joi, 16 decembrie 2010

Christmas Card, un alt film imbecil la care m-am uitat

Sunt un martir! M-am sacrificat din nou şi-am mai văzut un film idiot, de data asta cu tema Crăciunului. Filmul se numeşte "The Christmas Card" - american, cu  distribuţie anonimă, intrigă subţire, dialoguri de doi lei nu mai lungi de 4 replici fiecare, majoritatea fiind formate din maximum patru cuvinte, dar îmi vin în minte alea mai scurte: Let's go, Come here, Go my son...

Filmul începe cu o mînă de femeie care scrie o felicitare de Crăciun cu titlul generic "Dear army member" şi e trimisă random armatei, care armată o trimite fix în Afghanistan la un anume sergent Cody Nuştiucum. Cody ăsta e un tip cu ochi albaştri care se uită amuzat la camarazii săi care cîntă cu un aer ştrengăresc colinde de Crăciun. Cum felicitarea vine din Nevada City unde e iarnă în preajma Crăciunului, sunt surprinsă să constat că în Afghanistan pare a fi vară... atît după vestimentaţia militarilor cît şi pentru că ei cîntă şi petrec în aer liber.

Nici scenaristul acestui film nu are cea mai vagă idee despre locul de pe hartă unde este Afghanistanul şi nici despre iernile cumplite de acolo care culmea, sunt tot în preajma Crăciunului... Cum sunt obişnuită să constat că americanii în marea majoritate sunt complet pe dinafară la capitolul geografie chiar cu google-ul sub nas, hotărăsc să nu fiu cîrcotaşă şi să trec cu vederea această "scăpare".

Sergentul Cody are un prieten care sare în aer în timp ce descărca un camion. Prietenul, îi arătase o poză cu logodnica lui cu care urma să se însoare la vară, săritul în aer contramandînd definitiv nunta. Între noi fie vorba, explozia a semănat cel mult cu un foc anemic de artificii, semn că întreg filmul avea să fie o fuşereală ieftină.

Sergentul e marcat de moartea eroică a amicului său, iar superiorul îl trimite forţat în concediu în State cu misiunea de a duce tăbliţele de identificare a eroului mort "tinerei văduve". Sergentul se codeşte sfîşiat între dorinţa de a-şi servi patria şi datoria de a duce tăbliţele alea, dar ordinul e ordin. Se mai uită la felicitarea de Crăciun şi următorul cadru ni-l arată călare pe un Harley lîngă indicatorul de Nevada City.

Îşi face datoria, îi duce "tinerei văduve" tăbliţele, după care intră într-un Dinning unde comandă o salată de pui cu cartofi prăjiţi, pîine de secară şi ciocolată caldă, după care întreabă un client "unde e LATRINA". În timp ce bravul sergent e la budă, intră fix domnişoara care trimisese felicitarea şi-şi bagă mîinile în mîncarea lui crezînd că e ceea ce comandase ea la pachet, pentru că surpriză, aveau aceleaşi gusturi. Urmează nişte scuze, zîmbete şi întrebarea "care ar fi fost şansele ca ei să comande acelaşi lucru".

Sergentul se cazazează la singurul hotel din oraş doar pentru o noapte, iar proprietara îl invită să o însoţească la biserică. El cu felicitarea în mînă care înfăţişa biserica, acceptă. La biserică îi urează bun venit nimeni altul decît tatăl fetei ce-i halise din cartofi. Apare şi ea şi timp de trei minute se filează intens şi astfel am ocazia să constat că ambii sunt actori de mîna a şaptea şi aşa vor rămîne pe veci. Nu tu talent, nu tu expresivitate, iar de inteligenţă nu îndrăznesc să comentez, de teamă că aş fi nevoită să recunosc că-s la fel de idioată ca şi ei de vreme ce am stat să mă uit la un asemenea film.

Ies din biserică, iar tatăl fetei dă să traverseze strada după sergent, dar pe uliţa pustie apare un vitezoman care dă să-l calce. Bravul sergent îl plachează pe bătrîn, dă cu el de pămînt şi-i salvează viaţa. De acum, devine eroul familiei care-l duce acasă în ciuda opoziţiei sale vagi.

Casa din bîrne lîngă o pădure de brazi, e un vis tipic american şi după cum spune sergentul Cody, e exact cum a visat-o el. Îşi dă seama că se dă de gol şi-o întoarce ca la Ploieşti şi-i spune fetei că aşa şi-a imaginat doar.
Urmează nişte chestii: Cody cară lemne, tatăl fetei aruncă priviri cu subînţeles fetei care ar trebui să răspundă la fel dacă ar avea un dram de talent, iar se pun lemne pe foc, iar se coc prăjituri, se zîmbeşte tîmp şi la urmă tatăl îi propune lui Cody să-l ajute la fabrică pînă după sărbători.

