joi, 3 februarie 2011

Proiecte marete, esecuri mititele

Carase apa cu canta cea mare de tabla si in doua randuri se-ncumetase cu cate una in fiecare mana, pentru echilibru si ca sa arate celor ce treceau pe ulita cat e de fortoasa si cum nu se da inapoi ea de la munca.

Ce insa nu stiau babele strazii ce-o laudau cu voce tare era ca apa adusa cu atata truda de la arteziana din coltul strazii, nu era nicidecum pentru spalat rufe, udat zarzavaturi, ci pentru piscina ce si-o sapase in curtea pasarilor. Initial, vrusese s-o faca aproape cat un bazin olimpic insa pentru ca in palme aparusera niste basici maricele de la harlet, proiectul se micsorase treptat pana ajunsese la dimensiunile unui lighean, atat ca suprafata, cat si ca adancime.

Captusise piscina cu plastic gasit prin camara bunei si cu toate ca se asigurase ca izolase temeinic, dupa primele deversari de apa, plasticul alunecase iar interiorul bazinului ajunse o balta mocirloasa in care pluteau deja doua-trei rame.

Fata se scarpina in crestet si injura apasat dupa ce se asigura ca nu e nimeni prin preajma s-o auda, mai ales buna care zicea ca-l manie pe Dumnezeu cand suduie. Adunase fata bunatate de sudalme de pe la carciuma unde intra dupa bomboane acrisoare si uneori trimisa dupa bunu care uita sa mai dea si pe-acasa.

Fata lua iar harletul si se opinti sa astupe groapa:
Pizda ma-si, bombani ea, acum trebuie sa merg la strand sa-mi fierb matele in apa aia calda cu toate babele din sat. Ca n-au stiut si ei sa faca un bazin cu apa rece...

Intra in casa si scotoci dupa prosoapele bune ale bunicii. Puse unul pe umar si iesi pe poarta fluierand: Ce bine era daca eram baiat, visa ea... Stateam toata ziua la pescuit pe canal, nu ma freca nimeni la cap sa-nvat sa fac mancare si cipca.*
O auzi pe buna-sa strigand-o din poarta si se facu ca n-aude. Grabi pasul fluierand si mai tare, zicand in gand: ia mai lasa-ma cu cipca aia a ta odata!


*cipca (cipke)= dantela

7 comentarii: