vineri, 12 august 2011

Vin ruşii

"Cînd or venit ruşii..." Aşa începeau poveştile bunicii  în cîte-o seară grea de vară, cînd doar greierii făceau semiîntunericul viu. Poveştile erau completate, corectate şi îmbogăţite de alte bătrîne, cu broboadele la gură, cu voci grave în care se simţea încă spaima. Spaima de ruşi.

"Ne-or mîncat toate găinile şi muşcau din clisă ca din măr... Pe noi ne-o ascuns tata în pod şi de-acolo i-am văzut cum îl împungeau cu puşca să le dea mîncare şi băutură. Plîngeam pe-nfundate să nu ne-audă din casă, unde întorceau tot cu susu-n jos şi nici după ce plecau n-aveam curaj să ne scoborîm", povesti Ana lui Mihaiu.

"Pe mama or găsit-o la cuptorul de pită, suspina Floarea Mitrului, i-au ridicat poalele şi-au batjocorit-o de faţă cu tata pe care-l bătuseră aşa de rău că nu se mai putea ridica de pe jos. Noi am fugit prin ogradă şi nu ne-am oprit pînă-n pădure de unde n-am mai ieşit trei zile".

Fetiţa asculta ca niciodată, fără să scoată un sunet. Se uita de la una la alta, la feţele femeilor pe care ea le vedea bătrîne şi vedea în ochii lor frica şi groaza acelor vremuri.

Mai tîrziu, făcută ghem în braţele bunicii, sub duna caldă şi grea, adormea cu gîndul la fetele din podul în care ea nu mai avea loc de prune uscate. Visa mereu acelaşi vis în care ea era pe un maidan şi veneau ruşii. Ea se ascundea sub un strat gros de praf, inima-i bătea să-i spargă pieptul cînd auzea o voce aproape de ea. Se trezea udă de transpiraţie, gîfîind:

- Bună, or venit ruşii iară?

16 comentarii:

 1. buna dimineata!
  am descoperit cu mare bucurie povestile de aici. mai am mult de citit din urma :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Fii binevenită principessa, sper să-ţi placă toate :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum bunicile si nepoatele se uita la stirile de la ora 5. Efectul e cam acelasi. Se sperie, viseaza urat. Doar ca acum stim cine e vinovatul: televizorul!!! :))


  Pe mine ma speria bunica atunci cand imi povestea cum mancau ei 7 frati dintr-un ceaun lapte cu mamaliga si ca trebuia sa fii iute de mana si ca nu aveau scaune ca sa stea la masa si cum nu lasa strabunicul fetele la scoala. Incepeam sa plang si prima tendinta era sa o mangai pe crestet asa cum mangai un copil. Bunica-mea radea intotdeauna cand faceam asa.

  RăspundețiȘtergere
 4. Tin si eu minte povestile teribile ale bunicii cu rusii care veaneau si faceau prapad. Si eu eram foarte speriata.

  RăspundețiȘtergere
 5. M, vremurile se schimba, acum au lasat sapa si se uita la OTV.

  Eu imi amintesc ce-mi povestea mama cu mancarea: fratii mai mari scuipau in mancarea celor mici si o mancau ei . Scarbos, dar asa era :))

  RăspundețiȘtergere
 6. minoki, crede-ma ca pe nemti ii vedeam salvatori, cu mintea aia de 5-6 ani pentru ca nimeni nu-i vorbea de rau, doar pe rusi.

  RăspundețiȘtergere
 7. Bunica de la Sibiu a plecat in munti cand au venit rusii.
  Uite ca bine a facut !

  RăspundețiȘtergere
 8. ştiu că mulţi au fugit din calea lor, sfbacterie şi nu înţeleg de ce, doar erau eliberatorii, nu? :))

  RăspundețiȘtergere
 9. @Angela: In esenta poate erau considerati asa. Soldatii care veneau propriu-zis nu faceau decat sa respecte in mare parte ordinele militare. Bunicul meu a fost veteran. Povestile lui erau insa despre "asteptarea in zadar a americanilor".

  RăspundețiȘtergere
 10. Patrick, bunicul meu a ajuns pana in Tatra, unde s-a asezat ardeleneste si s-a intrebat "ce cot io aici? ma duc acasa la pruncii mei" si a facut cale-ntoarsa, pe jos. A ajuns acasa plin de paduchi, dar fericit :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Uite si eu pe aici.. nu prea am mai avut timp de bloguit.. in viata reala am destul de multa treaba.. ti-a fost dor de mine? :P

  RăspundețiȘtergere
 12. Ana Maria, da. Ti-am simtit lipsa. Eu nu prea-s priceputa la comentarii, dar asta nu inseamna ca nu va citesc pe toti :)

  RăspundețiȘtergere
 13. Asa imi povestesc si mie bunicii. Nemtii erau niste domni, le dadeau satenilor mancare, bauturi, tigari, ai mei la Buzau au si acum un scaun cu gaura in mijloc, pentru apucat mai usor, de la nemti. Cand au venit rusii, erau numai dupa bautura si futut. Tot asa, femeile se ascundeau in pod ca sa poata scapa de ei.

  RăspundețiȘtergere
 14. @ loopoo Deh,ce sa-i faci?Spiritul balcanic...Plus ca la cata vodka consumau,oricum erau niste distrusi mintal.

  RăspundețiȘtergere
 15. @loopoo, ai uitat sa adaugi ciocolata impartita de soldatii germani copiilor.

  Szivem, niste carti pentru prunci cand scrii?

  RăspundețiȘtergere