sâmbătă, 24 iulie 2010

Pulsul naţiunii, sau de ce să nu mănînci îngheţată pe stradă

Mi-am ales poate una dintre cele mai toride dimineţi să mă plimb prin oraş, ocazie cu care mi-am testat atît rezistenţa la caniculă, cît şi restul simţurilor: miros, auz şi văz, toate acestea, greu încercate. Am ajuns la concluzia că orice pas în afara siguranţei aparente a casei, poate fi o aventură, o revoluţie ce-mi răscoleşte profund micul univers interior, clădit cu migală din scîntei, vise, idei şi proiecţii ale unei lumi în care omul este ceea ce trebuie să fie: o parte din perfecţiunea divinităţii.
                                          Foto: Bogdan Stanciu
De la primii paşi pe stradă însă, rînd pe rînd aceste imagini idilice se prăbuşesc asemeni unor bucăţi dintr-o oglindă mincinoasă, in care lumea se reflectă în funcţie de unghiul în care o poziţionezi. Se ştie, ştim cu toţii că romanii nu excelează în igiena personală dar totuşi, faţă de anul trecut, cînd constatam că patru din cinci romani put, acum constat că put doar trei din cinci. O fi vorba de vreun apetit crescut pentru săpun şi apă, sau doar faptul că era dimineaşă şi încă nu apucaseră să dospească în zemurile proprii, nu ştiu. Ştiu doar că idealismul meu o luase razna, asta pînă cînd am văzut primul mascul cu tricoul ridicat peste burta generoasă... Desigur, n-a fost singurul: cohorte de bărbaţi în şlapi, maiouri lăbărţate, burţi flocoase etalate pe terase, în magazine, subsiori în care îţi imaginezi vieţuind un întreg ecosistem şi putoare... Putoare decuseară, putoare proaspătă, putoare de cîteva zile. Apologia putorii.
                                          Foto: Bogdan Stanciu

Mi-am cumpărat o îngheţată de struguri  Napoca, din aia, pe băţ şi m-am întors s-o iau spre casă, leşinată nu atît de  căldură, cît de umezeala insuportabilă din aer. Anul acesta, Primăria a decis că amplasarea teraselor e mai sigură pe mijlocul pietonalului, pentru că pică tencuiala de pe clădiri şi am luat-o pe partea opusă celei pe care-am venit.
Dezavantajul eternilor pierde vară de terasă e clar: dacă pînă acum aveau doar o direcţie în care să-şi arunce privirile blazate, acum trebuie să-şi răsucească cu efort capetele, în caz că trece vreo tipă "bună", spre care aruncă cîte-o căutătură plictisită care dacă ar putea vorbi ar spune: mi-e lene şi să te agăţ. În schimb, posesorii lenei ancestrale, se mulţumesc să comenteze cu comesenii la fel de blazaţi: 'ai de pula mea, măăăă... ai văzut ce craci are aia?
Trec lingînd îngheţata; mi-e sete şi foame, iar gustul acrişor mă duce cu gîndul la mustul băut pentru prima dată cu prietena mea Silvia, la cinci ani, cînd cocoţate pe un scăunel lîngă butoi, am împărţit frăţeşte din licoarea zeilor: O cană io, o cană tu. După vreo cinci căni, mai ştiu doar ce mi-a povestit mama, pentru că eu devenisem altcineva, devenisem Icar, puteam zbura, iar şanţurile de pe lîngă drum îmi păreau creste de munte.
Mă depăşesc doi tipi, unu' zice "poftă bună", eu mă dezmeticesc cu greu pînă realizez că mie-mi zice şi spun frumos "mulţumesc". Vine unu' din faţă şi rînjeşte, îmi dau seama că tocmai cuprinsesem îngheţata cu buzele şi am sentimentul că-i pot citi gîndurile... Am căpătat brusc puteri paranormale, dar nu pot să mă abţin să nu mă-ntreb dacă individul experimentase "pe viu" ceea ce sugerase cu privirea aia atotştiutoare. Înclin să cred că nu.
Mai vine unu' care rînjeşte în acelaşi fel şi-mi aduc aminte că odată mă-ntorceam de la piaţă cu o plasă cu castraveţi din ăia mari şi-un gibon m-a întrebat belindu-şi dinţii galbeni: ce faci cu castraveţii ăia? Şi-n ziua de azi regret că nu i-am răspuns: mi-i bag în ...
Îmi mai rămăsese un sfert din îngheţată şi-am decis s-o mănînc aproape lasciv, iar de m-ar fi întrebat cineva ce fac, aş fi răspuns senină: o sug, nu vezi?
Am terminat-o şi mi-am aprins o ţigară, devenise aproape o experienţă sexuală; în sinea mea rîdeam şi mă-ntrebam de ce romanii au mintea atît de perversă, de ce nu poţi mînca o îngheţată pe stradă fără să sugereze cineva un sex oral, sau de ce nu poţi duce acasă un castravete fără să presupună alţii că nu i-ai cumpărat pentru salată.
Şi mă mai întreb dacă imaginaţia le ţine de cald noaptea, dacă într-adevăr au parte de sex, sau doar le lipseşte, că de educaţie şi deodorant, n-are rost să mai pomenesc.

