marți, 28 septembrie 2010

Poveste de la stînă

                                                        Foto: Bogdan Stanciu
Cum romanii sunt pătimaşi de felul lor, nu mă mir că politica e un subiect de discuţie pînă şi la stînele de oi, unde ciobanul pune de-o Mioriţă proprie între el şi oaia lui preferată, că pe colegul cioban l-a omorît deja la o beţie cu spirt medicinal combinat cu frecţie de mentă.
Ieri dăduse o fugă pînă-n sat să-şi bată ritual nevasta, în eventualitatea că l-ar înşela şi apucase să-l vadă pe băiatu' ăla cu nume de legumă la televizor. Mazăre parcă... Îi plăcuse bereta aia şmecheră şi roşie, da' mai ales uniforma kaki.
Morfolise gînditor ultima coajă de pită din casă, scotocind pe sub pat după băutura pitită de vreun amant al nevestei şi nu găsi. Inspirat de imaginea de războinic a lu' Mazăre şi intărindu-i-se instinctele de justiţiar precum măciuca de cioban, îi mai arse o scaltoacă nevestei, pentru că faptul că nu găsise băutură pitită sub pat nu însemna nimic în favoarea ei. Însemna doar că ea şi amantul băuseră tot.
Plecă înjurînd cu mica pradă de război din pensia mă-si, un amărît de 10 lei şi se opri la crîşmă să-şi tragă sufletul. Acolo, se aşeză pe laviţa de lemn lîngă fostul paznic de la SMT, care dădea gînditor din cap, cu lacrimile şiroindu-i printre ţepii din barbă.
- Ce-ai moşule de plîngi aici singur ca prostu'?
- Uite mă, plîng că-s bătrîn.
- Şi pînă azi n-ai fost?
- Am fost mă, am fost, dar acuma-mi pare rău că uite - şi arătă spre televizorul plin de praf , muşte strivite şi ceva care arată vag a vomă de pe colţul barului- băiatul ăsta ne cheamă la revoluţie şi io-s prea bătrîn ca să mă duc.
Băiatul era acela cu nume de legumă care-l instigase pe cioban să-şi bată femeia. Află de la moşu' fost paznic la SMT că-l dăduseră toată ziua la televizor.
- Auzi moşule, da' ăsta cine îi?
- Bă, nu cred că-i Băsescu că ăla e chel, nu e nici Iliescu că ăla e bătrîn. Nu ştiu cine e, da-mi place de el că vrea să se bată.
- Şi mie, şopti gînditor ciobanul, dînd pe gît vodca din paharul soios. Simţi iar că-l apucă dorul să dea în cineva. Cineva mai slab, sau mai beat ca el. Se uită lung la moşul de lîngă el care plîngea iar, bălmăjind cît îi era lui de bine cînd era paznic la SMT şi bea toată ziua, juca cărţi şi spărgea seminţe:
- Ce vremuri măăă, ce tinereţe am avuut măă şi cît am mai muncit...

Ciobanul se răzgîndi şi se mai uită o dată la bereta aia roşie. Se ridică şi-şi puse măna-n şold la fel ca băiatu' ăla cu nume de legumă şi se-ntoarse hotărît acasă: o omor, dumnezeii mă-si de curvă.
Găsi însă uşa ferecată, semn că femeia o luase prin sat, sau pe la amanţi, dracu' s-o ia. Porni şi mai aţîţat spre stînă, dădu cu piciorul în cîinele ce venise să-l lingă şi-i păru rău că-l omorîse pe colegul cioban, pentru că dacă ar fi fost viu, putea să-l omoare acum strigînd: CEGHEVARA!

14 comentarii:

 1. Păi cam asta reuşesc să facă televiziunile: să instige la violenţă. Iar mi-ai adus aminte de poliţişti... Ai milă de nervii mei, măcar azi :)

  RăspundețiȘtergere
 2. şi io care credeam că vă binedispun :D

  RăspundețiȘtergere
 3. CEGHEVARA! :)). O să strigăm până murim, banii tot n-o să-i primim!-noul slogan al poliţiştilor.


  Auzi,am o curiozitate.Cum poate Armata Română avea sindicat?Adică în timp ce o mitralieră latră şi comandantul strigă Salt înainte ostaşu român îşi poate pune o banderolă pe umăr strigând că e-n grevă?

  RăspundețiȘtergere
 4. Acuma aflu şi eu de la tine, noiversusvoi, chiar nu ştiam că Armata are sindicat. Dar nu mă mir, că băieţi descurcăreţi sunt în orice structură, e mult mai bine să faci pe liderul decît să munceşti, mai ales că din muncă nu prea se mai cîştigă bani :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Ai dreptate.Şi tata e acum la miting târât de sindicatele Dacia.Mi-a zis că nu îi cheamă pentru mărirea salariilor,Dacia fiind firma privată,ci pentru a-i susţine pe bugetari.Nu ştiu cum să cataloghez gestul..

  RăspundețiȘtergere
 6. Ai scris cu umor o realitate crunta. al maibii cioban, orice era vinovat numai el nu. Asa- i romanul. Welcome to Romania, we live in a crazy world.

  RăspundețiȘtergere
 7. aici daca nu faci haz de necaz o iei razna. :) mi-a trecut plictiseala

  RăspundețiȘtergere
 8. zerocratie, tocmai asta am zis şi eu... să mai risipim din energiile astea negative şi să ne destindem :)

  RăspundețiȘtergere
 9. ce şeghevara mă? un comuist nenorocit.
  femeia trebuie bătută, şi beutura băută. aşa ne-a lăsat decebal p.aici. de ce să stricăm rostul cu bărboşi comuişti?

  RăspundețiȘtergere
 10. zwk, nevasta-i lîngă tine? dacă da, mai eşti pe scaun? :D

  RăspundețiȘtergere
 11. e langa mine, dar doarme. sa zica merci ca mai vede cu ochuil stang prin ceata :))

  doarme ba, ca la 5 e-n picioare, munceste, nu sta noptile ca noi pe bloguri...

  adica si eu muncesc, dar ma scol la 7

  RăspundețiȘtergere
 12. Angelico draga , vreau o carte ... *ceghevara noastra*??;);)

  RăspundețiȘtergere
 13. windwhisperer, cînd mi s-o mai lumina mintea oleacă, că acum sunt destul de confuză :))

  RăspundețiȘtergere