vineri, 2 iulie 2010

Iubire şi minciuni necesare

Două întrebări idioate mi-au guvernat copilăria: Pe care iubeşti mai mult, pe mami sau pe tati? şi Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?

Prima întrebare mi se punea foarte des cu ambii părinţi de faţă şi de fiecare dată regretam că nu sunt suficient de mare, de independentă ca să-i pot da un cap în gura celui ce întrebase. Cînd însă eram interogată de faţă doar cu unul dintre părinţi, era mai simplu; diplomaţia am prins-o din zbor, din necesitate şi instinct de supravieţuire.
                                          Foto: Bogdan Stanciu
Unii idioţi, nu se mulţumeau cu răspunsul diplomatic şi insistau să fiu sinceră, de parcă de sinceritatea mea ar fi depins evoluţia întregii omeniri şi cu cît mă chinuiau mai mult, cu atît lor li se garanta fericirea eternă, somnul liniştit şi viaţa îmbelşugată şi atunci mă uitam rugătoare de la mama la tata şi invers, implorînd din priviri să mă salveze, dar ei aşteptau la fel de curioşi răspunsul meu SINCER!

Am adaptat de-a lungul anilor variante la întrebarea cu ce vreau eu să devin cînd "mă fac mare". Prima dată cînd ţin eu minte să fi încercat să răspund că vreau să devin cîntă... mama a zis apăsat în locul meu, cum că aş vrea tare mult să devin inginer constructor, deşi la vremea aceea habar n-aveam ce înseamnă inginer. O privisem cu gura căscată; aş fi înţeles să-şi fi dorit să devin medic, profesoară sau farmacistă, da' oare ce-i venise să mă vrea inginer??

Eu încă sper că vreun curios să afle pe cine iubeşte cel mai tare un copil, să-şi ia un cap în gură. Cum e puţin probabil să-l dea un copil, sper s-o facă tatăl sau mama lui. Şi aşa mă voi simţi eu răzbunată, eu şi poate milioane de copii cu care am trăit experienţa primei minciuni necesare din viaţă.

20 de comentarii:

 1. asa tare ma regasesc in ce'ai spus si asa tare ma hlizesc cand te citesc, c'am uitat ce'am vrut sa spun! :))

  RăspundețiȘtergere
 2. @georgi, las' că-ţi aduci tu aminte :)

  RăspundețiȘtergere
 3. la fel pateam si eu si , desi stiam perfect raspunsul am refuzat mereu sa-l dau. si parintii mei au fost destul de intelepti sa ma scape din prostia intrebarii cu "pe cine iubesti mai mult".
  mereu am vrut sa ma fac doctorita. de ce nu se pupa deloc ceea ce am ajuns cu ceea ce am vrut sa ma fac, habar n-am.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Anca, pentru că în copilărie voiam să le facem pe plac părinţilor şi ei inoculau în noi ceea ce vruseseră ei să ajungă probabil :)

  RăspundețiȘtergere
 5. ei nu fata draga. taica-meu avea o boala la ochi si eu vroiam sa ma fac doctorita ca sa-l fac bine. am ajuns la categoria informatica din cauza lui barbatu-meu (ce ne stim de cand eram in liceu) care mi-a inoculat virusul calculatoarelor. si din maxima prostie am ajuns la contabilitate. am crezut ca o sa-mi placa...

  RăspundețiȘtergere
 6. eu voiam să mă fac cîntăreaţă şi actriţă, nu ştiu să-mi fi dorit altceva şi-am ajuns să fac tot felul de chestii care n-aveau nici o legătură cu ce-am visat eu... unele mi-au plăcut, altele mai puţin, dar încă simt că nu mi-am găsit locul.

  RăspundețiȘtergere
 7. La întrebarea 'pe cine iubeşti mai mult?', aveam răspuns asul din mâneca: pe bunica. Aveam o singură bunică şi stătea cu noi. Aşa că mă salva la întrebarea asta.

  Însă acum, de vreo 3 ani încoace, toata lumea cu care mă întâlnesc mă întreabă: "şi când faci un copil?". Invariabil răspund: peste cinci ani!

  Unde sunt, domne', conversaţiile uşoare despre vreme, despre anotimpuri şi alte bazaconii? Sau de ce simt unii nevoia să pună întrebări de baraj?

  RăspundețiȘtergere
 8. @MF, ca să se asigure că îţi va fi şi ţie la fel de greu ca şi lor, sau la fel de rău, după caz :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Mi-am luat un tricou pe care scrie "Kill Yourself". :P
  Sper că nu vrei să-mi dau cu părerea despre ce ai scris. Te-ar costa cinci euro.

  RăspundețiȘtergere
 10. Uite ce se întîmplă... Pleacă un Cerculeţ simpatic şi vine unul cinic în locul lui, care vrea să mă sinucid şi are tarif pe critică :)

  RăspundețiȘtergere
 11. intrebarea "cand faci copii" mi se pare la fel de idioata. mai ales ca se intampla sa o primeasca si cei care chiar vor copii dar nu pot sa aiba. eu nu intreb niciodata asa ceva. mai ales ca nu asta e telul vietii tuturor.

  RăspundețiȘtergere
 12. nu scrie nicăieri că toată lumea e musai să se reproducă.

  RăspundețiȘtergere
 13. @Viorel, ce să încerce... să se reproducă, sau nu?

  RăspundețiȘtergere
 14. Doar sa incerce sa vada cum se face ? Asta scrie ca se poate? ( aici eram in neclar)

  RăspundețiȘtergere
 15. Mie mi-a plăcut tare chestia cu capu-n gură! Și repetarea ei :D

  RăspundețiȘtergere
 16. Am glumit aiurea, nu e cinism... Iti admir predilectia si usurinta pentru scris si constructie. Nu-mi plac temele abordate (eu te vad intr-un registru mai grav), dar ce stiu eu... :P

  RăspundețiȘtergere
 17. @Cerculeţ, scriu cum ştiu şi mai ales, ce ştiu. Nu pot scrie ficţiune, aşa că trebuie să vă mulţumiţi cu întîmplări... asta pînă cînd voi fi capabilă de ceva cu adevărat valoros. Dacă voi fi...

  RăspundețiȘtergere