joi, 1 decembrie 2011

Cu silă despre sila unora

Apreciez sinceritatea pentru că eu sunt un om sincer şi deschis pentru că aşa sunt croită dar şi pentru că mi-e lene să ţin minte o minciună, nu de alta dar minciuna cere mare efort. Ea e ca o plantă care creşte pentru că o uzi mereu, îi schimbi pămîntul, îi pui îngrăşămînt şi te trezeşti că ţi-a umplut casa, a ieşit pe geam în lume, intră la vecini şi nu te mai descurci prin încrengăturile ei.

Cum spuneam, apreciez sinceritatea dar şi spontaneitatea. Îi apreciez pe toţi cei care s-au simţit mîndri că sunt romani fie şi pentru o zi. Unii dintre ei ca şi mine de altfel, au trăit şi vremuri în care nici măcar pentru o zi n-au simţit mîndrie şi nici speranţă că acest lucru se va întîmpla vreodată n-au avut. Dacă patriotismul şi mîndria naţională te ţine doar o zi, e bine şi atîta decît deloc.

Ce nu apreciez însă e miserupismul fals afişat de alţii. Nu e cool să iubeşti Romania, nu e cool să fii patriot şi-ţi pute tot ce e romanesc. Ai pleca din ţară dacă... înşiri motive, dar nu pleci  încă ... la urma urmei, ai vrea să munceşti dincolo doctor, avocat, inginer, în nici un caz femeie de serviciu sau bonă. Aştepţi ocazia să te aprecieze cineva de-afară şi pleci negreşit, că Romania n-are nimic pentru tine, başca a ieşit preşedinte unul pe care nu-l suferi că se uită cîş şi zic alţii că ţi-a luat ŢIE ţara. Ei uite, de asta te-ai supărat tu cel mai tare, de-ţi vine să-ţi iei jucăriile şi să pleci: nu e preşedintele tău, în concluzie ţara condusă de el, nu te merită pe TINE care nici nu te-ai obosit să te duci la vot. Ţi-era lehamite şi-atunci, făcuseşi politică cu o seară înainte pînă la 3 dimineaţa şi te scîrbiseşi. Şi nici vodca n-a fost de calitate, cum nimic nu e de calitate în Romania.

Nu pomeneşti de ţara ta decît cînd eşti scîrbit şi eşti destul de des, mai ales cînd vorbeşti cu amicii tăi străini şi le spui cît suferi tu că eşti roman. Cît de nedreaptă a fost dumnezăirea cînd te-a zidit pe pamînt romanesc unde nimic nu merge frate. Nimic nu e cool. Cu siguranţă ai fi meritat să te naşti pe Wall Street moştenitor al unei burse sau de ce nu, direct pe lună de unde ai fi aruncat din cînd în cînd un scuipat pe Romania de ziua ei.

 Tu care eşti a doua generaţie încălţată, ai cărui bunici mai dau cu sapa să-ţi trimită ţie orăşanului scîrbit cartofi şi ceapă şi porc de Crăciun. Ţi-e silă şi de ăla, da-l mănînci că parizerul e scump şi încă stai pe ajutor de şomaj, că doar nu eşti prost să lucrezi în fabrică pentru 10 milioane.

Eşti un zeu, ştiu. Ai şi blog şi acolo îţi verşi sictirul şi sila. Şi ce zi mai bună ai putea găsi decît 1 Decembrie, ziua ţării care nu e cool, are datorii şi pe deasupra nici n-a ales preşedintele pe care-l voiai tu? Te apuci să scrii deşi ţi-e silă de sila ta. Scrii în silă cît de silă ţi-e de sila ta de Romania. Că ea ţi-a făcut. ţi-a dres. Că abia aştepţi să pleci din ea. Şi ca sila să fie perfectă, nici nu răspunzi putorilor ca tine care-s scîrbiţi şi ei să-ţi facă pe plac. Priveşti doar olimpian, ca un zeu al silei de dincolo de monitor cum proştii de romani îşi urează la mulţi ani. Cum se tem să nu fie ridicoli spunînd "te iubesc Romania".

