duminică, 18 decembrie 2011

Nostalgii

Domnul Neţărmureanu îşi potrivi şapca cu cozoroc în oglinda din hol şi ieşi încuind cu grijă uşa de două ori, că ştia el că lumea e rea şi lăcomeşte la pensii aşa mici cum sunt ele, trăzni-i-ar Dumnezeu să-i trăznească de hoţi începînd cu ăia din guvern. Se trezi mormăind sudalmele pe la parter cînd dădu nas în nas cu doamna Neprecupeţeanu de la 2, încărcată cu două plase de rafie şi o poşetă de prin 1964 pe umăr.

Uite-o şi p-asta, bodogăni el în gînd... Bărba-su e pensionat de la armată, ea e toată ziua  la piaţă şi io care-am muncit o viaţă din greu mă duc la supermarket la promoţiile lor de căcat.
Mormăi un salut şi ieşi din scara blocului, bosumflat şi cu mîinile îndesate în buzunarele paltonului.

.Şi fi-r-ar ai dracului toţi mă, ăştia ne vrea morţi, moare lumea pe stradă şi ei mănîncă icre negre, face-s-ar ciment în ei. Dacă eram io la guvern, dădeam la toată lumea tot, ca domnu' Dan, deşi parcă şi el s-a lăsat pe tînjală de-o vreme încoace... O tot dă cu ciocoiu' Oprescu de parcă mă doare pe mine-n cur de ăla care e la Bucureşti, da' ciocoiu' de Nedreptăţeanu de la asociaţie care a tăiat porc săptămîna trecută în curtea blocului, de unde are? Aia să-mi spună mie cineva, de unde are ăla? Precis ne-a furat banii, bată-l Dumnezeu, să mă ierte că suntem în post. Şi nici copiii mei mă... nu dau doi bani pe mine, io care i-am şters la cur şi mi-am rupt de a gură... Ei care mîncau pulpele de la pui şi io doar spatele şi curu'. Nu mai e dreptate în lumea asta, că uite, dupa 40 de ani de muncă am ajuns io să mă duc să cumpăr tigăile lor de căcat şi să ma calc în picioare să-mi înveselesc Crăciunul...

În timp ce reflecta cu amărăciune asupra nedreptăţilor ce-l împresuraseră, domnul Neţărmureanu îi sună telefonul mobil:

- Da, tăticule, da mămicule... Sigur, vine tata la voi la cina de Crăciun, te pup!

Bine că s-au simţit şi ăştia să mă cheme îşi continuă el şirul nemulţumirilor. Eu care am muncit pentru ei şi mi-am rupt de la gură, era şi cazul că au de unde. Asta e, unii miere, alţii fiere. Unii se chinuiesc o viaţă întreagă, alţii se lăfăie. Uite-o şi pe noră-mea: păi e normal să mă cheme la masă, că doar fiu-meu îi aduce bani grei în fiecare lună, bagă-n curul ei tot ce cîştigă şi ea se duce de două ori pe lună la coafor şi manichiură, ea care n-avea acasă nici un prosop mai acatări, o ruptă de foame, noroc cu băiatu' meu, cum zicea şi răposata Dumnezeu s-o ierte! Scăpă o lacrimă, facu trei cruci şi urcă în autobusul de Selgros.

Lasă doamna Neprecupeţeanu, să vezi dacă nu-mi iau eu 15 tigăi, numa' aş să crapi tu de ciudă, jubilă el aruncîndu-se pe singurul loc liber şi mă duc şi la baloane încă o dată!

Privi vesel pe geam, îşi revăzu fabrica unde muncise din greu 40 de ani ca portar şi-l cuprinse nostalgie: Bă ce vremuri, ce boier eram şi cîţi bani aveam. Toată lumea fura şi trecea pe la mine, dacă voiam îi lăsam, dacă nu, nu. Cum aveam eu chef şi cît cotizau ei. 

Aţipi zîmbind şi se visă din nou portar la Fabrica de ulei... Unii furau cu sticla, el cu europaletul, dar ce periculos trăise şi cît îl oropsise regimul!

14 comentarii:

 1. ţi-e rău? nici o miştocăreală, nimic? :D

  RăspundețiȘtergere
 2. si asa am ajuns toti.
  nu un biet pensionar care e rupt de foame dupa 40 de ani de munca...

  RăspundețiȘtergere
 3. da ce rau au mai dus-o si pensionarii astia...si acum chiar o duc rau dar asta e ...teoria compensatiei, ce sa-i faci?

  RăspundețiȘtergere
 4. :) Dar, va urma, nu? Vreau sa stiu daca a fost la "aia mici" si care a fost smenu' pe acolo...

  RăspundețiȘtergere
 5. zwk, important e sa nu ajungem la batranete ca ei.

  RăspundețiȘtergere
 6. Anonim, daaa... daca-i intrebi, 90% dintre ei l-ar vrea pe Ceausescu inapoi ca el "dadea".

  RăspundețiȘtergere
 7. Madman, poate dupa Craciun sa fim in timp real:)

  RăspundețiȘtergere
 8. dupa revelion o sa fim saraci si o sa suduim ca ala. :((

  RăspundețiȘtergere
 9. aoleuuu, neicutule :)
  hai sa -ti zic de bine, sa fii iubita, Craciun fericit!
  cheama-l la masa si pe *ala nefericit *
  da-i un pinkmartini sa uite de nacaz !
  Craciun Fericit , Angelico !

  http://pinkmartini.com/home/
  http://pinkmartini.com/audio/index.html
  xxx,j

  ps. daca nu-i bun locul la masa asta, pune-l tu unde trebe !

  RăspundețiȘtergere
 10. fată, lasă nostalgiile și hai cu colindul c-am gătat de copt colacii! :D

  RăspundețiȘtergere