duminică, 22 ianuarie 2012

Revoluţia pensionarilor

În mod normal, conform educaţiei şi a celor şapte ani de-acasă, babei ăsteia ar trebui să-i cedez locul în tramvai sau s-o ajut să traverseze strada, pentru că pare bătrînă şi neputincioasă... doar că ea face parte dintre ceilalţi bătrîni care dau tonul de zece zile protestelor din Bucureşti şi răzleţ prin  ţară. Aceştia sunt mai mult sau mai puţin generaţia tatălui meu şi constituie pentru mine un mister care departe de a se limpezi, se adînceşte din ce în ce mai mult cu fiecare zi ce trece.

Am remarcat în nenumărate ocazii cît de urît a îmbătrînit această generaţie şi cît de tare s-a înrăit iar cauza n-o pot identifica exact, ştiind totuşi că ei erau "descurcăreţii" regimului ceauşist, acei oameni ai muncii pe care s-a construit, consolidat şi întărit dictatura, cu care s-a perpetuat fără obstacole sau rezistenţă.

E generaţia celor care au format primele rînduri la defilărările de  1 Mai şi 23 August şi a căror unică formă de opoziţie faţă de partid erau bancurile la cîrciumă şi bombănelile la coadă la pîine.

E generaţia vecinului meu care deşi era ceferist şi cîştiga bine, îşi rotunjea veniturile turnîndu-i pe alţii la Securitate.

Ei sunt cei care au participat la Revoluţie în papuci şi pijamale în faţa televizorului, cei care au jubilat privind cadavrele ciuruite ale Ceauşeştilor, după un proces de rîsul curcilor.

Ei sunt aceia care au frecat strungurile palmînd sticlele de rom şi lichior în timpul orelor de program între două depăşiri de plan cincinal.

Generaţia tovarăşilor, a oamenilor de bine care au salutat, aplaudat şi incitat atrocităţile minereşti, a celor care au încremenit în rutina lor cenuşie din care nu şi-au dorit poate  iasă vreodată. Ei sunt cei care-l regretă pe Ceauşecu pentru că el le "dădea" şi de aceea votează de douăzeci de ani cu stînga.

Ei ni l-au băgat pe gît ca pe-o otravă cu efect lent pe Ion Iliescu. Ei au decis pentru noi cînd au construit comunismul, dar şi cînd am dorit să scăpăm de el.

Ei, pensionarii aceia cu cuşme şi băşti care scandează de 10 zile nu vor să părăsească scena, nu mor şi nu se predau. Îşi mai încearcă încă o dată puterile de turmă mînată din urmă de dinozaurii comunistoizi în spatele cărora jubilează marii dirijori flămînzi.

16 comentarii:

 1. Multumesc, doamna Angela. Mai mult si mai adevarat nu se poate spune.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cat de multa dreptate ai si cat de simplu si de plastic ne spui acest adevar fata draga.
  Si eu fac parte din aceasta generatie in mare parte lipsita de credinta si de bun simt.Socialismul a fost o societate bolnava si sechelele se vad si acum.Cei care am primit o educatie sanatoasa in familie am avut mari probleme de a ne adapta si a ne pastra in acelasi timp demnitatea si verticalitatea.Multi am reusit dar mai multi s-au imbolnavit, au degenerat in hoti, lenesi, delatori, lingusitori, acestia fiind smecherii si slugile de azi folositi de fostii lor sefi din conducerea PCR sau a Securitatii care s-au infiltrat in toate partidele postdecembriste dar mai ales in PSD-ul lui Ilici Iliescu-KGB, in PC (PUR)-ul lui Felix Voiculescu si de cativa ani in PNL si PDL.Totusi aceste demonstratii au si o parte pozitiva caci milioanele de romani din Marea Muta au inteles ce fel de oameni au fost scosi in strada de televiziunile aservite si ziaristii prostituati (in afara celor platiti de partide) si vor da un ragaz, sper, ridicarii unui partid al tinerilor intelectuali anuntat de (ca o) Buna Vestire.
  Dumnezeu sa-i ajute!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. din păcate, foarte puţini şi-au păstrat coloana vertebrală dreaptă şi foarte mulţi dintre cei ce s-au încovoiat n-au făcut-o neapărat de frică ci mai rău, pentru avantajele regimului. îndrăznesc să sper că distanţa între noi şi comunism se va mări progresiv :)

   Ștergere
  2. "din păcate, foarte puţini şi-au păstrat coloana vertebrală dreaptă..."

