vineri, 25 martie 2011

Revelatia domnului Micle

Desi toata viata se ghidase dupa principii sanatoase ca de exemplu "nu e ciorba ca gratarul si nici scaun ca-n crasma", domnul Micle se trezise la batranete sarac lipit, un ratat batran si bolnav de TBC si o mica ciroza hepatica.

Toate stradaniile lui din tinerete se dovedisera absolut inutile, desi crezuse cu tarie in steaua lui si incercase fel si fel de flick flackuri intelectuale in a-i determina pe altii sa bage mana-n buzunar si sa sprijine afacerile lui bulgaresti si anume "tu vii cu banul si eu cu ideea". Degeaba, nimeni nu paruse interesat dincolo de a asculta politicos ideile lui marete si aducatoare de castiguri fabuloase si-n concluzie, nu finantase cu mai mult de contravaloarea unui pachet de tigari si eventual, cei mai generosi si de cea a unei vodci ieftine.

Domnul Micle ajunsese pe la 45 de ani si primul soc i l-a servit nevasta, parasindu-l cu cuvintele "da-te dracului, ca nu esti bun de nimic".

Al doilea soc i-l dadu medicul cand il anunta ca trebuie sa se lase de fumat, sau crapa. Se lasase cu greu, consolandu-se cu vodca, dupa care isi privi de sus toti amicii fumatori "da-va dracului, n-aveti vointa".

Al treilea soc il primi de la alt medic, care-i spuse sa se lase si de baut. Asta nu-i mai promisese ca nu crapa, doar ca dureaza ceva mai mult pana da ortul popii.

Mare-i fu tristetea, dar lasa cu eforturi inimaginabile si atroce durere in suflet, plus doua cure de dezintoxicare la spitalul 6 unde-si vomitase matele vreo trei saptamani cu intrerupere. Nici de data asta nu scapasera amicii de "da-va dracului de betivani nenorociti".

Ajuns din ce in ce mai ramolit pe la 52 de ani, cu toate ca puteai jura ca are vreo 62 pe putin, se vazu in sfarsit asa cum il vedeau altii: un ratat batran plin de ifose si cu capul plin de cai verzi. Constatase asta intr-o dimineata cand dupa ce tusise ca un magar si scuipase pe langa wc, isi aprinse o tigara ascunsa demult, isi turna un pahar mare de vodca si cu intelepciune-si zise: "da-ma dracului de prost".

2 comentarii: