miercuri, 18 ianuarie 2012

"Noi" şi "Voi"

M-am tot gîndit zilele astea de ce suntem atît de încrîncenaţi cînd e vorba de politică... De ce întotdeauna există "noi" şi "voi", "ai noştri" şi "ai voştri" şi asta se întîmplă de la '89 încoace.

 Desigur, răspunsul e simplu: noi nu avem conştiinţa unei democraţii serioase, atîta timp cît 45 de ani am fost conduşi de partidul unic. Cei ce speră că decembrie '89 se va repeta la scara naţională sunt ori naivi, ori din cale-afară de idealişti.

 Împărţirea pe tabere a debutat odată cu fenomenul Piaţa Universităţii şi implicit cu aducerea minerilor să "restabilească ordinea" cu tîrnăcopul. Ruptura s-a produs: unii au aplaudat, alţii au protestat, iar alţii au tăcut oscilînd între cele două. 

Între două alegeri fracturile se vindecă parţial, ca să se adîncească iar în campaniile electorale. Romanii se împart în tabere de "noi" şi "voi", se scuipă, îşi aruncă acuze şi invective şi susţin că "ai noştri" sunt mai buni decît "ai voştri". După alegeri, ambele tabere sunt convinse că toată lumea fură şi cu diferite ocazii scandează "hooooooţii, hoooooţii".

Că suntem neserioşi e evident, pentru că altfel cum se poate explica faptul că ne lăsăm mînaţi de sindicate sau partide politice la demonstraţii unde ne ducem ca în excursie cu intreprinderea, sau ca pe vremuri la cules de porumb, cu băutura-n nas şi dansăm Pinguinul rîzînd şmechereşte, asta după ce-am urlat că murim de foame, de frig sau de lene?

Cred că  motivul pentru care orice protest romanesc care durează mai mult de două zile sfîrşeşte în ridicol, e că ne plictisim repede. Suntem genetic înclinaţi spre ipocrizie, în realitate nimeni nu moare de foame, dar ne ducem şi a doua zi pentru că aşa vrea sindicatul sau partidul organizator şi atunci ne dăm în petic cu un pinguin, o manea şi-o sămînţă de floare. 

Ne place să fim cît mai sugestivi, de aceea protestul nu e protest fără o cruce, un sicriu sau o coasă. Conform zicalei "romanul s-a născut poet", scandăm în versuri. În pieţe, feţele noastre sunt dîrze, încrîncenate, serioase şi eroice. Mustim de curaj, ne amintim de faptele glorioase ale strămoşilor noştri: în momentele acelea suntem daci nemuritori, plăieşi, răzeşi, Vodă, Cneji şi regi. Acasă suntem "bă Ioane, du' gunoiu', trîntore!".

Aşadar, "noi" şi "voi" suntem aceeaşi, nu există altă deosebire decît poziţionarea de partea cuiva cu convingerea că "al meu" e mai bun decît "al tău", "ai noştri" mai breji decît "ai voştri".

9 comentarii:

 1. Ma tem ca o sa te superi, dar nu pot sa nu fac cateva mici comentarii:

  1. "noi nu avem conştiinţa unei democraţii serioase, atîta timp cît 45 de ani am fost conduşi de partidul unic"
  Dimpotriva, am inceput sa avem constiinta unei democratii autentice: oamenii sunt constienti, de exemplu, de pericolul "partidului unic" (scriptic si faptic, sau numai practic, asa cum intalnim in Rusia lui Putin) care se tot perpetueaza la Putere, dovada ca astazi cer in strada alegeri anticipate si protesteaza impotriva comasarii alegerilor - au sesizat comportamentul si manevrele dubioase ale lui Basescu si ale partidului sau.

  2. "Cei ce speră că decembrie '89 se va repeta la scara naţională sunt ori naivi, ori din cale-afară de idealişti"
  Cu siguranta, oamenii cu capul pe umeri care sunt "anti" NU VOR o repetare la scara nationala a lui "Decembrie '89". Avem o democratie (imperfecta, totusi, o democratie - parlamentarism, multipartitism etc.) si pur si simplu nu este nevoie de o repetare a lui "Decembrie '89". Pentru guvern, pentru presedinte... democratia pune la dispozitie eficienta institutie a demisiei. Daca exista onoare, demnitate. Daca nu exista asa ceva, democratie este prevazatoare si ofera caile potrivite pentru ca societatea sa elimine maseaua cariata - sau, daca preferi, tiroida bolnava :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe tine n-am cum sa te multumesc indiferent ce-as scrie, nu-i aşa?