Familia deţine o un gater din cîte înţeleg, iar Cody acceptă cu condiţia să nu fie plătit, doar pe casă şi masă. Iar e toată lumea fericită, iar priviri cu subînţeles, semn că tatăl fetei pusese ochii pe el şi-l vrea de ginerică. Din cînd în cînd este admonestat de soţia lui cu care trăieşte o intensă poveste de iubire de vreo 100 de ani şi cu care se plimbă în fiecare zi în locul "magic" unde a cerut-o de nevastă.

Între timp Cody trudeşte din greu la fabrică şi fiecare membru al familiei, inclusiv un unchi al fetei ies pe terasa biroului să-l privească muncind, dînd din cap mulţumiţi.

Apare însă iubitul de multă vreme al fetei, Paul, care e degustător specialist de vinuri şi călătoreşte mai mereu. Aflăm că tatăl fetei nu-l prea agrează, una pentru că se teme să nu-i ia fata de lîngă el şi pentru că i se pare că el e mai mult pe drumuri decît lîngă Faith a lor. Cuplul se mozoleşte pe canapea cînd apare Cody cu un braţ de lemne. Deduc că toţi se simt stînjeniţi, dar calitatea de actori slabi nu le îngăduie să aibă vreo expresie.

Aici începe complotul tatălui cu unchiul, care văd în Cody un candidat mai bun pentru fata lor mai ales că-l testaseră la muncă şi-l vedeau ca pe continuatorul afacerii familiei. Şi asta am dedus-o tot eu, că personajele nu dau prea multe indicii.

Nu insist pe următoarea jumătate de oră cînd se duc la Balul veteranilor şi unchiul complotist o cere pe Faith la dans doar ca să i-o smulgă lui Paul din braţe şi să i-o dea lui Cody. Paul crapă de gelozie şi o duce la cină pe Faith într-un local pe care-l închiriase special ca s-o ceară de nevastă. Ea acceptă fără nici o ezitare, cu toate că accidental alunecînd pe gheaţă căzuse pe Cody şi se sărutase cu el.

Îi duce lui Cody vestea cea mare şi-i spune că sărutul lor a fost o greşeală, el zice că bine şi eu ar trebui să înţeleg că este distrus. În schimb el lustruieşte ceva pe ascuns, surpriză pentru părinţii lui Faith. În ajunul Crăciunului se duc iar la biserică, iar sergentul cu Faith se filează intens din nou sub ochii geloşi ai lui Paul care se ridică şi pleacă. Pleacă şi Cody, dar lasă o scrisoare şi o hartă.

Familia se ia după hartă şi ajung în locul "magic" al cuplului de îndrăgostiţi tomnateci unde găsesc surpriza: o bancă cioplită de Cody şi felicitarea de la Faith. Ochi lăcrămoşi, priviri în zare, regrete. Cody nu mai era, daaar Faith ştie unde-l găseşte şi anume lîngă Podul Veteranilor  pe care sergentu-l văzuse într-o poză de pe peretele garajului şi-i plăcuse rău, căci exclamase "what a view".

În următoarea scenă îl găsim pe Cody belind ochii la un pod. Din privirea lui ar trebui să deducem că e trist, singur şi că tocmai a pierdut femeia şi dragostea vieţii lui, cînd... lovitură de teatru! În spatele lui apare Faith, care cu o privire şugubeaţă îl ceartă: să nu mai îndrăzneşti să pleci vreodată fără să-ţi iei rămas bun!
Se pupă şi gata. The End!

P.S. Da, sunt masochistă!

22 de comentarii:

 1. Am mai spus-o. You're my hero! Stai tare bine cu nervii :)

  RăspundețiȘtergere
 2. dacă n-aş intenţiona să scriu despre ele, jur că nu m-aş uita, Simona :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Și-ai început cu alea mai stupide ca să păstrezi ce-i mai bun la sfârșit, hihi.
  O să ai o perioadă grea, că urmează să vedem peste tot Home Alone 1, 2, 3, Home Alone strikes back, Home Alone returns.. și restul de sezon :D

  RăspundețiȘtergere
 4. O "scurta" lista cu filme ce merita vazute, asta ca sa nu te mai chinui pe viitor:

