duminică, 5 decembrie 2010

Preţul libertăţii

Vis-a-vis de ABC-ul la care mai fac cîte-o cumpărătură neprevăzută, în uşa scării, a murit azi un boschetar. Un tip făcea poze, un altul scria ceva, iar vreo 5-6 bărbaţi căscau gura, comentînd amuzaţi. Vînzătorul ridică din umeri: "după atîta spirt cît a turnat în el" şi intră la loc în magazin, unde-l chemase casiera.

Anul trecut, primăria a organizat o amplă operaţiune de asanare a unui cuib de boschetari, care-şi făcuseră tabăra în jurul ţevilor cu apă caldă de lîngă o fostă uzină prosperă a oraşului. S-au încărcat 5 remorci cu gunoaie în protestele homeless-ilor de toate vîrstele, femei şi bărbaţi, ce-şi făcuseră o comunitate mică, dar înţesată cu folii de plastic, fotolii rupte, oale, cartoane şi nelipsiţii cîini. Ziua şi-o petreceau la birtul din colţ, sau în fotolii fluierînd după fete, iar serile ardeau pet-uri, cauciucuri şi ce se mai nimerea. Toaleta era ceva mai încolo, în aer liber fireşte şi de regulă, mai ales după ce numărul lor sporise, era inevitabil să nu dai cu ochii de unul care-şi făcea nevoile.

Cînd au venit jandarmii să-i împrăştie, boschetărimea s-a revoltat aşa de tare, încît au chemat televiziunile să protesteze. Un reporter mai naiv l-a întrebat pe cel ce părea şeful şi instigatorul, de ce nu se duc la azilul de noapte, sau la căminul pentru oamenii fără adăpost. Răspunsul a fost halucinant: "Nouă ne place să fim liberi!"
În cămin sunt primiţi condiţionat: nu vii beat, nu faci scandal, nu faci mizerie şi musai munceşti ca să nu te ţină comunitatea pe gratis, ori asta înseamnă deja reguli pe care ei nu aveau cum să le-ndeplinească, pentru că lovesc în însăşi libertatea lor de a bea cînd au ei chef, a face mizerie şi scandal şi a trîndăvi după pofta inimii.

Cîteva zile s-au tot reinstalat după plecarea gunoierilor şi a jandarmilor, pînă au înţeles că ori de cîte ori revin, sunt din nou alungaţi şi de atunci zona aceea, centrală de altfel, a rămas curată.
Mă gîndesc totuşi ce înseamnă libertatea asta la ei: frig crunt cu degerături iarna, mizerie şi putoare în toate anotimpurile, bătăi adesea sfîrşite în lame de cuţit, futaiuri la beţie şi plozi. Mai au şi libertatea de a muri de frig, ca boschetarul de astăzi.

14 comentarii:

 1. Frăţică, sper să fiu prima care-ţi aduce un cadou de Moş Neculai. Te pupăcesc!
  http://www.youtube.com/watch?v=XWoMoHez3CY
  (ăsta e sunetul meu de apel la telefon de vreun an de zile) :P

  RăspundețiȘtergere
 2. Frăţică, tocmai ce mă sborşisem pe FB cu privire la Crăciun :)))

  RăspundețiȘtergere
 3. prea multa libertate ucide de fapt libertatea

  RăspundețiȘtergere
 4. asta privitor la om luat la bucata. Daca povestim de mase e altceva.
  aurolacul e un rebut, si statistic sunt inevitabili

  RăspundețiȘtergere
 5. Dada, pe ăsta de care zic, l-a ucis :))

  RăspundețiȘtergere
 6. Frăţică, lasă iarna să-ţi pătrundă-n suflet ca nu doare! :P Pune mâna şi-ţi curăţă ghetele!!

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu mă obosesc cînd ştiu că-i degeaba :D

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu stiu daca e cazul neaparat de libertate ci mai degraba de lipsa de chef de munca si anumite vicii... insa, sau cu toate astea, sunt si multi care au ajuns pe strada datorita destinului crunt si a saraciei mai ales... in tara asta e greu sa iti gasesti un job in ziua de azi, iar ca "om al strazii" practic nu ai nici o sansa, din pacate...

  RăspundețiȘtergere
 9. AnaMaria, din păcate boschetatul e asociat cu alcoolul. Oricine îşi poate pierde slujba, familia şi casa, dar asta nu-i face pe toţi boschetari. Cazi, te ridici, te scuturi de praf şi mergi mai departe... Dar cînd primul gînd cînd te trezeşti e cum să faci rost de bani pentru băutură, nu mai dai o ceapă degerată pe familie şi prieteni, decît eventual ca surse de muls. Am zis chestia cu libertatea, pentru că întîmplător, am o cunoştinţă care a ajuns în situaţia asta şi motivează la fel: sunt liber. Într-adevăr, n-are grija facturilor, a ratelor, a pusului pe masă, din punctul ăsta de vedere e mai liber decît oricare dintre noi. Dar cînd depinde de mila mea şi a altora care mai demult îl considerau om şi poate amic, nu ştiu cît de liber mai e. Desigur, e liber să ceară, iar tu să-i dai sau nu, dar mai poate vorbi de libertate în momentul în care e constrîns să depindă de ce dai / arunci tu?

  RăspundețiȘtergere
 10. LIBERTATE? GLUMEŞTI? Trebuie reeducaţi..

  RăspundețiȘtergere
 11. ai o surpriză la mine acasă! vino repedeeee!!!

  RăspundețiȘtergere
 12. noiversusvoim poftim de educă tu un boschetar de 50 de ani, care n-are alt gînd decît să bea :))

  RăspundețiȘtergere
 13. Tot aud vorbindu-se de libertate... Scuze de limbaj, dar, în pula mea, libertatea nu înseamnă să fii murdar şi dobitoc, libertatea înseamnă starea aia de spirit care te îndeamnă să fii o persoană mai bună şi cumva să contribui şa micşorarea răului dintre oameni... Libertate... Nu prea există.

  RăspundețiȘtergere
 14. @porculvegetal, nu cred că asta e definţia libertăţii, nici unul nu suntem liber cu adevărat şi e chiar imposibil, indiferent ce facem. Suntem cu toţii conectaţi la un sistem economic şi asta ne răpeşte automat din libertăţi. Boschetarii, da, sunt mai iberi decît putem fi noi vreodată, dar repet, îi costă :)

  RăspundețiȘtergere