   Ștergere
  2. Nu am spus asta.
   Cred ca prezinti o viziune prea pesimista in privinta constientizarii democratiei de catre romani. In plus, spuneam ca avem o democratie (functionala) si, implicit, nu este cazul sa se ajunga la violentele din '89.
   Si, oricum, rolul unui articol nu este acela de "a-i multumi pe cititori" (si nici nu trebuie sa fie asta)

   Ștergere
  3. Eu nu văd o alternativă digerabilă succesiunea PSD-ului la putere, Tim... dacă tot facem comparaţii cu Putin. A fost destul, ne-am lămurit. Antonescu nu este nici el o opţiune serioasă şi nici de dorit din punctul meu de vedere. Ca orice om lucid, sunt conştientă că la următoarele alegeri voi avea poate cea mai mare dilemă a vieţii mele. Tendinţa mea e să votez întotdeauna dreapta şi e singurul motiv pentru care votez PDL, în lipsă de alternativă. La prezidenţiale e cam tîziu să apară un lider nou pe piaţă care să mă convingă şi cum oferta actuală nu e demnă de luat în serios, probabil că am să-mi anulez votul şi-am să mă gîndesc serios la emigrare. Cum emigrarea va rămîne în stadiu de wishfull thinking, probabil mă voi muta la ţară să mă fac găinăreasă şi să nu mai aud în viaţa mea de politică.

   Ștergere
  4. "Tendinţa mea e să votez întotdeauna dreapta"

   In ce ma priveste, pe langa "tendinta" de a vota dreapta, mai exista si convingerea si traditia de familie (o "origine nesanatoasa" care, dealtfel, a si marcat negativ evolutia prefecesorilor in perioada comunista) de a vota dreapta. Dar PDL nu este "dreapta": ii lipseste ideologia, ii lipseste traditia (s-a nascut ca partid social-democrat, imediat dupa Revolutie, a fiintat ca partid social-democrat, inscris in Internationala Socialista, vreo 15 ani, pana in 2005 cand, brusc, pentru ca a vazut un culoar mai liber si mai profitabil pe "dreapta", a facut o tumba si "a-ntors-o ca la Ploiesti", declarandu-se, cu surle si trambite bine platite de tipul Patapievici, Tismaneanu, Aligica etc., ca fiind "adevaratul partid de dreapta"), ii lipsesc oamenii (in afara celor cativa liberali smulsi din PNL, incolonati dupa Draga-Stolo si care sunt o minoritate... minuscula, toti ceilalti, in frunte cu Basescu, sunt vajnici socialisti prin traditie, prin formatie si prin vocatie).
   Pentru igiena democratiei din Romania este esential ca Basescu si partidul lui (au demonstrat in acesti 3 ani ca nu se simt prea confortabil cu spiritul democratic) sa iasa din scena politica. PDL, la fel ca si PRM, a fost si ramane un partid de lider (Petre Roman in epoca sa mai democratica, Basescu acum), cu o disciplina cu iz fascist si o cvasi-inexistenta democratie interna ce paleste in fata "personalitatii luminoase" a liderului (cel real, nu Boc), metehne care, din pacate, sunt exportate si in afara partidului, in comportamentul sau "de exterior". De aceea nu este de mirare daca partidul se va scufunda odata cu liderul. Din acest punct de vedere, atat PNL, cat si PSD, sunt la antipod, stau mult mai bine (sunt alte puncte in care stau la fel de rau).
   Cred ca "asteptarea unui mare lider" este o eroare in sine: Romania nu are nevoie de "un maret presedinte". Romania are nevoie de un Parlament de mai buna calitate si mai puternic. Parlamentul este garantia democratiei.
   Nu stiu cum e cu gainaria, dar nu cred ca este foarte rentabila astazi :)
   Si, oricum, eu nu m-as muta la tara numai pentru ca alde Basescu si ai lui sunt, cum se spune, pe nasalie. Nu merita. La o adica - de ce nu?! - s-ar putea ca unii tocmai sa se mute de la tara la oras dupa (!) ce Basescu si camarila dispar din peisaj :)

   Ștergere
 2. asa e oriunde in lume. nu doar la noi. Basisto!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. exact. la asta mă gândeam și eu aseară: eu cu cine votez?
   și mai e ceva, frățică - nu mai am volum la păr. Băsescu să fie de vină? a? :D

   Ștergere
 3. frăţică, da. el e de vină, fără îndoială.
  Cît despre vot, cred că am să-l anulez, de fapt mai mult ca sigur. Vezi şi tu ce "ofertă" e :))

  RăspundețiȘtergere