  Partea I
  "The Gold Rush" ('25), Charles Chaplin;
  "Modern Times" ('36), Charles Chaplin;
  "The Great Dictator" ('41), Charles Chaplin;
  "Reconstituirea" ('68), Lucian Pintilie;
  "Actorul si salbaticii" ('74), Manole Marcus;
  "Ilustrate cu flori de camp" ('74), Andrei Blaier;
  "Pink Floyd The Wall" ('82), Alan Parker;
  "Amadeus" ('84), Milos Forman;
  "Mitt liv som hund" ('85), Lasse Hallström;
  "Pas in doi" ('85), Dan Pita;
  "Cuibul de viespi" ('86), Horea Popescu;
  "Down by Law" ('86), Jim Jarmush;
  "'Round Midnight" ('86), Bertrand Tavernier;
  "Married with Children" (TV series, '87-'97), Ron Leavitt, Michael G. Moye;
  "Biloxi Blues" ('88), Mike Nichols;
  "Iacob" ('88), Mircea Daneliuc;
  "Morometii" ('88), Stere Gulea;
  "The Bear" ('88), Jean-Jacques Annaud;
  "Mistery Train" ('89), Jim Jarmusch;
  "Seinfeld" (TV series, '90-'98), Larry Davis, Jerry Seinfeld;
  "Cel mai iubit dintre pamanteni" ('93), Serban Marinescu;
  "Falling Down" ('93), Joel Schumacher;
  "Groundhog Day" ('93), Harold Ramis;
  "O vara de neuitat" (Un été inoubliable) ('94), Lucian Pintilie;
  "The Basketball Diaries" ('95), Scott Kalvert;
  "The English Patient" ('96), Anthony Minghella;
  "Boogie Nights" ('97), Paul Thomas Anderson;
  "La Vita e Bella" ('97), Roberto Benigni;
  "Pleasantville" ('98), Gary Ross;
  "Shakespeare in Love" ('98), John Madden;
  "The Truman Show" ('98), Peter Weir;
  "American Beauty" ('99), Sam Mendes;
  "Angela's Ashes" ('99), Alan Parker;
  "East is East" ('99), Damien O'Donnel;
  "Man on the Moon" ('99), Milos Forman;
  "My Life So Far" ('99), Hugh Hudson;
  "The Talented Mr. Ripley" ('99), Anthony Minghella;
  "Curb Your Enthusiasm" (TV series, '00-'07), Larry David;
  "Requiem for a Dream" ('00), Darren Aronofsky.

  Vizionare placuta !

  RăspundețiȘtergere
 5. Parte a II-a:
  "I am Sam" ('01), Jessie Nelson;
  "Life as a House" ('01), Irwin Winkler;
  "Lost and Delirious" ('01), Léa Pool;
  "Moulin Rouge" ('01), Baz Luhrman and Craig Pearce;
  "Six Feet Under" (TV series, '01-'05), Alan Ball;
  "The Office" (TV series, '01-'03, '05-'09), Ricky Gervais, Stephen Merchant;
  "Vanilla Sky"('01), Cameron Crowe;
  "Mystic River" ('02), Clint Eastwood;
  "21 Grams" ('03), Alejandro Gonzales Inarritu;
  "Big Fish" ('03), Tim Burton;
  "Good Bye Lenin !" ('03), Wolfgang Becker;
  "Little Britain" (TV series, '03-'06), Matt Lucas, David Walliams;
  "Niki Ardelean, colonel în rezerva" ('03), Lucian Pintilie;
  "The Dreamers" ('03), Bernardo Bertolucci;
  "Osama" ('03), Siddiq Barmak;
  "Alfie" ('04), Charles Shyer;
  "Closer" ('04), Mike Nichols;
  "Sideways" ('04), Alexander Payne;
  "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" ('04), Michel Gondry;
  "Extras" (TV series, '05-'07), Ricky Gervais, Stephen Merchant;
  "Lackawanna Blues" ('05), George C. Wolfe;
  "Match Point" ('05), Woody Allen;
  "The Three Burials of Melquiades Estrada" ('05), Tommy Lee Jones;
  "All the King's Men" ('06), Steven Zaillian;
  "The IT Crowd" (TV series, '06-'08) ('06), Graham Linehan;
  "The Last King of Scotland" ('06), Kevin MacDonald;
  "Kan shang qu hen mei" (Little Red Flowers) ('06), Yuan Zhang;
  "Across the Universe" ('07), Julie Taymor;
  "Great World of Sound" ('07), Craig Zobel;
  "La Môme" ('07), Olivier Dahan;
  "Little Britain USA" (TV series, '07-'08), Matt Lucas, David Walliams;
  "Sicko" ('07), Michael Moore;
  "The Savages" ('07), Tamara Jenkins;
  "Waitress" ('07), Adrienne Shelly;
  "De Ofrivilliga" ('08), Ruben Östlund;
  "Johnny Mad Dog" ('08), Jean-Stéphane Sauvaire;
  "Kirschblüten - Hanami" ('08), Doris Dörrie;
  "Maman est chez le coiffeur" ('08), Léa Pool;
  "Mamma Mia !" ('08), Phyllida Lloyd;
  "Nunta muta" ('08), Horatiu Malaele;
  "RocknRolla" ('08), Guy Ritchie;
  "44 Inch Chest" ('09), Malcolm Venville;
  "Brothers" ('09), Jim Sheridan;
  "Everybody's Fine" ('09), Kirk Jones;
  "Hung" (TV series, '09), Colette Burson, Dmitry Lipkin;
  "Lumea vazuta de Ion B." ('09), Alexander Nanau;
  "Whatever Works" ('09), Woody Allen;
  "Kapitalism - Reteta noastra secreta" ('10), Alexandru Solomon.

