sâmbătă, 25 septembrie 2010

Citate despre Daci

Am să public săptămînal cîte un citat despre strămoşii noştri uitaţi şi negaţi. Iată primul:

"Getul zdrenţăros sau scitul pribeag târându-şi avutul de ici-colo, n-au de ce să-l pizmuiască pe stăpânul celei mai întinse moşii...
Căci nicăieri ca printre aceşti pribegi nu întâlnesti mame maştere care-şi iubesc cu duioşie de adevărată mamă copiii vitregi.
Aici nu întâlneşti soţie îngâmfată de zestrea ei şi mândră de adulterele ei sau de soţul ei din care a făcut un sclav! Zestrea cea mai frumoasă e socotită aici cinstea
tatălui, virtutea mamei şi credinţa sotiei!"
(Horaţiu)

Aş avea rugămintea ca cine doreşte desigur, să afişeze pe blog bannerul unui site care păstrează vie memoria strămoşilor noştri. Măcar atît să facem, dacă nu putem impune studierea istoriei reale în şcoli. Este vorba despre http://www.enciclopedia-dacica.ro/ Codul vi-l pot da pe mess, sau mail. Mulţumesc.

13 comentarii:

 1. buna initiativa
  dar are un neajuns
  un citat se afiseaza cu sursa lui exacta, nu de alta dar am avut suprize de surprize citind citatul direct de la mama lui. denaturari si omisiuni sau, mai rau, adaugiri dupa gust.
  Deci, in cazul de fata, ar trebui sa arate cam asa:
  Horatiu, Ode, III, 24, 9-24 (asta e trimiterea exacta) si cum nu cred ca ai citit direct in latina se cuvine sa aratam respect si celui care a tradus si publicat textul: apud Izvoare privind istoria Romîniei, I, Editura Academiei Republicii Populare Romîne, Bucureşti, 1964, p. 211.

  Asta in ceea ce priveste sursa corecta, ca altfel traducerea postata aici de fata e departe de cea agreata de specialistii in domeniu.

  Best regards

  RăspundețiȘtergere
 2. Dragă Dada, eu le citesc de pe http://www.scribd.com/doc/24962219/CITATE-DESPRE-DACI. La tine pe profil am găsit trimiterea şi cum sunt o pasionată de subiect, dar departe de a fi o cunoscătoare, mă mulţumesc să le public, binenţeles menţionînd că sunt citate. Cu alte cuvinte, fac şi eu ce pot :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Imi place ideea ta,tot asa .

  RăspundețiȘtergere
 4. cum am zis
  ideea e nobila, dar tot in spiritul aventurilor pe net (a se citi inclusiv pe scribd.com unde am scris odata un comentariu despre lipsurile portalului la acest capitol) recomand, subiectiv fiind, site-ul meu www.enciclopedia-dacica.ro
  dincolo de toate, spuneam si ieri in comentariul lipsa la inventar, nu dau doi bani pentru nimic, fie el chiar carmaciul adorat, pacea verde sau nu-s ce copil cu leucemie (inchipuita sau nu, ca m-au animalizat vremurile), dar despre daci propun sa fim corecti, asa ca de ultim refugiu.

  RăspundețiȘtergere
 5. @Dada, ai dreptate. Am să dau mai multă atenţie şi să ştii că ţi-am vizitat site-ul de foarte multe ori. Chiar aş vrea să pun bannerul pe blog, dacă-mi permiţi, binenţeles.
  P.S. nu-ţi merge linkul.

  RăspundețiȘtergere
 6. de mers merge, ca alta treaba n-are, o fi fost ceva dificultati (romanesti) pe servere, dela ploaie.
  sigur ca poti pune link sau ce vrei. eventual iti pot da un banner elegant

  RăspundețiȘtergere
 7. Dada- şi una şi alta, să nu ne-ncurcăm cu jumătăţi de măsură

  RăspundețiȘtergere
 8. un e-mail, un Id de messenger? ceva sa pot trimite bannerul buclucas

  RăspundețiȘtergere
 9. Dada, diamonds_and_rust_me@yahoo.com şi id-ul aferent

  RăspundețiȘtergere
 10. si intre toate nu citatul e neaparat distractiv. vrem nu vrem tot alea 60-70 de citate le avem de de 100 de ani nu s-a mai descoperit nici unul nou, ci eventuale comentarii asupra textului ar aduce(eventual) un suflu nou.

  curaj are cineva?

  eu o sa fiu Gica, Gica Contra

  RăspundețiȘtergere
 11. frumos citatul, frumoasa relatarea lui Horatiu, e linistitor sa afli ca stramosii nostrii puneau mare pret pe respectul reciproc si pe dragoste desi se chinuiau cu traiul. Sigur ca si atunci erau uscaturi dar dupa 2000 de ani cre ca s-a inversat proportia...

  RăspundețiȘtergere
 12. Bună iniţiativa cu sau fără sursa exactă. Dacă cineva nu te crede că citatul îi aparţine lui Horaţiu nu are decât să caute. Pentru Cătălin (DADA), totuşi nu e o treabă ştiinţifică...

  RăspundețiȘtergere
 13. Cristofer

  Vorbiram noi odata ca informatia istorica are valoare doar daca are valoare! Fara detaliile intregi si corecte ea nu are decat valoarea pierderii timpului cu ea si, in cazul celor mai putini familiarizati cu trebile astea, o inducere in semi-eroare. Tu, eu si alti cativa nu isi vor lua astfel de date de pe bloguri, dar majoritatea curiosilor o vor face, chiar cu riscul, vizibil de altfel, de a da in dacisme ieftine (fara vina lor as adauga). Noi stim unde sa cautam izvorul, dar altii vor bea apa din Dunare pe motiv ca aia trece pe langa ei.

  RăspundețiȘtergere