duminică, 25 iulie 2010

Între două vise

Cerusem voie noilor proprietari să intru. Voiam doar să revăd după atîţia ani, casa bunicii şi intrasem plină de emoţii, ca într-o biserică.
Eram atît de înfiorată şi plină de amintiri încît nu-mi dau seama cum, m-am trezit ieşind pe-o uşă, trecînd în altă casă. Era tot casa bunicii, doar că părea părăsită, era aproape în ruină; pereţii erau scorojiţi şi crăpaţi, mirosea a vechi, a gol, pînă am intrat în ceea ce fusese bucătăria. Acolo, o grămadă de puradei mă priveau sfioşi de pe un pat murdar, unde zăcea un ţigan cu barbă şi  mustăţi negre.Era tatăl lor şi părea bolnav.
Dădu să se ridice, dar îi fac semn să stea liniştit, cu aerul că deranjasem deja destul... Ţiganul se lăsă la loc sprijinit în coate, cu o o expresie de suferinţă resemnată şi mă lăsă să privesc prin fereastra murdară spre părul din grădina doamnei Imre. Părul acela făcea pere moi şi roşii pe dinăuntru, care mie nu-mi plăceau, iar acum părea uscat. Sau poate era toamnă.

                                          Foto: Bogdan Stanciu
Am plecat de-acolo, nu ştiu cum şi m-am trezit undeva la mare. O priveam de sus, de undeva de pe o coamă de deal. Sclipea argintie şi valurile îmbrăţişau pătimaşe ţărmul.
Aveam o senzaţie de vinovăţie pentru că în apă se bălăcea femeia căreia îi luasem bărbatul dintr-un impuls pe care nu-l înţelesesem. Ea nu ştia, doar eu ezitam să mă apropii , de teama că ar putea vedea în ochii mei şi a bărbatului ei ce privea şi el de lîngă mine, vina imensă ce-o simţeam.
Nu l-am putut privi nici pe el, pentru că nu înţelegeam deloc de ce-l avusesem în patul acela de hotel, unde mai apoi am constatat cu groază că am fi putut fi văzuţi. Camera aceea era ca o gară: lumea intra şi ieşea.
M-am trezit cu greu, avînd încă imaginea ţiganului bolnav şi-a puradeilor lui, a bărbatului necunoscut cu care făcusem amor clandestin şi mai ales, a mării de argint, interzisă mie.
Sentimentul de vină a dispărut, dar a rămas întrebarea: pe unde mi-a călătorit mie mintea azi noapte?

18 comentarii:

 1. In visele tale, mereu ai gasit semnificatii.. Inafara de bunica, al care sens in visul tau il vei gasi cu siguranta, vechea si eterna ta iubire - marea, te cheama sa o simti, sa o adulmeci, sa i te daruiesti goala... pupam!

  RăspundețiȘtergere
 2. @FataDinLuna, aşa e... visele nu înseamnă cîtuşi de puţin ceea ce se va întîmpla, doar dorinţe pe care le ai. Totuşi, ţiganii ăia ce-or fi reprezentînt?

  RăspundețiȘtergere
 3. @Viorel, chiar aşa: acolo am fost :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Mai este si un dincolo . Dar nu as mai comenta .

  RăspundețiȘtergere
 5. Degradarea unei casute care candva iti aducea bucurii...? pupam!

  RăspundețiȘtergere
 6. Spune inteleptul : dai jos o haina veche pentru a imbraca una mai buna . Asistam la o schimbare ?

  RăspundețiȘtergere
 7. @Mariean, ar fi cazul şi-mi doresc :)

  RăspundețiȘtergere
 8. @FataDinLuna, nu ştiu ce să zic... casa e în stare bună, locuieşte un văr de-al meu acolo, nu cred să fie vorba de degradare.

  RăspundețiȘtergere
 9. La o schimbare ma gandeam si eu! mi-a luat-o Mariean inainte! Eu visez si mi se face cate'un dor de iubit cu patima, asa cum iubesti la un inceput de relatie... :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Da' stati naibii la un loc cu temele astea ! Unii chiar stam bine cu imaginatia si asta e de rau .
  Of !

  RăspundețiȘtergere
 11. Of , of ,, of ! (asta ca sa fiu mai explicit).

  RăspundețiȘtergere
 12. @Georgiana, eşti ecoul gîndurilor mele :D

  RăspundețiȘtergere
 13. Lu' Mariean i s-a făcut poftă, hihihi!

  RăspundețiȘtergere
 14. Maiestrie curata cum ai descurcat itele viselor, caci sunt sigura ca au fost incurcate rau...

  RăspundețiȘtergere
 15. @Leo, da... Sunt încurcate, dar cum eu dau mare atenţie la ceea ce visez şi nu ca să le interpretez, ci pentru că-mi place şi-am certitudinea că visînd sunt în altă lume, le descurc eu cumva. Mulţumesc de apreciere :)

  RăspundețiȘtergere
 16. la mine n-a fost nici un vis. casa bunicii mele a fost daramata anul asta si se pregateste sa creasca un bloc in loc. foarte nashpa senzatie....

  RăspundețiȘtergere