18 comentarii:

 1. N-ar mai trebui să-ți pui întrebările astea :)))) că iegzizstă iecsplicații .... logice. Și nu numai românii au mintea perversă :)))) IOte io :D tudei, am pozat o gagelă când lingea înghețata. De ce crezi? Că era sexy bălăcita?!!!! Neeee, dar era așa de pofticioasă și limbile-i fugeau în tăti părțile, căcăzui în păcat (ele mele) cum draq să n-o sui pe ...... senzor?! Și eram de-aceeași sexă, dar dacă era învers? :)
  Să mă ierte D-zeu! Tre să mă spovedesc pentru iertarea păcatelor, în sfânta zi de duminică!

  RăspundețiȘtergere
 2. Angela, dimineţile tale sunt infinit mai interesante decât ale mele :)))) Eu zic să avem pe piaţă doar îngheţată la pahar, altfel nu se poate! Gura tre să "ia forma" alimentului, iar băieţii, fără să poată mai mult, iau forma... formei lor. :P

  RăspundețiȘtergere
 3. Alo , alo ! Hai sa fim cinstiti : cum dracu sa ma mai gandesc la legea lui Bohr cand ma intersectez cu o creatura reusita care sugereaza chestii ? Sa ramai impasibil inseamna ori ca esti un bou ,ori ca nu ai destui hormoni in functiune. Comunicarea trairilor , cred eu , ar fi o problema .
  Iar la chestia cu castravetii .. tipul chiar nu avea habar de nimic : am auzit undeva ca s-ar folosi ca ajutor o banana mai necoapta incalzita un pic in cuptor . Voi ce ati auzit?

  RăspundețiȘtergere
 4. Am uitat sa ma semnez : un grup de doamne .

  RăspundețiȘtergere
 5. În atenţia grupului de doamne: am auzit de banane, dar nu încălzite în cuptor. Un alt grup de doamne mulţumeşte pentru lărgirea orizontului :D

  RăspundețiȘtergere
 6. @My Experience, mi se pare cam mult ca gura să ia forma paharului... Da' dacă e pătrat?

  RăspundețiȘtergere
 7. Aliment, nu recipient, doamne fereste, dar nu-i bai, noroc ca-i lingurita potrivita :P

  RăspundețiȘtergere
 8. Ce bine ca-s barbat. Nu se intereseaza nimeni ce fac cu castravetii din mana / gura, sau ce fac cu inghetata.
  A, si acu ca ma insor, nu ma mai uit nici dupa femei... (de unde dracu faceti ma rost de bromura d-aia de-mi pune nevasta-n bere?)

  RăspundețiȘtergere
 9. Auzi , ZWK ? Ar fi bine sa te uiti dupa femei chiar daca esti insurat , altfel ce ar zice nevasta-ta ?

  RăspundețiȘtergere
 10. In consecinta, canicula nu afecteaza ... Poti sa nu ai energie pentru platitul facturilor, statul la coada la covrigi, pasunatul in aer liber, insa pentru sexualitati.... Mai daunazi, in spatele firmei, stand la o tigara, remarc in apropierea mea o ea (catea neagra si imbortosata) si un el (catel negru, plin de pasiuni de vara). Nu pricepeam ce se intampla : dumneaei, trantita cu burta la pamant, in stare de alerta, cu ochii rugatori, dumnealui vartos aplecat peste "doamna", nu stia cum sa o intoarca intr-o pozitie convenabila acuplatului. Ma-ntrebam, stupid : "cum, domne, sa ai chef pe-asa o canicula?!!" Dar cum natura le da pe toate si cum toti suntem natura(li)...se explica pana si operatiunea "inghetata"

  RăspundețiȘtergere
 11. @FataDinLuna, la ei e explicabil pentru că au doar nişte perioade pentru asta, pe cînd omul e dispus oricînd, mai puţin vorba ta, pe caniculă:))

  RăspundețiȘtergere
 12. Adica voi mancati inghetata doar iarna ?

  RăspundețiȘtergere
 13. Pana si noi avem perioade, doar ca mai intervine placerea actului sexual.. (opozabil perioadelor de acuplare) :)

  RăspundețiȘtergere
 14. Stau si ma intreb, daca in loc de inghetata, pe strada, as suge un falus - s'ar gandi la inghetata?

  RăspundețiȘtergere
 15. Daca nu are si prelungirea inutila numita barbat lumea chiar ar crede ca e inghetata


  Acelasi grup de doamne .

  RăspundețiȘtergere
 16. ahahahaaaaaaaaa :))
  Nu sunteţi zdraveni :X

  RăspundețiȘtergere
 17. am eu o inghetata a mea favorita pe care o mananc cu mare indrazneala (si in gand ma intreb ce gandesc oamenii de pe strada). este lunga, subtire si rosie (ca e cu capsuni), din aia tip sorbet (un fel de sirop de zahar inghetat). sincer... e prea buna si cadura e mare. nu imi cumpar decat insotita de barbatu-meu. n-are nimeni curaj sa se ia de mine cand sunt cu el :))

  RăspundețiȘtergere