   Iata aici radiografia unei coloane vertebrale care este perfect dreapta:

   http://www.dorintudoran.com/2012/01/22/trubadurul-prezidential/

   Si, pentru ca sa nu ramana "reforma prezidentiala" intr-un singur picior, de la acelasi radiolog (dizident si anticomunist autentic):

   http://www.dorintudoran.com/2012/01/16/coana-volodia-fata-cu-reactiunea/

   Ștergere
 3. Imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu tine de data asta... cred ca articolul e scris intr-o anumita directie ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În afară de direcţia anti-comunistă, postarea asta chiar n-are alta, dar ai toată libertatea să gîndeşti cum vrei.

   Ștergere
 4. nici mie nu-mi place postarea. batranii nu merita asa cuvinte. oricat de rai si carcotasi sunt.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. am fost delicată comparativ cu ce-aş mai fi putut spune, piticule.

   Ștergere
 5. Dorin Tudoran avea un articol intitulat "Zau?!". Ar fi o replica buna.
  Se pare ca aceia despre care vorbesti au dat nastere unei alte generatii, mult mai urate.

  Nu ai lamurit un lucru cu privire la generatia pe care o infierezi cu manie de partid si dorinta de razbunare a "conducatorului iubit": e si generaţia profitorilor regimului comunist, a celor care construiau neabatut socialismul din posturi confortanile de pe la Anvers, fara ca acestia sa uite de datoria sfanta de a livra la timp o nota informativa despre "ce, cine, cum, cand", in timp ce descarcau "marfa pentru bisnita", pentru ca apoi, la schimbarea vremurilor (atentie, nu dupa 1989, ci mult mai tarziu, atunci cand curentul de opinie in randul electoratului era propice), sa pozeze in marii anticomunisti ai neamului, in reformatori si promotori ai bunului simt cu ajutorul echipei de luptatori fornata din Udrea-Cocos, Anastase, EBA, Gabriel Oprea samd. ?
  Apropo, chiar pare a fi mai frumoasa o generatie reprezentata de Udrea-Cocos, sau EBA, sau Anastase...?!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uite ce e... cîtă vreme discutăm amical, mă bucur să-ţi citesc comentariile, însă cînd sari calul cu "Nu ai lamurit un lucru cu privire la generatia pe care o infierezi cu manie de partid si dorinta de razbunare a "conducatorului iubit" ", cred că exagerezi. Ţi-am mai spus că nu fac parte din nici un partid şi nici nu intenţionez să mă afiliez vreunuia, pentru simplul motiv că nu merită. Insinuările tale mă ofensează, mai mult... de data asta eşti paralel cu subiectul. Dacă intenţionezi să faci prozelitism cu mine, nu te obosi, nu ajungi la nici un rezultat.

   Ștergere
  2. Acea "manie de partid" era numai o figura de stil (o trimitere la cunoscuta "manie proletara") si nu trebuie inteleasa ca fiind vreo insinuare. In plus, nu vad nicio problema daca un cetatean este (sau nu) membru al vreunui partid - traim intr-o tara libera in care oricine poate fi, de exemplu, "pesedist" fara ca asta sa insemne ca este inferior, "vierme", "inept" etc.. Dar cred ca supararea ta nu de acolo vine cu adevarat, ci de la faptul ca am descris un anumit tip de ipocrit "anticomunist si reformator" demn de dispret. Cum ti s-a parut Tudoran ? Subliniez, Dorin Tudoran a fost anticomunist, in anii '80, atunci cand era foarte greu si foarte riscanr sa fii anticomunist. Este foarte usor, confortabil si... profitabil sa te declari anticomunist in anul 2005, de exemplu :)

   Ștergere
 6. As fi vrut sa scriu ca de-abia dupa ce va disparea orice urma din aceasta generatie vom putea spera la insanatosirea gandirii la noi in tara. Dar nu sunt optimist cand vad ce vine din urma: tineri fara bun simt, cu lipsuri in educatie si al dracu de superficiali. Sunt si copii buni destui, dar mi-e sa nu fie sufocati de manelari si de prost-crescuti.

  RăspundețiȘtergere
 7. ...si totusi poza asta e din Ungaria ca pilitistul are steagul Ungariei pe mana...:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mi s-a spus ca e din Rusia... Nu contează foarte tare, cred că e sugestivă :)

   Ștergere