luni, 6 decembrie 2010

Revista presei de ulei

Zilele astea m-au bîntuit nişte gînduri aventuroase, cum ar fi, să mă las de fumat şi cum gîndurile au fost atît de intense, iar dezbaterea mea cu mine însămi atît de  ascuţită, a rămas aşa, în faza de proiect de realizat, dar undeva în viitorul îndepărtat.

Cum a început deja isteria sărbătorilor şi pînă şi prietenele mele insistă să facem întîlniri tematice cu subiectul "unde facem revelionul, la mine sau la tine", sau "eu aduc salate, eu friptură şi cognac cu ştaif", m-am resemnat şi m-am mulţumit să mai boscorodesc pe facebook, protestînd anemic la avalanşa de colinzi.

Între timp, mai butonez şi tv-ul şi cum am cam rămas în urmă cu răutăcismele, am să încep cu 1 Decembrie. Îmi plac paradele militare, îmi plac uniformele şi disciplina (cînd e s-o impun altora) şi am tot spus că dacă mă făcea mama băiat, general eram azi. M-am uitat cap-coadă la defilare, înciudată doar cînd camera se muta pe floarea politicii romaneşti, inclusiv pe ale sale cadavre politice din care amintesc doar pe Emil Constantinescu în ordinea celebrităţii, pentru că a fost şi va rămîne întotdeauna expresia omului din plastilină pe care l-a învins sistemul şi dacă tot am precizat o ordine, insist să ofer locul al doilea domnului Ciorbea care atît de şters fiind, habar n-am dacă a fost prezent sau nu şi nici nu contează.

După ce s-a terminat, am vrut să urmăresc festivităţile de la Alba Iulia, dar am nimerit doar la slujba religioasă, cu popi îmbrăcaţi în odăjdii aurite, cu coroane uriaşe, bătute-n nestemate pe cap, de parcă erau împăraţi pogorîţi din ceruri. Privindu-i, mi-au venit în minte toţi popii pe care i-am întîlnit de-a lungul vieţii şi indiferent de împrejurare, mi-au cerut bani mai mult sau mai puţin făţiş, indiferent de serviciul oferit, nuntă, botez, înmormîntare, parastas. La Alba Iulia, de ziua Romaniei, primii binecuvîntaţi au fost arhiereii, apoi mitropoliţii şi la urmă pulimea, poporul roman. Că doar nu era să fie ei primii, cînd nu au alt merit decît să umfle buzunarele preafericiţilor şi a sfintei biserici ortodoxe pe care n-o mai satură nici măcar patronul ei, bunul Dumnezeu.

De aici, îmi zboară gîndul la iniţiativa Mitropoliei Moldovei de a oferi sprijin şi consultanţă, nu dependenţilor de etnobotanice, droguri, violuri de babe, nu pedofililor şi nici incestuoşilor, ci dependenţilor de sex, căci nimic nu dăunează mai tare moldovenilor decît sexul în exces. Desigur, nu uit nici de preafericitul de la Mitropolia Tomisului care-a făcut o gaură de miliarde neplătind contribuţiile salariaţilor la stat, alegînd să construiască în schimb din banii ăştia, o foarte trebuincioasă şi plină de har pensiune de cinci stele prin Suceava.

Cum cu popimea-s lămurită, nu pot să nu amintesc de OTV, care după amiezile a rămas fixată pe Codex Alimentarius, iar noaptea pe legende şi poveşti cu strigoi. Aseară pe la unşpe, se dezbătea cazul a doi copii găsiţi morţi şi fără organe la Poplaca, judeţul Sibiu. În zadar dezminte Poliţia, în zadar telespectatorii cu mai mult de 2 neuroni îl roagă pe "viitorul peşedinte al Romaniei" să nu mai răspîndească minciuni şi să nu bage spaima-n copii. Domnul DD, nu vrea şi pace: trei călugăriţe fură copii, îi omoară, le scot organele şi le vînd pe piaţa neagră! Preşedintele Ştirb vrea audienţă şi vrea bani din SMS-urile agramaţilor care sunt invitaţi să răspundă unei întrebări de-o profunzime aproape incomensurabilă şi anume: credeţi că au fost omorîţi pentru trafic de organe?

Răspunsurile semi-analfabeţilor, cretinilor, retarzilor, a boilor de orice vîrstă, plătesc Rolls Royce, elicoptere, vacanţe în locuri exotice, la care prostanii care-şi dau ultimii cenţi pe sms-uri nici nu visează, pentru că n-au auzit de ele în viaţa lor.

Pe la Realitatea şi Antene, nu mai trec nici măcar din curiozitate morbidă: aceeaşi ciocli ai neamului, aceleaşi bocitoare, aceleaşi titluri alarmiste.
Constat totuşi, o uşoară înviorare a romanilor, o abia perceptibilă creştere a respectului de sine şi a conştiinţei colective. O fi de la Crăciun? Că dacă e, promit să nu mai cîrtesc!

