sâmbătă, 24 decembrie 2011

Crăciun cu pomeni

Mama mea n-a fost o persoană religioasă. M-a învăţat o rugăciune, probabil singura pe care o ştia : "Înger îngeraşul meu". Nu cred s-o fi spus de mai mult de zece ori dar de fiecare data, o făceam împreună, probabil cînd era ea bine dispusă şi simţea uşoare înclinaţii spre misticism.

Nu m-a învăţat niciodată cele zece porunci şi cred acum că nu le considera importante. Poruncile de pe vremea lui Moise, legile  de acum nu sunt pentru oamenii normali, ci pentru cei care le-ar încălca. Nu ucid, nu fur, nu înşel, nu pentru că legea m-ar pedepsi, ci  pentru că deosebesc binele de rău.

În schimb m-a învăţat să nu cer, să nu primesc pomană de la nimeni, niciodată, sub nicio formă. Femeia aceea mărunţică, tunsă scurt, severă şi nefiresc de aspră mi-a dat poate lecţia vieţii mele: Să nu iei de la nimeni nimic!

N-am înţeles atunci de ce nu mă lasă să fac schimb de haine cu prietenele mele, dar înţeleg acum cînd văd degradarea atîtor oameni care întind mîna după pomană. Oameni care nu au neapărată nevoie. Oameni care nu rabdă foame, nu îngheaţă de frig, dar se distrează rupînd porţile lui Becali de Crăciun. Oameni care nici măcar nu păstrează aparenţele unui ritual  ci scandează că vor bani. Oameni care alde Becali îi încurajează an de an să vină la poarta lui ca să ceară fără a da în schimb nici măcar o amărîtă de colindă.

 Becali e europarlamentar, ne reprezintă, cum s-ar zice. Judecînd după "poporul" lui, el reprezintă boschetarii, ţiganii şi beţivii unei naţiuni. Becali în numele milei creştineşti, facilitează trecerea celei mai de jos categorii umane, la regnul animal. El vrea în rai cu tot dinadinsul, vrea mîntuire, vrea iertarea păcatelor pe bani, în consecinţă, îşi cumpără locul de-a dreapta Tatălui, dacă nu şi a Fiului, amin!

Azi mi-a fost ruşine de ruşinea lor pe care n-o au, dar ar trebui s-o simtă. Şi cel mai tare, mi-a fost ruşine că un individ ca Becali e europarlamentar şi reprezintă Romania. Romania mamei mele, a bunicilor mei pentru care pomană înseamna ruşinea supremă.

16 comentarii:

 1. nu e chiar asa. becali nu are nicio vina. el e boerul care face ce trebuie sa faca. gloata e gloata care cere... nimic nu e schimbat de mii de ani.

  totul e asa cum trebuie sa fie...

  RăspundețiȘtergere
 2. Inspirat articol. Aveti mare dreptate...
  Craciun fericit si liniste sufleteasca!

  RăspundețiȘtergere
 3. aseara a venit un grup de colindatori. copii, cuminti. au intrat, au cantat, au urat. M-a surprins putin finalul cand unul dintre ei a facut rapid un calcul: 8x2=16. 16 lei, asta era tariful mimin al grupului...

  Craciun cu bucurie si speranta alaturi de cei dragi!

  RăspundețiȘtergere
 4. Uite,tu nu ai cerut nimic ,dar io simt nevoia sa-ti dau ! o urare ,azi, in ziua de Craciun ! Sa fii sanatoasa tare ,sa scrii si de-aci incolo,abrupt de sincer mai mereu, sa te bucuri de realizarile Andrutului tau frumos ,in general sa-ti mearga excelent! Te-ai suparat? Ce daca :)
  Monica

  RăspundețiȘtergere
 5. nu se gaseste nimeni in tara asta sa-l intrebe pe subomu asta de unde are banii aia pe care ii arunca in stinga si in dreapta?

  e o intrebare retorica.

  RăspundețiȘtergere
 6. La multi ani Angela! Toate cele bune in noul an.

  RăspundețiȘtergere
 7. La multi ani, sanatate si bucurii cate nu poti duce! Sa-ti fie numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 8. La multi ani, frumoasa doamna!

  RăspundețiȘtergere
 9. piticu`, ai si tu dreptate, dar parca a trecut ceva vreme de la 1907, nu?

  RăspundețiȘtergere
 10. Asta e scopul, principessa... daca le-am da nuci simere, cine stie ce "urari" ne-ar zice :) La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 11. acin1602, iti multumesc, la multi ani :)

  RăspundețiȘtergere
 12. rebelu, ii are din branza si oi. i-a sporit prin afaceri cu statul, respectiv armata.

  RăspundețiȘtergere
 13. teonegura, multumesc, asemenea! La multi ani!

  RăspundețiȘtergere