joi, 3 iunie 2010

Fufi şi Magda

Fufi e prescurtarea de la Fufezan, vecinul de la unu. Neînsurat, pusese ochii pe matuşă-mea, pe-atunci tînără şi frumoasă, iar el dărîmat de gura mă-sii şi de băutură, n-a avut nici o trecere, cu toate că tata ca o peţitoare acerbă, făcuse nenumărate demersuri, solidar cu toată tagma ceferiştilor, indiferent de vîrstă şi aspect comercial.

Mama însă, a cărei soră era mătuşă-mea de care vorbesc, îi potolea avîntul de peţitor cu cuvinte înţelepte: Dacă eşti beat, du-te şi te culcă pînă nu mă enervez. Toată lumea, inclusiv tata, ştia că e mai bine ca mama să NU se enerveze. Doar rareori avea el puseuri de curaj, însoţite de cea mai simpatică figură a lui, undeva între un căţel supus şi-o hienă şi comenta încă două trei vorbe, pînă sprînceana mamei se ridica suficient de mult ca să indice un pericol iminent.

Fufi nu s-a însurat niciodată pentru simplul motiv că nu cred că şi-a dorit, nici tînăr şi nici acum la bătrîneţe. Nu l-am văzut niciodată uitîndu-se după femei şi nici nu cred să fi manifestat vreun interes faţă de ele. Acuma, nu spus c-ar fi avut altă orientare, că n-am nici un indiciu în sprijin,dar cu excepţia mătuşă-mii care nu l-a băgat niciodată-n seamă şi care se referea la el ca la "spurcăciune bătrînă", nu ştiu să-l fi interesat alta.

Cu toate astea, s-a lipit de el o unguroaică pe nume Magda şi cu toate că nu scăpa nici o ocazie să se plîngă oricui că Fufi "nu prestează" nimic, nu că nu poate, ci pentru că nu vrea, a rămas cu el. Am bănuiala că singurul motiv ar fi  că ea n-are unde să stea: casă n-are, bani nici atît, bătrînă şi ştirbă e, hărnicia n-a dat-o afară din casă niciodată şi îi şi place paharul prea mult. Dacă e plin, desigur.

Se certau destul de des şi ea cobora la noi să se consoleze cu vodca lu' tata, care abia aştepta un motiv cît de neînsemnat să tragă la măsea, iar ea, abia aştepta să-i ofere cineva de băut. În privinţa asta, se înţelegeau perfect. După ce se aghezmuiau un pic, tata dădea telefon lu' Fufi şi-l convoca la o şedinţă de consiliere, prezidată şi condusă în totalitate de el, cu dat din cap cu înţelepciune şi ciocnit pahare.

Fufi nu părea impresionat de argumentele pacifiste ale tatei, dar îşi lua femeia acasă cu aerul omului care n-are încotro. De cîteva ori, a dat-o afară şi ea, de musai pleca. Mai stătea pe la soră-sa într-un sat din apropiere, dar cum acolo era de muncă cu animale şi copii, revenea cu rugăminţi fierbinţi şi promisiuni la Fufi s-o primească. Uneori, trecea pe la noi, cu scopul ca tata să facă din nou lobby în favoarea ei. Dacă era treaz, zicea că : io nu m-amestec, treaba voastră, dar dacă avea un păhărel la bord, se trezea făcătorul de bine-n el şi consilia matrimonial cuplul nărăvaş.

Fufi n-a luat-o niciodată de nevastă pe Magda, dar ea trăieşte încă pe lîngă casa lui, au îmbătrînit şi el s-a resemnat. Aud că nu se mai ceartă aşa de des şi că Fufi e mai mereu pe la pescuit. Ea încă mai pîndeşte pe toată lumea pe după perdele, nu ştiu dacă mai are cu cine bea, că tata s-a prăpădit şi-a lăsat-o să-şi procure băutura furînd bani de la Fufi pînă s-a prins ăla. Aşa a ajuns Magda să-şi caute loc de muncă, de unde putem concluziona că şi viciile pot fi productive în cazuri disperate şi dacă eşti motivat suficient.

19 comentarii:

 1. Aşa!Aşa! la muncă, nu la întins mâna! sau altfel spus: La muncă ortodoxilor!!!
  Hai că m-am amuzat olecuţă înainte de culcare! Îmi place că scrii, că ai chef! Pup iu!

  RăspundețiȘtergere
 2. Fufi asta nu are internet acasa ? :))

  RăspundețiȘtergere
 3. ba, dar parca stateai la casa... de unde vecinul de la 1?
  etajul 1 sau casa nr 1?

  RăspundețiȘtergere
 4. Viciile intotdeauna te imping la productivitate , de aia le pastram...Asta e genul de mini jurnal cotidian , m-ar bucure sa mai aud din el:) scrii frumos

  RăspundețiȘtergere
 5. @zwk- stai sa vezi dupa ce´ti iei un topor dupa ceafa cit de ai dracu´stem. mai ada´ti si un caine..

  RăspundețiȘtergere
 6. @zvk, am crescut la bloc şi Fufi e vecin de-acolo. În apartamentul alor mei a rămas soră-mea, deci mai trec pe-acolo destul de des :)

  RăspundețiȘtergere
 7. @gigi, mă bucur că-ţi place, mulţumesc :)

  RăspundețiȘtergere
 8. @garcea, bagă toporu-n teacă! :)) Istenem, ce ţi-e şi cu sîngele ăsta de hun!

  RăspundețiȘtergere
 9. "execut ordonantele dumneavoastra!" Si le´ngrop cu metafora pa piept.:oP

  RăspundețiȘtergere
 10. @garcea şi metafora dacă are un pic de verde doar, da?

  RăspundețiȘtergere
 11. de paris!? ´nteles sa traiti.

  RăspundețiȘtergere
 12. pe magda asta o manca rau de tot...asta mai rar. si pe fufi ala nu-l manca deloc. iara foarte rar. eu ma mir cum de se sarifica ea sa caute de lucru, ca pe varianta ar avea mare succes. am vazut una la noi, avea un fund cat china nene si era zero tunsa. pe cap fireste. deci frumuseti nu se cauta musai :P

  RăspundețiȘtergere
 13. zGărcică taică ce-i tine?
  Mare boxer te văd...

  RăspundețiȘtergere
 14. @Anca, e bătrînă măi şi cred că astea de peste 55 de ani, nu mai au trecere pe centură :)

  RăspundețiȘtergere
 15. @zwk-nu ma, io doar te´am facut cioban. Da´mi´am adus cu retard aminte de mecla cu shuvitza si rectific: esti doar oaie.
  Stiu ca pare totu´ hipermegatranscendental de agresiv, da´daca mai citesti odata(efort nene) poate reusesti sa intrezaresti bruma de umor cu bataie la bucla mioritica. Hai aibi incredere in tine, se poate.

  RăspundețiȘtergere
 16. Suma viciilor luate cate doua trebuie sa fie constanta. Astept descrierea mai amanuntita al celui de-al doilea . Perfect de acord cu gigi.
  (bravo tarane).
  Cu un addagio : scrii foarte frumos.

  Un grup de doamne lucide .

  RăspundețiȘtergere