  RăspundețiȘtergere
 6. Poppy, ai zis "scurtă" şi nu e.
  Apoi, ce mi-ai dat tu în listă, par a fi filme bune, unele le-am văzut, iar eu scriu despre filme proaste aici :D

  RăspundețiȘtergere
 7. @Simona, continuu doar cu stupide să avem de ce rîde :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Uite de exemplu, tocmai s-a terminat tot la ProTv unul care însă, nu a fost suficient de prost ca să merite comentat şi mi-am permis chiar să-l văd "pe sărite". :D

  RăspundețiȘtergere
 9. bun. i-am dat drumu la torrent. faith e superba.

  RăspundețiȘtergere
 10. iar fata aia cu lista de filme...unde traieste? oare a auzit de internet? asta e ca casetele cu compilatii disco gen '92 dance hits. vroiai nu vroiai le ascultai.
  da-i indarat un link la IMDB sau la pirate bay.

  RăspundețiȘtergere
 11. iar simona maria sa puna mana sa scrie si ea in blogul ala. ca altfel nu o mai citesc.

  RăspundețiȘtergere
 12. @piticugras

  Mai "dulceata", daca studiezi putin IMDB-ul ai sa observi ca filmele propuse au un rating ridicat si se vor un ajutor pentru cei interesati de actul cultural. Sunt parte din filmele vazute de mine in ultimii 15 ani si care fac diferenta dintre mediocritatile vizionate de marea masa a populatiei paupere intelectual si cele pe care, unele dintre ele, le incadrez lejer in segmentul "art film" (art movie, specialty film, art house film, sau art cinema). Dar neavand succes de casa, firesc, n-ai de unde sa le stii !

  Intentionat n-am introdus filme poloneze, asta asa, ca exemplu. Acestea avand un loc special in inima mea si adresandu-se cunoscatorilor scolii poloneze de film (regizori ca Wajda, Zanussi, Polanski, Kieslowski, Munk, Kutz, Karabasz, Wojcik sau Sobocinski), cinefililor in general. Aceasta Scoala (chiar exista si se afla in Lodz) se trateaza separat, poate in viitor chiar pe acest blog. Una cu nimic mai prejos de cea italiana sau japoneza dar mai identificatoare cu spiritul si viata noastra.

  Dupa interventia ta ceva imi spune ca Mezzo TV te adoarme, iar Rihanna iti tresalta inima de bucurie, ca tot ai comis o comparatie deplasata cu nu stiu ce pseudo-muzica ascultata de tine cand erai mititel. Nu te cunosc dar interventiile tale pe blogul Angelei denota ca esti singur si-ti cauti sufletul pereche, sau o aventura. Asteptam mai mult de la tine.

  BP

  (respecta dreptul de autor si o sa gasesti satisfactii nebanuite, ca sa nu mai aduc aminte ca te expui Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei, iar IP-ul tau, asa cum stii, este vizibil la orice postare, sau nu crezi ca exista politiste avide dupa frumos ?)

  RăspundețiȘtergere
 13. am auzit aventura? cine a zis aventura? VREAU!

  normal ca mezzo tv ma adoarme. la fel si filmele poloneze. iar ce ai scris tu aici e groaznic pentru ca arata cat de singura te simti fiind asa desteapta.

  ma duc sa rad cu prostii mei! pa pa.

  RăspundețiȘtergere
 14. Sa "te razi " ar fi corect , nu ?
  Cu multumiri Angela ! Am sa caut protv . Alifieeee ! Hai ba !

  RăspundețiȘtergere
 15. frăţică, stai tare bine cu nervii!!
  te pupăcesc şi vreau să ştii că mi-e tare dor de tine! :)

  RăspundețiȘtergere
 16. N-am vazut filmul, da', daca ne promiti ca vei rezista eroic in fata tv-ului si la alte filme proaste si mai ales ca ni le vei povesti la fel de savuros (ca pe cele doua, ale caror cronici le-am citit aici), atunci viva televiziunile care difuzeaza asa ceva. Telecomanda e la mine si are multe butoane.

  RăspundețiȘtergere
 17. Dl Goe, din pacate, vezi cum a iesit ce-ai spus tu. Am citit insa printre randuri, multumes pentru urari si-ti doresc tot binele din lume!

  RăspundețiȘtergere