miercuri, 2 iunie 2010

Parastas&Comp

S-a prins ruşinea de mine în urma mailurilor primite, conform cărora m-aş fi puturoşit la scris, dar am o  scuză, de fapt mai multe şi mă jur că toate-s bune. Una dintre ele ar fi că am zis să nu scriu decît cînd am ceva de spus şi adevărul e că am avut cîte ceva, dar vai,  clima bizonică din ultimele zile şi nişte evenimente m-au ţinut departe de tastatură, după cum urmează:
Dacă e sîmbătă, e parastas! Trebuie să spun că am ajuns să mă bucur de parastase, ca alţii de nuntă şi-n primul rînd pentru că nu-s înmormîntări. Parastasele au devenit un fel de rutină, cum ar fi pentru unii mersul la pescuit. Mie-mi place peştele şi-mi place şi să pescuiesc, de fapt, îmi place orice activitate ce se desfăşoară în preajma apei, fie ea stătătoare sau curgătoate, fie dimineaţa după o seară cu bere.
Parastasul ăsta însă mi-a oferit încă un prilej de a concluziona în stil pur romanesc că grădina lui Dumnezeu e mare şi că încap pe lîngă proşti şi popi beţivani cu cearcăne cît ţîţele lăsate ale unei babe de 80 de ani.
Sunt atît de familiarizată cu  parastasele, încît cunosc toată slujba pe dinafară şi uneori, mă bate gîndul să mă fac cîntăreaţă la biserică, pentru că mă tentează să cînt şi eu cu popa deodată şi uneori mă trezesc mişcîndu-mi buzele pe hitul arhicunoscut "unde nu mai e nici întristare şi nici suspin".
Slujba s-a ţinut la Biserica cu Lună, la insistenţele părintelui P, despre care am auzit şi eu şi tot oraşul că obişnuia să ţină la curent Securitatea cu păcate mai mari sau mai mici, cu secrete de alcov şi aşternut , în vremuri de eternă amintire şi veşnică pomenire, a tuturor enoriaşilor bisericoşi care-şi închipuiau că slujitorul domnului e un fel de intermediar între ei şi Doamne- Doamne şi nu între păcătoşi şi "arde-l domne".
A mai slujit încă un popă, care judecînd după cearcănele amintite şi gura  slobodă a tîrgului, se dedulcise de cu seară şi-n fiecare altă seară, din vinul sfinţit, iar capilarele sparte şi împrăştiate pe toată faţa, precum harta hidrografică a patriei şi buza inferioară atîrnîndă cam pînă la gulerul preafericit, m-au făcut să-mi fixez privirea pe lumînările din colaci, ca nu cumva să mă-npingă Necuratul, zis şi Ucigă-l Toaca, să rîd ca proasta-n tîrg în plină ceremonie.
Cu toate defectele evidente ale părintelui greu încercat de licorile sfinţite, trebuie să recunosc că are o voce de-ţi face fiecare por să vibreze şi fiecare fir de păr să stea drept în sus.
Biserica devenise sala lui de concert şi-i împrăştia vocea puternică şi caldă cu inflexiuni de Rapsodia Romană, de nai, de vioară, de jale şi de bucurie şi-ţi invada şi-nfiora mintea şi trupul, de parcă ieşiseşi din ele şi pluteai undeva printre îngerii de pe tavan.
Îmi amorţise parcă toată partea stîngă, mi-au dat lacrimile pe care am încercat în zadar să mi le reprim, nu de alta, dar aveam rimel pe gene şi ştie toată lumea ce ravagii poate face rimelul pe obrazul unei femei sensibile şi cînd a terminat de cîntat şi de slujit, l-aş fi aplaudat ca pe-un artist.
Biserica devenise scena lui şi noi, spectatori cu răsuflarea tăiată şi gura căscată, muţi de admiraţie, trecînd cu indulgenţă şi înţelegere peste păcatele bahice ale popii, pe principiul "cine n-are păcate, să arunce primul cu piatra".
Nu l-am aplaudat, dar nici cu pietre n-am dat, c-avem şi noi cu toţii "bube-n cap". Adică, păcate mai mari sau mai mici, după buget!

11 comentarii:

 1. Pavarotti din Carpati 2?
  Sper ca n'ai intrat in biserica neacoperita pe cap!!! Duamni apara si pazeste!! :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Ba bine că nu! Biserica trebuie să mă primescă aşa cum vin de-acasă. Ştii că la o înmormîntare aveam poşetă roşie? Da' v-am povestit cum am luat foc? :))

  RăspundețiȘtergere
 3. Mare smecherie. io am participat la un botez in putza goala.
  Daca n´ai fi asa frumoasî mai ca m´ar pali invidia la cit de bine scrii.

  RăspundețiȘtergere
 4. @garcea, apăi şi frumuseţea la ce crezi că foloseşti? Sau crezî cî popa m-o botezat cu fusta pi mini? şi nu-n pisdica goalî?

  RăspundețiȘtergere
 5. haha io sunt catolic si m´au botezat cu cioarecii pa mine; da´na, sa ma dau si io zpiritual.

  RăspundețiȘtergere
 6. @garceo! Adică io mă dau în vileag pentru că m-ai indus tu în EROARE GREŞITĂ????

  RăspundețiȘtergere
 7. fata draga, scuza aia ca nu scrii decat cand ai ceva de zis... apoi nu prea cred sa existe zi de la dumnezeu sa n-ai tu ceva de zis. zii mai bine ca ti-e lene si te iertam fiindca si pe noi ne apuca lenea zilnic.
  cat priveste cariera de cantareata la biserica... pai daca mi-a placut mie ideea cu meseria de bocitoare, aia de cantareata mi se pare si mai si, pentru ca sper ca e platita mult mai bine.
  pe urma, zefuz sa cred ca m-a vazut atata amar de lume dezbracata cand ma imbaiam in cazanul ala. eu mai mult ca sigur am avut costum de baie ;))

  RăspundețiȘtergere
 8. @Anca-Fara doar si poate. De la clebra casa de moda adam&eva.

  RăspundețiȘtergere
 9. Am trei observatii:
  - vinul de impartasanie nu se arunca iar preotul este obligat ,prin canon ,sa il bea;
  -in cazan e bine sa intrii de la 20 de ani in sus baremi sa ai ce arata ;
  -am vrut sa cresc o cucuvea sa pot merge la prieteni , noaptea ,cu cantari de viata lunga....
  Daca deschideti ceva ,vin si eu cu investitie

  RăspundețiȘtergere
 10. si uite cum se intrezaresc noi oportunitati si investitii :))

  RăspundețiȘtergere