marți, 2 noiembrie 2010

5 reguli de conduită de Ziua Morţilor

Ca orice ardelean ce respectă tradiţiile sale, dar şi le însuşeşte şi pe ale altora, sîmbătă m-am dus la cimitir să curăţ mormintele morţilor mei, care nu-s puţini.

Lume puhoi, cu greble, sape şi crizanteme. Un poliţist dirijează micul sens giratoriu în aşteptarea valului de curăţători de morminte care în fiecare an de 1 noiembrie mînaţi de zel, dar mai ales de vorbele ce le-ar putea ieşi în caz că locurile de veci aflate în administrare nu corespund estetic. Pentru că, să recunoaştem, ne place bîrfa la fel ca sarmaua, mămăliga şi băutura, nu neapărat în ordinea asta, iar 1 Noiembrie, e un prilej de inspecţie la locul de veci al altora şi orice buruiană, cît de mică, este transformată în ditamai copacul, pădurea, sau jungla virgină.

Cum cimitirul e plin de pensionari ieşiţi la aer curat, dornici de-o conversaţie, iată cîteva greşeli capitale pe care nu ai voie să le faci în perimetru:

1. Nu întrebi nici un pensionar nimic: nici unde e cişmeaua, nici unde e capela şi nici măcar unde e ieşirea pentru că odată ce ai deschis gura şi imediat după răspuns, te trezeşti în focul unei dezbateri politico-economice, din care nu ai cum să ieşi altfel decît... şi de aici derivă regula numărul

2. Nu-i zici nimănui de mamă, pentru că e foarte posibil să te afli lîngă mormîntul ei, iar aparţinătorul îndurerat poate şi va avea o sapă sau o greblă la îndemînă.

3. Sudiştii dacă nimeresc zilele astea prin Ardeal, să-şi reţină reflexul de a pomeni în orice context morţii cuiva, gest care ar putea şi va fi interpretat ca pe o ofensă.

4. Nu fura nici un pet tăiat în două ca să-l foloseşti pe post de vază de la mormintele alăturate, pentru că în mod sigur proprietarul e unul din mulţimea de pe alee.

5. Nu folosi cişmeaua de lîngă capela Borsi,dacă nu vrei să arăţi de parcă te-ai fi pişat pe tine.

12 comentarii:

 1. păi ce? crezi că nu-s bune regulile mele? întreabă orice ardelean :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Și regula numărul 6:
  Nu te du la cimitir de Ziua Morților, ci în ajun, ca să scapi de toate capcanele astea. :D

  RăspundețiȘtergere
 3. @silavaracald, am fost sîmbătă şi tot n-am scăpat!

  RăspundețiȘtergere
 4. Bune regului , sănătoase chiar..

  RăspundețiȘtergere
 5. @noiversusvoi, de folosit dacă vii la bunici de ziua morţilor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ardeal? Hm, tu esti din Ardeal??? Ca nu pari genul, chiar deloc... insa faza cu sudistii aia de genul Sudul nedezvoltat al SUA , e chiar Ardeleneasca rau! O stiu si eu! EU ma mai oftic la chestii din astea, desi sunt nascuta in Bucuresti si cu parinti Ardeleni, bunici la fel si cu sufletul pe acolo... Apropo' si mama a f de ziua mortilor la cimitir.. dar nu mi-a povestit nimic... insa nu vad care e faza cu injuraturile din cimitir?! Probabil ca ar trebui sa ma amuz dar e cam tarziu la ora asta, oricum cu mortii stii cum e, numai de bine!

  RăspundețiȘtergere
 7. @Ana Maria, sunt orădeancă.
  Cît cu înjurăturile... apăi, numa' dacă-ţi vine.
  Preventiv. (ca să folosesc cuvinte puţine, după cum se-aşteaptă restul ţării de la ardeleni)

  RăspundețiȘtergere
 8. Angela, a trecut de unu”, putem să ne dăm drumu”? :D
  NU pe noi desigur, distanța de cișmea e destul de mare, nu-i pericol.

  RăspundețiȘtergere
 9. ogarafgan, cică e post... romanicablues ştie :))

  RăspundețiȘtergere
 10. *Angela*
  Există obiceiul ca în această zi să meargă un preot să citească ceva la morminte şi pentru asta e răsplătit cu câte ceva. Între altele primeşte şi vin, dar cum nu poate căra singur tot ce primeşte mai ia cu el unul sau doi oameni.
  Acum vreo patru ani un preot l-a luat pe Nenea Nicu, pensionar ceferist şi cântăreţ în strană la biserică.
  Au străbătut ei cimitirul în lung şi în lat. Au adunat multe, au dat şi la cerşetori. Măncare, vin nu.
  Ei bine, Nenea Nicu şi-a luat un ajutor, un ţigan, ca să-l ajute să care sacoşele.
  Seara pe la zece, auzind vorbă ies afară din casă. Nea Nicu şi ţiganul sedeau pe iarba care a crescut între rigolă şi carosabil în dreptul curţii mele. Beau şi cântau. La început erau pe muzică religioasă. Apoi au trecut la "Magdalena" şi "Ţanţa" pentru ca, la un moment dat să îl aud pe Nea Nicu urlând din toţi bojocii: "Iubireee, bebeloi de porţolaaaan..."
  Morala? Poate "In vino veritas"... e bine că Burebista a interzis cultivarea viei şi nu consumul vinului. Aşa putem şi noi să auzim poezii de Minulescu... :D
  ------------------
  *Ogarfgan*
  Ştii ce, nu are nici o importanţă dace e sau nu trecut de unu. Poţi să îţi dau drumul când vrei, dar trebuie să fii atent. Am auzit că bătăturile din palmă trec greu şi că nici o frizerie nu îţi rade părul dun palmă...

  RăspundețiȘtergere
 11. P-aici nu vezi picior de popă, decît dacă e înmormîntare. Nici ţigani la cerşit nu mai sunt, pentru că primăria bagă jandarmii, cimitirul l-au împrejmuit temeinic, aşa că nu mişcă nimeni în front. În alţi ani, nu te puteai apăra de ţigani.

  RăspundețiȘtergere