duminică, 12 decembrie 2010

Unii, alţii

Se ştie cîtă energie risipim noi romanii în politică. Se ştie că la vremea alegerilor se dezbină familii, se-nvrăjbesc fraţi între ei, părinţi cu copii, soţi şi soţii, din motive politice.

Aseară, la o petrecere, unul dintre invitaţi a găsit o ocazie nesperată de a face politică şi evident, de a impune şi celorlalţi simpatia lui pentru un anume fost candidat la preşedenţie, să nu dăm nume, dar să-i spunem în continuare Ochi de Peşte Fiert. L-am rugat  elegant să lăsăm dracului politica şi să ne vedem de ale noastre, mai ales că nu ne văzusem cu toţii la un loc de vreo 3-4 ani.

 Părea să fi-nţeles, dar după încă două pahare de pălincă, revine cu altă problemă arzătoare care nu suferea amînare şi se cerea dezbătută şi anume, concediul maternal, într-un cuvînt, "mămicile". "Mămica" lui, îl priveşte dispreţuitoare, îi zice să tacă, dar pe el îl lăsaseră frînele. Eu adopt tactica "mă-ntorc spre alt interlocutor şi mă prefac că nu te aud".
 Renunţă bosumflat.

Mă duc să mănînc, hop şi el. Se aşază la masă şi începe cu nişte platitudini gen "chiorul", "marinarul"... Înghit cu noduri şi oscilez între a mă ridica de la masă şi a-i da cu farfuria între ochi, în schimb aleg să inspir adînc ceea ce nu foloseşte la nimic. El ia asta ca pe o încurajare şi rău face. Îl opresc cu un gest al mîinii:

- Claudiu, cînd vei avea părerile tale, putem discuta, pînă atunci, dau pe Antena 3 şi ascult exact ce-mi spui tu.

 L-am lăsat cu dumicatul în gît, m-am ridicat de la masă şi m-am aşezat pe canapea, dar nu pe locul din apropierea lui unde stătusem mai devreme.

Cînd a revenit, era ca un căţeluş umil şi s-a mulţumit să le povestească celorlalţi cum a spart el un lacăt cu un pistol Carpaţi. L-au crezut cu toţii, inclusiv nevastă-sa care-l privea uşor amuzată, contrariată, întrebîndu-se desigur ce caută ea lîngă el.

 Şi eu mă întreb acelaşi lucru, mai ales că-mi pare o femeie cu toate ţiglele pe casă, dar na... există momente în viaţă cînd e prea tîrziu să mai schimbi ceva, de exemplu, cum să judeci oamenii altfel decît după aspectul fizic. Că şi el are vreo 30 de kile cu bocanci şi blugii uzi pe el.
 Şi să nu uit: şi cu pistolul Carpaţi la brăcinar.

12 comentarii:

 1. Boyzone... asta e mottoul tau...acum am realizat! doamne, ce trupa, ce melodie.. undeva departe in adolescenta mea :P http://www.youtube.com/watch?v=w_Rut4qm33g
  si asta:
  The song 'Words' was written and sung by the Bee Gees and first released in 1968.
  Elvis Presley released a live version in 1970.
  Rita Coolidge covered it in 1978 and a country version by Susan Allanson was also released in 1978.
  Boyzone released their cover version in 1996

  Read more: http://wiki.answers.com/Q/Who_sings_'it's_only_words_and_words_are_all_i_have_to_take_your_heart_away'#ixzz17vpbpzKp

  RăspundețiȘtergere
 2. De aici deduc ca tii cu PDL,ah? Desi nu are nici o importanta.. ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Ana Maria, nu ţin cu PDL. Părerea mea depsre partidele politice e că toţi sunt o apă şi-un pămînt. Daaar, totul pînă la Băsescu :)))

  ps. Motto-ul meu e de la original, adică de la Bee Gees, că na... nu am anii tăi, dar piesa e aceeaşi :)

  RăspundețiȘtergere
 4. intrebare, daca zicea de bine de chioru' ii spuneai: "Claudiu, cînd vei avea părerile tale, putem discuta, pînă atunci, dau pe TVR, B1, etc şi ascult exact ce-mi spui tu."?
  te intreb din pura curiozitate, fara conotatii politice.

