miercuri, 18 august 2010

Dedicat puştanilor ce cochetează cu comunismul în necunoştinţă de cauză

- Ieşi afară, porcule! Păunescu tună şi fulgeră indicînd cu degetul gras, un loc sus la galerie, unde trebuie să fi stat un porc de miliţian, pe care nu l-am putut identifica nicicum, aşa de repede dispăruse, după care roşu la faţă ca înaintea unui atac de apoplexie, recită nişte versuri interminabile, gesticulînd cu mîinile grasulii abia iţite dintre umerii aproape inexistenţi.
Stăteam pe jos pe terenul de handbal din sala polivalentă şi nu îndrăzneam să cascăm de teama că am fi urmat traseul porcului de miliţian, aşa că am aşteptat cuminţi să termine de recitat, de gesticulat şi să vină Doamne odată cineva să cînte.
Apare o tipă pletoasă, plînsă, tristă şi lălăie nişte folk. Între timp, Păunescu citeşte sute de bileţele venite din public, cărora aleatoriu le răspunde după ce pletoasa termină de miorlăit. Se cîntă " Odă pentru părinţi" şi publicul se bălangăne simţitor dintr-o parte în alta, după care Marele Adrian schimbă registrul şi-l loveşte patriotismul: Trăiască Romania! Publicul tună după el: Trăiască Romania!
Trăiască Ceauşescu! Publicul ezită sfîrşit între dorinţa reală de a-l vedea pe conducătorul iubit strivit de-o macara şi aceea de a nu-l supăra pe bard şi zice fără tragere de inimă un trăiască Ceauşescu anemic, dar Păunescu nu se lasă şi ridicînd sprîncenele şi glasul, ne obligă să răcnim cum trebuie. De două ori. N-avem ce face, că ne dă afară ăsta şi răcnim de cîte ori vrea el.
După ce socoteşte că nu e cazul să intindă coarda prea tare, ne abate gîndurile şi ne nimereşte la marele fix cu " Tu Ardeal". Acum răcnim din toţi bojocii, că doar suntem ardeleni, iar dacă e inspirat şi după asta cîntam şi Iancule Mare, ai lui suntem. Dar, nu... Mai vine o leşinată şi o lălăie p-aia cu vrabia, de care suntem sătui pînă peste cap, dar n-avem ce face, musai să alternăm cumva stările patriotice cu cele poetico-folkiste, chiar dacă nu înţelege nimeni legătura dintre "ingropare" şi "soarele apune după nişte măguri", vis-a-vis de "praştia-n vrăbii".
Mulţi dintre noi suntem clandestini la Cenaclu, pentru că părinţii noştri consideră că n-avem ce căuta noaptea pe stadioane sau Săli Polivalente, ba unii merg pînă acolo încît consideră că influenţa lui Păunescu, n-ar fi cea mai potrivită educaţiei noastre.
Pentru noi însă, e singura evadare din realitatea cenuşie şi singura cale de a ne elibera de constrîngerile şcolii, a UTC-ului şi a minciunilor din Scanteia. Uităm pentru o seară că învăţăm la lampa cu petrol, că facem baie cu apă caldă doar sîmbăta dacă avem noroc, că ne e frig în case şi că stăm la cozi. Uităm şi că mulţi dintre noi visează doar să fugă din ţară, blugi, rock şi libertate.
Răcnim orice, doar pentru că printre versurile nesfîrşite din care nu înţelegem mai nimic şi nici nu ne interesează, mai ascultăm muzică, dansăm şi ne exprimăm liber. Atît cît se poate, după care ne întoarcem la casele noastre reci, la viaţa cenuşie şi plină de constrîngeri, animată doar de speranţa de a-l vedea pe Ceauşescu mort. N-aveam idee c-o să-l şi vedem.

8 comentarii:

 1. pe la 10 ani ma intrebam daca n-ar fi cazul sa apara si alt presedinte decat ceasca. nu ca faceam politica sau ca realizam ca se poate si mai bine de atata. doar ca ma saturasem de mutra lui sa o tot vad la televizor. oricum, ma saturasem si de crainici. ma intrebam oare cine o sa vina in locul lor cand or muri. si faceam socoteala ce varsta au si cati ani vor trece pana cand o sa vad figuri noi.

  RăspundețiȘtergere
 2. @Anca şi acum că le-am văzut, ne-am dori scăpaţi şi de ăştia în bloc, nu?

