duminică, 3 aprilie 2011

Zile de salariu

Cam toti copiii din cartier aveau o indatorire nescrisa si anume, de a-si aduna tatii beti de prin spatiile verzi cel putin o data pe luna, respectiv in ziua de salar.

Unii mai norocosi aveau sarcina doar de a trece cu totul si cu totul "intamplator" prin fata terasei Ciresica in scop de spionaj in folosul mamelor, ocazie cu care se lasa cumparat de cel ce platea mai mult.

Cum mamele nu ofereau mai nimic decat cel mult un pupat fals pe obraz, tatii prinsi asupra faptului aveau avantajul sutelor din buzunare si nu de putine ori, copilul se intorcea acasa manjit cu crema de la prajituri si burta umflata cu Brifcor, mintind fara sa clipeasca cum ca terasa e plina de betivi, dar al lor nu era acolo.

Aia mai putin norocosi erau "culegatorii", pe care ii anunta vadit satisfacut vreun alt copil cum ca "taica-tau e mort de beat in fata la C7". Zdrobit de rusine si insotiti de o liota de plozi, culegatorul se ducea la fata locului si incerca sa-si adune parintele de pe jos si cu chiu cu vai sa-l aduca acasa unde in loc de multumiri se alegea cu "Dupa ce l-ai adus? Trebuia sa-l lasi acolo sa-l pise toti cainii" si invariabil asista la cearta dintre mama si tata, asta daca cel din urma era capabil sa articuleze ceva.

Cand se auzea de la cate-o fereastra "iar te-ai imbatat porcule", fiecare se bucura in secret ca nu era fereastra lui, desi prin rotatie, nu scapa aproape niciunul. Totusi, nu se puteau hotari daca zilele de salar sunt bune sau nu, stiau doar ca-s de ajuns o data pe luna.

15 comentarii:

 1. Da' nu era cu 'avans' si 'lichidare' parca ?

  Buna piesa, ca de obicei. Cinematografica :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Tipic romanesc, da mai pe vremuri...prin anii 90,cand romanii isi mai permiteau ca din salariu sa mai traga cate o dusca.Din pacate, acu nici asta nu-si mai pot permite.:-P :)))

  RăspundețiȘtergere
 3. Norocoasa am fost ca tata venea acasa treaz, chiar si in zilele de salar.Nu am avut parte de scene din astea.Dar articolul misto de tot!

  RăspundețiȘtergere
 4. Marius, la avans nu se imbata nimeni, ca ala era fix si mult mai mic :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Iulian, nu neaparat ca nu-si mai permit... nu mai sunt comunitatile de altadata si parca eram mai putini :)

  RăspundețiȘtergere
 6. merci, minoki. eh, nu cred ca altora le-a lasat traume pe viata o astfel de intamplare .

  RăspundețiȘtergere
 7. asta ii romania noastra unde orice se poate intampla fara ca cineva sa faca nimik pt tineri si copii

  RăspundețiȘtergere
 8. Asa a fost intotdeauna si nu doar in Romania...

  RăspundețiȘtergere
 9. Da, vremuri nene...
  Tata n-a baut niciodata, dar cunosc faza...
  Asa era de zeci de ani, dar faza cu "lasa-l sa-l pise cainii" e geniala.
  Angelo, o carte noua cand scoti?

  RăspundețiȘtergere
 10. De regula zilele de bani sunt 10-11-12 la lichidare si 25-26-27 ale lunii pentru avans, somer sa fii, si tot iti dai seama dupa procentul de betivi aflati la ceas de seara prin autobuze :)

  RăspundețiȘtergere
 11. pai da, loopoo, doar ca "actiunea" de mai sus e plasata in timp cam pe vremea lui Ceausescu, cand zilele de salar universal valabile erau 15 si 25 si se intindeau cam cat permitea nevasta sa pastrezi din salariu : o zi, maxim doua, nu mai mult ca pe vremea aia, femeile erau mai aprige si socotite la bani, nu apucasera sensibilitatile de azi :p

  RăspundețiȘtergere