luni, 21 februarie 2011

Impresii

Iesi pe balcon si privi rasaritul de deasupra orasului ce nu-si contenea vuietul. Acum parea un monstru ce dadea semne de trezire cu smogul ce plutea deasupra-i, cu zgomotul de fond ce nu inceta niciodata. Isi sorbi absenta cafeaua si-l saluta pentru prima data: Good morning Rome!

Socul de la inceput se estompase treptat si se-ntreba daca va ajunge vreodata sa iubeasca orasul, sau daca plecand ii va lipsi. Isi aduse aminte de teama din primele zile si de dezgustul ce-o cuprinsese vazand mizeria generala de pe langa liniile metroului si de pe strazi.

Italia i se infatisase in cu totul alta lumina decat o stia ea in scurtele experiente turistice in nord, experiente ce-o facusera sa se indragosteasca de tara asta ce paruse pana mai de curand zidita de ingeri. Roma o dezgustase si-o dezamagise si doar Columna lui Traian, Colosseumul si Capitoliul ii sugerasera ceea ce stia din cartile de istorie si-i ridicasera oarecum moralul.


"Sunt o provinciala fara leac", isi zise si sorbi din cafeaua ce se racise in aerul rece al diminetii.

Iesi mai tarziu si constata ca-n fiecare zi ca tot al treilea trecator e roman, moldovean mai exact, de parca se mutasera toti razesii lui Stefan la Roma.

"Mi-e dor de-o vorba ardeleneasca", gandi ea privnd cu repros miile de coji de seminte de pe langa bancile din statia de metrou si pe cei ce le scuipau dezinvolti ca pe ulita la ei in sat si revazu in minte inscriptia de pe un zid "Romeni di merda - girasole", apoi zambi amuzata: "V-a trebuit sa cotropiti Dacia, acum va cotropim noi pe voi"

Istoria se razbuna.

11 comentarii:

 1. Am fost si eu la Roma acum 2 ani, nici pe mine nu m-a impresionat.. de departe gasesti atat in Italia cat si in Europa orase mult mai frumoase si mai curate!
  Ca recomandare insa, orasul capata o alta atfmosfera primavara tarzie sau vara!
  Bine-ai venit!

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna, Anegla! De ce nu postezi mai des?

  RăspundețiȘtergere
 3. Valabil si pentru d-l Mariean Viorel.

  RăspundețiȘtergere
 4. Frăţică, Roma n-are cum fi altfel decât frumoasă, cu tine acolo!
  Te pup, mi-e dor de tine şi mi-e ciudă că nu pot să-ţi aud glăsciorul!

  RăspundețiȘtergere
 5. Si mie mi-e dor de vorba Ardeleneasca.. :(

  RăspundețiȘtergere
 6. Păcat că personajul nostru a văzut în roma numai părţile negative şi "doar Columna lui Traian, Colosseumul si Capitoliul ii sugerasera ceea ce stia din cartile de istorie si-i ridicasera oarecum moralul." Toate monumentele alea ar trebui să facă să pălească aspectele neplăcute. Dar, mă rog, probabil că depinde de om. Eu iubesc Roma cu tot cu gunoaiele şi moldovenii ei. Mi-a fost cămin doar pentru 3 ani dar m-aş întoarce oricând acolo. Mi-a plăcut mai mult decât Veneţia, Napoli, Palermo, Bologna sau Torino (până acum doar asta am văzut din Italia). Săptămâna viitoare o să ajung prin trieste care este şi el un oraş frumos, atârnat de munte, deasupra mării, cam ca Napoli.

  RăspundețiȘtergere
 7. Victor, sunt doar de o luna la Roma si astea sunt primele impresii, iar socul maxim. Cu siguranta ca daca mai raman pe-aici, am sa-i descopar frumusetea :)

  RăspundețiȘtergere