', n-au voie. se fac mult prea multi bani din afacerea asta; si mult prea usor
  asa ca....
  ptiu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. politistii sunt obligati sa alerge dupa hoti, dar e un efort inutil in cazul asta pentru ca atata vreme cat aresteaza doar gainari iar cei care beneficiaza de "serviciile" acestora sunt tratati cu ochii inchisi, problema ramane. Apar alti gainari, dar cei care fac profituri mari de pe urma lor sunt aceiasi si continua sa prospere.

   Ștergere
 2. Ai si aveti dreptate.NO COMENT.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Propun conditionarea votului universal prin trecerea unor teste de inteligenta si de cultura etica minima.
   Mediocritatea este scena de lansare a progeniturilor sale ipocrite.

   Ștergere
  2. Din păcate, asta va rămâne doar o propunere :)

   Ștergere