  RăspundețiȘtergere
 5. Manioc, da. Cred că ştii că oamenii deştepţi se informează, asta nu înseamnă că trebuie să fie de o parte sau alta, doar să aibă păreri proprii :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Angela! Carpati-ul il avea pe afara sau in pantaloni ?

  RăspundețiȘtergere
 7. Angela , sa nu uiti ca politicieni gasesti in fiecare dintre noi , si cum toti inghitim acelasi rahat de xxxx ani nu vad cum ar exista pe aceste meleaguri politicieni corecti si culti.

  RăspundețiȘtergere
 8. Originalii Bee Gees da, frumoasa varianta si aceasta! Zi senina! ;)

  RăspundețiȘtergere
 9. Angela, scuze de intervenție, nu e treaba mea.
  dar o mică idee.

  există o diferență mare de comunicare între femei și bărbați (firește, cu limitele de rigoare, fiind o diferență educată, nu naturală):
  femeia comunică pentru a socializa, bărbatul pentru a se impune.
  din cauza asta, un bărbat vorbește despre acele subiecte care-i permit (în percepția lui) să iasă în evidență.
  dacă (crede că) se pricepe la mașini, turuie despre ele.
  dacă (crede că) se pricepe la fotbal, încearcă să ducă orice discuție înspre fotbal.
  dacă nu se pricepe la nimic în mod special, se agață de o idee interesantă (realmente sau aparent) pe care a reținut-o în ultimul timp, din presă sau de aiurea, și încearcă să apară ca pionier al acelei idei.

  n-am de unde să-l cunosc pe acel Claudiu.
  dar mi se pare foarte probabil să fie un bărbat care nu se pricepe la ceva în mod special.
  sau se pricepe la ceva ignorat de restul lumii prezente în acel moment, deci nu are subiect de discuție comun cu ceilalți.
  și atunci o dă pe politică (subiect care-i permite oricui să opineze), pentru a spune și el ceva.
  întâmplarea face să deschidă el discuția pe teme politice, așa că atacă guvernul - dacă cineva ar fi deschis discuția atacând guvernul, probabil că el l-ar fi apărat.

  în cazul acesta, se poate rezolva foarte ușor.
  muți discuția într-un alt loc în care el poate vorbi (sau chiar se poate evidenția).
  îl întrebi despre studiile lui, despre copilăria lui etc.
  și-ți va ține un curs despre acele lucruri.
  poate veți găsi chiar lucruri comune.
  poate chiar vei simpatiza persoana respectivă :)

  încă o dată, scuze pentru că-mi bag nasul :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Mariean, wb! Carpaţiul nu era la purtător :) Probabil că dacă-l avea, încerca să-mi impună mai puţin paşnic punctul său de vedere.

  RăspundețiȘtergere
 11. savull, ideea era să nu facem politică la o petrecere :)

  RăspundețiȘtergere
 12. deaduralex, comentariile există tocmai ca lumea să-şi poată "băga nasul", aşa că eşti binevenit oricînd. Să ştii că a vorbit şi despre maşini, mai exact despre un Tico, cu siguranţă n-a evitat nici subiectul drag bărbaţilor şi anume fotbalul... Totuşi, în materie de politică nu avea cum să se impună nimănui cu platitudinile acelea; sunt convinsă că din politeţe aş fi putut devia elegant discuţia dacă aş fi vrut, dar... n-am vrut deloc! m-am săturat să fiu "nice Angela", pentru că oamenii au tendinţa să nu înţeleagă că renunţi doar din politeţe şi bună creştere şi abuzează :)

  RăspundețiȘtergere