marți, 28 septembrie 2010

Poveste de la stînă II

Nici nu se crăpase bine de ziuă, cînd ciobanul nostru se trezi într-o hărmălaie de lătrături, behăieli şi se gîndi c-a venit lupul.În loc de asta, se trezi c-o lumină orbitoare-n ochi, bufnituri de paşi şi voci care-i răcneau:
Ieşi afară, javră ordinară!
Cum ciobanul  suferea de-o mahmureală cruntă şi-o durere atroce de cap, iar lumina aceea îl săgeta pînă-n creieri îi trecu al  doilea gînd  prin minte: îl bîntuia colegul cioban pe care-l omorîse de-o săptămînă, gest regretat aseară cînd învăţase cuvîntul ăla nou, ceghevara. Fantoma îl zmuci şi-l aruncă pe-un scaun într-o maşină., îi dădu doi ghionţi să nu se mai zbată şi-i zise: stai liniştit băi muie.
Ciobanul era confuz, la el la stînă nu mai auzise cuvîntul ăsta şi-l fulgeră al treilea gînd: fantomele învaţă prostii acolo unde se duc. Adormi la loc, fără să apuce să finalizeze al patrulea gînd, adică să-şi aducă aminte unde auzise el de ceghevara şi de ce îi stăruia în mintea tulbure.
Visă că poartă uniformă kaki şi beretă roşie şi răcneşte la o mulţime de oameni din care cel mai bine-l vede pe fostul paznic de la SMT plîngînd şi ştergîndu-şi mucii cu mîneca. Lasă că merg io la revoluţie moşule, mă bat io şi pentru tine, îi zise ciobanul în vis. Faţa paznicului se luminase şi în jurul capului avea aură d-aia ca icoanele din biserică. Era fericit, săracu'. Cînd dădu să se-nchine la fostul paznic, călătoria spirituală îi fuse întreruptă iar de-o voce aspră:
Ieşi afară, javră ordinară!
Se dezmetici la fel de mahmur şi realiză că era într-o dubă, din care-l trăgeau doi poliţai ce-şi aruncaseră caschetele pe jos de nervi. Lîngă dubă erau nişte muieri cu microfoane colorate şi-l tot întrebau:
Îţi pare rău de ce-ai făcut?
Ciobanul zîmbi tîmp cu gura ştirbă de trei dinţi din care doi îi pierduse desfăcînd sticlele de bere, iar unul îi rămase într-o bucată de brînză şi zise moale un "da", fără să ştie exact de ce anume trebuia să-i pară rău.
Abia mai pe seară după ce se limpezise la cap, află că ciobanul coleg pe care-l omorîse era de fapt un turist rătăcit căruia îi împrumutase şuba lui şi băuseră juma de noapte rachiu de piersici, vodcă şi la urmă spirt cu frecţie.
I se părea oarecum nedrept ca-n momentele astea grele, el să fie închis şi să nu poată bea de supărare la el la stînă, aşa că-şi aduse aminte de băiatul cu nume de legumă şi-ncepu să răcnească ceghevara, pînă un coleg de celulă îl pocni cu un picior de scaun în cap. Aşa se strecură ciobanul nostru iar în lumea viselor, unde o voce îi şopti:
Eşti un prost! Ceghevara al tău e mort!

11 comentarii:

 1. săracu' curist... ăsta, TURIST, mă scuzaţi.
  vorba aia, "da' cu calu' ce-ai avut?"

  nevastă-sa se culcase cu turistul băi, d-aia l-a bărbirit cu satâru'. om bun ciobanul nostru. l-a scutit de lumea asta rea...

  RăspundețiȘtergere
 2. n-o să aflăm niciodată dacă nevasta l-a înşelat sau nu, doar dacă-şi scrie ciobanul memoriile, sau măcar îşi face un blog din puşcărie :)

  RăspundețiȘtergere
 3. nu, să beau şi să omor turişti :D

  RăspundețiȘtergere
 4. Desteapta idee ! Inchiriezi si camere ? ca am sa trimit si eu niste lume . Le spun ca se plateste in tuica ... etc .

  RăspundețiȘtergere
 5. Ceguevara... Am auzit de numele ăsta... unde naiba? Cred că la Mall, la niște fetișcane cu unghii negre. Cică-i cel mai nou parfum care se poartă acum, că ne-au tăiat ăștia apa caldă... Da, da, musai! :D

  RăspundețiȘtergere
 6. Cegue-vara nu-i ca Cegue-iarna, asa cum nici Alba ca zapada, nu-i ca Scufita-n'rosita!

  RăspundețiȘtergere
 7. El Emigrante17 mai 2015, 22:50

  Rachiu de piersici... :D

  RăspundețiȘtergere
 8. Aveti talent doamna, sincer. Va urmaresc postarile pe fb. Tot inainte.....

  RăspundețiȘtergere