miercuri, 29 septembrie 2010

Poveste de la crîşmă

În tot acest timp, în sat vestea căzu ca un trăznet. De fapt, nu căzu nicicum, ci o adusese şeful de post direct la cîrciumă, dar aşa mi-a venit mie să zic ca să măresc suspansul.
Şeful de post parcă bicicleta de gard, scoase pistolul şi împuşcă un cîine care îndrăznise să-l latre, băgă pistolul la loc în toc şi intra cu pas legănat în crîşma ce se numea Generalstor Compani&Ghiţă. Îşi scoase cascheta  în semn de respect pentru adunătura de beţivi ce zăceau pe la mese mîngîind tandri pahare cu vodca şi sticle cu bere Noroc, îl împinse pe fostul paznic ce adormise cu capul pe masă şi se aşeză pe locul acestuia, constatînd cîteva secunde mai tîrziu că stătea într-o băltoacă de pişat.
- 'Tu-ţi Dumnezeii tăi, sări el ca ars şi-i arse un şut în coaste paznicului ce-şi continua somnul pe cimentul murdar, mi-ai dezonorat uniforma, porcule!
Ceilalţi săteni se simţiră datori să-i urmeze exemplul şi după ce dădu fiecare cîte-un picior omului, îl tîrîră în şanţ lîngă cîinele mort. Paznicul însă rînjea fericit în somn şi mormăia: hai la revoluţie...
Poliţaiul îşi trecu ostenit parcă, degetele grăsulii prin părul care-i mai rămăsese în vîrful capului şi după o pauză de efect, zise:
- A dracului cioban, ce m-am mai luptat cu el. Se făcu că nu vede sătenii ce se regrupaseră în jurul lui cu gurile căscate de curioşi şi tăcu de-al dracului.
- Hai zi, domnu şef, îndrăzni Costel, un nepot de-al lui căruia îi promisese că-l bagă-n poliţie.
- Băi, hai să vă zic: am fost azi dimineaţă la stînă să-l arestez pe cioban pentru turistu' ăla sau ce drac era, de l-a omorît. M-am dus singur, că de... datoria-i datorie şi io-s singuru' p-aici care se luptă cu infracţionalitatea. Se uită atent la fiecare, moment în care se simţiră datori dacă nu chiar obligaţi să scoată exclamaţii aprobatoare şi chiar admirative.
- M-am luptat cu el mai bine de două ore... Au sărit cîinii pe mine, berbecu'... Ciobanu' a scos toporu' de sub pernă, da' tot i-am venit de hac.
Sătenii poposiră cu privirea pe burdihanul imens al şefului de post şi parcă se auzi un murmur de neîncredere.
- Ce bă? Nu credeţi? 'Tu-vă mumele-n ... de prăpădiţi, că de nu eram eu, vă omora ăla pe toţi mă, că i-a zis nenorocitului ăla de paznic că pune de-o revoluţie şi voi staţi şi vă uitaţi la mine ca proştii. Ţărani proşti ce sunteţi! 
Poliţaiul se înroşise la faţă, o venă se zbătea să-i pleznească pe frunte şi de frica unui atac de apoplexie, Costel sări să-i aducă o bere rece, că dacă pe unchiu-l lovea damblaua, adio Poliţie, adio banii care-i dăduse cică să "ungă mecanismele". Şefu' gîlgîi juma' de bere, îşi mai şterse o dată fruntea şi continuă:
- Abia după ce i-am ars un pumn în falcă, un uppercut în barbă şi-un picior în coaie l-am dovedit. Apoi am chemat mascaţii, care n-au mai avut altceva de făcut decît să-l bage-n dubă. L-am dat pe tavă, ca să zic aşa, să se laude ei, că io-s om modest. 
- Aşa e, se auzi iar corul binevoitor. Noroc, şefule, eşti tare! Ciocniră sticle şi pahare şi comentară aventurile şefului de post, reconstituind bătălia, lovind aerul cu pumni şi picioare, cu ochii la poliţaiul care satisfăcut se descheie la guler şi dădu drumul unei găuri la curea.