23 de comentarii:

 1. incet incet descopar si chestii comune. Si eu am o sila viscerala de popime

  RăspundețiȘtergere
 2. m-ai numerit in plin, in regiunea fiinţei mele, mă răd si mă ţuţui şi nu mă mai satur...gata, te-am trecut pe lista cu şampanii!

  RăspundețiȘtergere
 3. Nici un copil mort, nici un organ cu eticheta. Vorbesc din mijlocu actiunii, fix din crestetu poplacii. Acu imi dau seama ce era asear pe Otv de mi-a dat un vecin mesaj ca e musai sa ma uit la DD. trist.

  RăspundețiȘtergere
 4. balaurdegradina, dacă te rog io frumos, mă treci la lista cu bere? nu de alta, da' nu suport şampania :D

  RăspundețiȘtergere
 5. zerocratie, ar trebui să-l reclamaţi pe "viitorul preşedinte", lua-l-ar strechea!

  RăspundețiȘtergere
 6. "România a rămas în urmă şi fiindcă e ortodoxă"
  Neagu Djuvara (mai nou) sau Max Weber (pe vechi) cel care scria despre faptul ca etica protestanta a favorizat dezvoltarea capitalismului, mai exact religia sau cultura au legatura directa cu starea de inapoiere sau de dezvoltare economica a unei tari.

  Esti savuroasa Angela !

  RăspundețiȘtergere
 7. Bă, pe vremurile astea, e bine să fii popă, să faci burtă, să te baţi peste ea cu mîndrie şi mai ales să nu plăteşti impozite!

  RăspundețiȘtergere
 8. Subscriu la ultima frază a lui Poppy. E o încântare să-ţi citesc fiecare articol :)

  RăspundețiȘtergere
 9. @Poppy, de acord cu Neagu Djuvara, fără nici o rezervă. Ce mă deranjează cel mai tare e că biserica nu se implică deşi ar putea s-o facă cu succes, în educaţia maselor şi ne mai mirăm că neo protestanţii cîştigă teren.
  Mulţumesc :)

  RăspundețiȘtergere
 10. @porculvegetal, în toate vremurile a fost bine să fii popă, gîndeşze-te la inchiziţie :))

  RăspundețiȘtergere
 11. @bucurvictor, nimic nu mă încîntă mai tare!

  RăspundețiȘtergere
 12. Toate motivele expuse de tine în acest text, în care ai foarte mare dreptate, m-au convins de mult timp să nu mă mai uit la televizor decât foarte rar, la câte o emisiune culturală, un film sau un meci de fotbal... în rest, e pierdere de vreme şi oripilare... NU vreau să mă încarc cu aşa ceva...

  RăspundețiȘtergere
 13. @cristiandima, eu mă uit ca să am de ce rîde :)

  RăspundețiȘtergere
 14. De cind am vazut un serial, cica documentar, cum le selecteaza pa dansatoarele da la mulanruj, mi s´a cam schimbat conceptia despre cum tre´sa arate o defilare.
  Colinzurile au acelasi efect devastator si asupra soacra´mii deci in mod paradoxal mi´au devenit simpatice, fleru´i fleeeer!
  Da´ altceva vroiam sa´ti zic: ba, emediat dupa revolutie am fost atit de naivi sa ne imaginam ca in 2-3 luni, tzacpac, vom trece la nivel de trai hoccidental. Dupa alegerile din ´96 am fost la fel de naivi. O avea si Constantinescu vina lui, indubitabil. Ba da, ´intre meandrele concretului si hahaiala actuala sa ti se para ca momentul ala de sinceritate resemnata a fost cel mai nasol lucru care putea sa ni se intample??

  RăspundețiȘtergere
 15. @garcea, nici pe departe cel mai rău, dar am pomenit de "cadavre politice", ori Iliescu nu e. Ba e foarte alive and kicking. Nu vezi că şi acum ţine frîiele PSD-ul cu mîna de fier?

  RăspundețiȘtergere
 16. Mai Angela, io nu vreau sa zic decit ca propaganda securista este singurul lucru care functioneaza in Romania. cacatul ala de pesede are o megaproblema de imagine si mneah il baga pe tataie la inaintare cu limba lui cioplita de lemn. Penibil.

  RăspundețiȘtergere
 17. Constiinta colectiva nu prea mai avem de mult timp, insa cum Sarbatorile se apropie, fiecare, in lumea lui mica, isi face planuri cu entuziasm. Cert e ca 1 decembrie parca a fost o zi de odihna si, sncer, am preferat sa dorm decat sa urmaresc mascarada :)

  RăspundețiȘtergere
 18. @garcea, nu ştiu cît ne mai trebuie să scăpăm odată de PSD şi nu pricep de ce oamenii nu văd cîte deservicii a făcut romanilor. Şi cînd zic că nu înţeleg, chiar nu înţeleg şi pace!

  RăspundețiȘtergere
 19. @sondaje, eu am o slăbiciune pentru parade militare încă de cînd eram copil, mai ales că aveam un unchi care cînta în corul Armatei şi nu pierdeam nici o emisiune televizată cînd apărea el.

  RăspundețiȘtergere