  RăspundețiȘtergere
 3. angela fata, in fiecare seara ma intreb cum ar fi fara fetzele astea. doar ca acuma imi doresc sa-i vad cum dispar intr-o groapa cu flacari.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Anca, atunci era simplu... Pe Ceauşescu îl identificam ca fiind sursa tuturor relelor, acum sunt nenumăraţi şi dacă atunci aveam o speranţă în dispariţia lui, acum ce să aşteptăm? Mai ales că, am ajuns la concluzia că oricare le-ar lua locul, ar fi acelaşi lucru. Tragic destin are poporul ăsta!

  RăspundețiȘtergere
 5. Foarte puţin am prins acei ani. Aveam şase ani când a venit revo....lovitura de stat. Îmi amintesc totuşi cozile la pâine sau bucuria pe care o aveam când mai primea mama pe sub mână câte un pepsi, pentru că s-a îngrijit de un nene de la primărie, ea fiind ospătară. La cenaclu cică am fost, dar eram prea mic să îmi aduc aminte şi tot ce ştiu despre fenomen e rezultanta unor poveşti şi imagini video.

  RăspundețiȘtergere
 6. @cristiandima, musai să aflaţi şi voi ce care aţi fost prea mici, sau nenăscuţi încă, pentru că aşa ceva nu are voie să se mai repete. Pierderea oricărui drept cît de mic, înseamnă perspectiva pierderii drepturilor elementare puţin cîte puţin, pînă cînd nu mai rămîne nimic din ele.

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu Angela Mosului, nu am uitat grozaviile pe care le-ai enumerat, dar cu siguranta nu ma asteptam la altele...si-mai-si .:"...Cazurile de adolescente care au devenit mame s-au înmulţit după Revoluţie, ajungând la o medie de 8.500 pe an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
  Angela...pe an...
  Numarul persoanelor care au comis crime dupa Revolutie este de ...18.630.
  Numarul persoanelor care sint luate in evidenta ca NARCO-Dependente, este de 46.870. evident dupa Revolutie,pentru ca inainte nu existau droguri in Romania.
  Cele 1240 de curve din Canada sint din Romania , poate ca sint surorile noastre, rudele noastre prietenele noastre de care noi stim ca lucreaza la o firma de I.T.
  Ceva ma face sa cred ca TOATE filmele care transmit violenta de la Televiziunile din Romnania, nu sint facute te teroristi Afgani sau Irakieni, cum vandalizarea peretilor institutiilor si caselor cu Graffiti nu a venit din Russia, Piercingul, nu a venit de la Russia "comunista", iar daca in iarna asta doresti sa vezi citi oameni stau in frig este de ajuns sa fi atenta la stiri...
  Nu stiu ce alegi , sa tipe bardul la tine "Traiasca Romania" , sau sa-ti traiesti "frumos" farima ta de eternitate...in aceasta ..LIBERTATE, in care cineva poate sa te ucida asa pur si simplu ca ...se plictisea.

  RăspundețiȘtergere
 8. Dragă Anonim, am încercat să-mi dau seama care este de fapt mesajul comentariului tău şi încă nu sunt sigură dacă eşti doar un nostalgic, sau că nu realizezi că toate lucrurile rele şi imorale de care pomeneşti nu sunt apanajul unei epoci anume. Din cîte ştiu eu şi înainte de '89 aveam curve, doar că nu erau răspîndite în toată lumea, aveam şi criminali în serie care te omorau, vorba ta, din plictiseală. Diferenţa e că acum le vedem, suntem informaţi, pe cînd atunci erau ţinute sub preş. Nu sunt eu în măsură să judec dacă era mai bine aşa sau nu, dar vreau să-ţi subliniez că "fărîma mea de eternitate", libertatea mea, nu este neapărat una fizică. Aş fi liberă şi-n cea mai întunecată închisoare, pentru că spiritul meu a fost întotdeauna liber. De aceea sper că mesajul tău n-a fost cu intenţie tendenţios, aşa cum ceea ce scriu eu, reflectă exact modul meu de a percepe lucrurile, ceea ce nu înseamnă că am dreptate absolută, cum nu înseamnă nici că tu ai. Pur şi simplu, suntem diferiţi ca indivizi, e normal să avem opinii diferite.
  Toate cele bune şi mulţumesc că mă citeşti!

  RăspundețiȘtergere