duminică, 22 mai 2011

Sfanta moralitate de scara de bloc

Ca in fiecare dupamasa, stalpii moralitatii erau la datorie latindu-si fundurile grase pe bancile din fata scarii, decretand prntre molfaituri stirbe cine si ce va ajunge cand va creste.

Ca de obicei, pronosticurile erau pesimiste, daca nu chiar negative, pentru ca nici un copil nu parea sa merite un viitor mai acatarii, in sensul ca majoritatea fetelor urmau sa devina cu siguranta curve, iar baietii niste golani si terchea berchea, betivi si neispraviti ca tatii lor.

Cea mai indarjita era doamna F, care dupa ce-si umplea pieptii halatului cu faramituri, isi rotea ochii de peste fiert si-si facea gura punga a dispret profund, uitand ca fie-sa ramasese nemaritata la 40 de ani din cauza unei reputatii precare, dar cum aceasta locuia la Cluj, doamna F tragea nadejde ca tovarasele ei de barfe cu care impartea zilnic scandurile de sub fund, o trecusera solidare cu vederea ceea ce evident, nu se intamplase.

Tocmai se umflasera toate trei ca niste curci, cand Sandu de la 3 coborase ca de obicei in goana treptele si trecand pe langa ele le facu cu toata gura "vaci grase" si fugi, cand viitorul lui fu pecetluit pana in ziua mortii care in momentul acela se dori a fi foarte apropiata, cu toate ca baiatul avea doar 10 ani:

- Un golan si-un derbedeu, pufni doamna I, dar are cu cine semana, ca si ta-su abia ne saluta cand trece p-aici. Precis el il invata.

Se-nvinetisera toate trei, mai ales ca Sandu trecusera dincolo de drum de unde le facea semne amicale, batandu-se cu palma peste fund. Atat de indignate nu mai fusesera din ziua in care venise Vasile de la 4 cu capsa pusa si le invitase galant sa-i faca o felatie.

- Lasa ca te spun io lu' ma-ta! icni doamna R, facandu-si vant cu o frunza de vie, simtind ca o paste un infarct.
- N-am mai vazut asa ceva, atata nesimtire si proasta crestere! Daca erai al meu, te rupeam cu bataia, mai tipa ea inspre diavolul blond ce intre timp se plictisise si incepuse sa bata mingea in drum.

Doamna F hotari ca nu se mai poate si urca la parat. Cobori oparita dupa 5 minute si decreta cu ochii holbati:
- Am zis io ca tata-sau il invata! Mi-a trantit usa-n nas, nemernicul!

Tovarasele se-nghesuira s-o consoleze, ba doamna I care statea la parter fugi in casa dupa o cana cu apa, in caz de Doamne fereste. Noroc ca trecura fetele Juhasz din scara C si salvara situatia:

- Astea o sa fie niste curve toate trei... Nici ochii-n cap nu le stau bine.