Tu eşti mai presus de toţi, dar eu ştiu că te va prinde senectutea otrăvit de tine însuţi. Ştiu că peste ani vei călca pe cap o babă fostă cool, fostă scîrbită ca şi tine pe cap la coadă la fasole cu cîrnaţi, tot de Ziua Romaniei. De aceea îţi urez la mulţi ani scîrboşi ca tine, scîrbitule!

10 comentarii:

 1. ei hai. ce iti mai place sa arunci cu pietricele mici...
  oamenii sunt si tristi azi, a fost si joi...

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu e penibil sa iti iubesti tara, penibil e sa zici ca e cah 364 de zile pe an si apoi in a 365-a zi sa ii declari iubirea :)

  RăspundețiȘtergere
 3. piticugras, început de weekend Bibicule!

  RăspundețiȘtergere
 4. "Tu care eşti a doua generaţie încălţată, ai cărui bunici mai dau cu sapa să-ţi trimită ţie orăşanului scîrbit cartofi şi ceapă şi porc de Crăciun."

  Ce legatura are una cu alta, provenienta cu scarba?

  RăspundețiȘtergere
 5. Angelico, tu descrii ceea ce de fapt nu numești: ipocrizia.
  Acum căteva zile, pe F.B. am fost banat de pe un site unde unii spuneau că iubesc România și dfiecare se trăduia să aducă doar lucruri frumoase, întălțătoare, drăgălase de parcă România e tocmai bulanul ăla de rai din Miorița... Evident că i-am iritat tot timpul pentru că am spus că în România nu există doar Brâncuși, folclor minunat, Enescu, ori floricele frunos mirositoare. Avem și curve, și bețivi, și gropi în care ne rupem mașinile, bălegar pe șosele, hoți, violatori și alții asemenea. Și spuneam că dacă încerci să ascunzi mizeria sub covor mori ca prostul sufocat. Ei bine, eu cred că cel are zice că iubește românia trebie să o iubească așa cum e. Altfel nu o putem face mai bună. Și eu o iubesc destul de mult încât să trăiesc aici și, când o fi să mor, să vreau să mă acopere pământul ei. Cred că ceva mai mult nu se poate...
  P.S. Mie mi se pare că cei care tot întrabă pe cine vrei și cine nu vrei, dacă iubește România, de fapt e nesigur de iubirea lui, dar e sigur că ar prefera să trăiască într-un alt loc...

  RăspundețiȘtergere
 6. Cine e dom'ne scirbosii astia, sa-i stie tot poporu' ? Link ! or it never happened... :D :D :D

  RăspundețiȘtergere
 7. romanicablues, ei vezi? de asta refuz eu să intru în grupuri şi bisericuţe pentru că toate funcţionează pe principiul majorităţii. nu te aliniezi, ai păreri diferite, nu eşti bun.

  RăspundețiȘtergere
 8. Eu unul tolerez minciuna, ne asigură o viaţă socială liniştită tuturor, dar nu tolerez ipocriţii peste limită, cei care nu vor să muncească până le dă sângele pe nas ca să aibă mai mult decât media, dar vor să aibă tot ce le arată televizorul, cei care înghit jurnalele de ştiri ca nişte papagali, citesc ziarele colorate din scoarţă în scoarţă, dau click pe toate linkurile marcate cu "atenţie imagini şocante", dar se plâng apoi că în România totul e gri, cei care urăsc tot ce e altfel decât rău aici, care intră în panică atunci când ceva bun şi imposibil de ignorat se întqmplă, şi caută public orice mică sincopă pentru a putea arunca cu noroi...
  Pentru că totul se rezumă la asta: ei nu pot, sau nu vor să urce mai sus măcar o treaptă, şi încearcă în disperare să tragă în jos, în noroi şi-n cocina în care se complac pe oricine îndrăzneşte să se ridice în picioare, să meargă mai departe, să nu-i aibă ca termen de comparaţie când se uită în oglindă.
  Să moară toţi, decât să învăţ să trăiesc eu, cam la asta se rezumă tot.

  RăspundețiȘtergere