În celălalt capăt de sat, nevasta ciobanului aflase vestea de la televizor şi de bucurie, îşi adună cei şase copii de pe la centrele de plasament, îşi mută amantul în casă şi dădu cep la butoiul cu vin ce-l ţinuse ascuns în şura unde ciobanul nu călca de obicei, de teamă să nu trebuiască să dea fîn la animale.
Femeia tăie porcul din coteţ şi invită toţi vecinii, susţinînd că se simţise datoare să cinstească memoria turistului mort de mîna bărbatului ei. Aduse la cunoştinţă că ea nu mai vedea nici un motiv să nu-şi "refacă viaţa", că doar n-o să stea singură ca după mort şi că se şi mărită cu ocazia asta. Motivă hotărîrea dînd exemplu o doamnă de la televizor, a cărei bărbat n-apucase încă să se răcească-n groapă c-o şi pălise dragostea şi se mărită cu altul... D-apăi ea, care are încă bărbat viu, da' o să zacă-n puşcărie 25 de ani.
C-aşa au zis la televizor: Bărbatul riscă 25 de ani de puşcărie pentru fapta sa. Femeia îşi făcuse un calcul rapid şi decisese ca 58 cu 25 fac o grămadă de ani în care n-are rost să stea ca proasta să-l aştepte s-o ia-n pumni, asta poate s-o facă oricare alt bărbat din sat.

Paznicul se trezi cu umărul amorţit, se adună cu greutate din şanţ şi intră la loc în crîşmă. Salută cu respect pe şefu' de post, cu două degete la un chipiu imaginar şi se duse să-şi ia bere. Se-ntoarse şi se aşeză umil la masa vecină şi după un gît de bere ce-i potoli focul din maţe, îl întrebă pe poliţai:
- Şefu, te-or găsit domnii ăia de la Bucureşti că ziceau că vor să stea de vorbă cu matale, c-ai lăsat un criminal să umble liber prin sat să-l prindă mascaţii în timp ce mata  erai de negăsit.
Poliţaiul se înecă şi-l apucă o tuse grozavă. Se ridică de la masă şi-l luă la palme pe paznicul buimac:
- 'Mnezeii cui te-o făcut de vagabond, m-ai desconspirat javră ordinară! Eram în misiune sub acoperire, icni el în timp ce căra pumni pe spinarea omului, pînă ce Costel îl potoli cu vorbe mieroase şi linguşitoare
- Dă-l dracului, unchiule, că ăsta habar n-are ce vorbeşte, habar n-are că el doarme liniştit cînd mata eşti la datorie şi-l păzeşti de criminali.
Poliţaiul se aşeză la loc gîfîind, bucuros că l-a oprit cineva că altfel cădea din picioare de efort. Îşi aduse aminte de misiunea de acoperire şi rînji în sinea lui: aprigă muiere Ana Bobului!

21 de comentarii:

 1. Garcea e depăşit, expirat, la fel ca şi maimuţele alea două care l-au inventat.
  Poliţaiul meu s-ar simţi ofensat şi ai risca vreo două pulane pe spinare.
  Na, că numa-n rime o ţinui :)))

  RăspundețiȘtergere
 2. ce-i asta?
  imi provoaca scarba...

  RăspundețiȘtergere
 3. Cand vomiti tii dintii stransi sa nu curga decat zeama .. aaaaa...

  RăspundețiȘtergere
 4. :))))))))))) nu ţi-s toţi boii acasă, clar!!

  RăspundețiȘtergere
 5. Clar : am doar unul , adica eu , iar celalalt este la abator in curs de salamizare

  RăspundețiȘtergere
 6. hă,hă, bai zwik nici nu ma obosesc ca esti priceput, te rebutezi si singur.

  RăspundețiȘtergere
 7. As dori un link exchange cu blogul dumneavoastra.
  Eu v-am adaugat pe blogul meu la parteneri, astept un mesaj pe blog cu raspunsul dumneavoastra pozitiv/negativ la cererea de link exchange.

  RăspundețiȘtergere
 8. Online Tips Romania, sunt de acord. Am să vă adaug la secţiunea "colaboratori".

  RăspundețiȘtergere
 9. Iti spun eu ca berea care e no.1 in crajma e Ciuc.

  RăspundețiȘtergere
 10. ba greşeşti! la bufetul sătesc e bună şi Noroc :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. la pet nu la sticla.aia la sticla se ia cind se dau pensiile

   Ștergere
 11. Adica intamplari normale dintr-o lume normla : sa bem pe tema asta!

  RăspundețiȘtergere
 12. intr-o lume normala nu bem de la PET, ca uite ce se creaza. tot felul de distrusi. berea noroc la 3 litri creaza monstri. si-o pisare pe cinste. in cinstea voastra, militieni!

  RăspundețiȘtergere