miercuri, 26 mai 2010

Distracţii ipocrite

Eram la o nuntă de penticostali care se ţinea la Cantina Pensionarilor, fără muzică şi cu băuturi pitite pe sub masă să nu cumva să le iasă evlavioşilor vorbe pe la biserică.
Începuse pe la şapte şi trebuia să se termine obligatoriu la miezul nopţii, că aşa erau vremurile: clasa muncitoare trebuia să se odihnească, nu să piardă vremea cu chiolhanurile pînă dimineaţa. Pe la opt însă, se luase curentul, iar nuntaşii pregătiţi pentru orice, aprinseseră lumînări, moment perfect pentru dezmăţ bahic.
Unii mai versaţi pe la evenimente similare în cadrul aceleaşi culte intransigente cu pileala, turnaseră bere în sticlele de Citro şi sugeau însetaţi din ele, cu priviri care arătau clar că învinseseră sistemul şi regulile bisericii.
Întreruperea de curent a durat exact cît dura în fiecare zi: două ore, timp în care obrajii nuntaşilor se înroşiseră corespunzător cantităţii de "Cico" turnate în trupuri penticostale ce-şi bîţîiau picioarele pe ritmul Boney'M, adaptat cu versuri religioase, zdrăngănit din chitări de trei băieţi plini de coşuri pe faţă şi-o fată cu batic cu sclipici pe cap: Cînd Iisus va veni, va veni, va veni.
Amînînd momentul venirii, s-a trecut la poze... Brusc, în faţa mea de ortodoxă păcătoasă s-au împins toate sticlele de vin şi bere de pe masă; un fel de "ea le-a băut pe toate, noi nimic", să dea ei bine-n poze. Recunosc că n-am băgat de seamă pînă peste cîteva zile cînd am văzut fotografiile şi abia mi se zărea bretonul dintre sticle, dar am trecut cu înţelegere şi înţelepciune peste asta, ascunzîndu-le de ochiul vigilent al mamei.
Pocăiţi sau nu, la doişpe ne-au dat afară şi ne-am dus pe jos acasă la miri, unde cică ar fi urmat un chef adevărat.
Zdrăngăneii veneau în urma noastră pişcînd corzile şi dregîndu-şi vocile cu cîte-un "Iisus vine", nuntaşii uşor pişcaţi de alcool şi vagi sentimente de vinovăţie, chicoteau evlavios la cîte-un banc mai fără perdea, spus cu fereală, ochi plecaţi şi roşeli feciorelnice.
Ajunşi la miri acasă, am constatat că cheful la ei înseamnă o şezătoare plictisitoare fără haz, mîncare sau pic de băutură, fără acces la baie în uşa căreia se mozolea un cuplu - viitoare fabrică de copii.
De plictiseală cred, m-am certat rău cu prietenul meu de-atunci, viitor penticostal convinsl, care ţinea morţiş să mergem la el acasă după vin şi eu nu voiam  şi-n final am plecat salutîndu-i politicos cu un " ia mai mereţi dracului de prefăcuţi".
Gurile rele zic că unul dintre zdrăngănei avea în buzunarul de la piept o sticluţă din aia plată de whiskey primită în pachet de la fraţii întru credinţă din America, pe care-a golit-o la modul cel mai egoist posibil, adică singur şi pe de-ascuns, după care convins că credinţa îi dă aripi, a încercat să-şi ia zborul de la etajul patru, cu chitara de gît.
Legenda spune că   fratele Samuel a avut viziuni în noaptea aceea şi asta a rămas varianta oficială şi cea mai convenabilă pînă în ziua de azi. Tot ce regret e că n-am fost de faţă să rîd şi eu.

16 comentarii:

 1. Fratele Samuel e acu in trupa Samael, si nu mai e penticostal :))

  Scuze de comentariul anterior. Am baut cu-n jandarm si cu-n gabor bere la cutie in fata blocului :)

  RăspundețiȘtergere
 2. :o)))))))))
  io de cind(inspirat de o caricatura) port un tricou cu gizas lavz iu, ramine scaunul de linga mine in autobuzul de navetisti mereu liber.sex sells da gizas got the power :o)))

  RăspundețiȘtergere
 3. @zwk, fratele Samuel cîntă acum la beşafon.

  RăspundețiȘtergere
 4. @garcea, femeiele te vor sălbatic, nu evlavios :D

  RăspundețiȘtergere
 5. am retinut esentialul: femeile ma vor :o))
  pazeaaa, ca fac prapad :o)))

  RăspundețiȘtergere
 6. bineinteles, dupa ce transez pun si delikat :oP

  RăspundețiȘtergere
 7. şi-un pic de piper să fie spicy :)

  RăspundețiȘtergere
 8. mereu am vrut sa merg la o nunta din asta (de fapt as merge pe la orice nunta de alta religie decat a mea, ca de nunti ortodoxe m-am saturat) nu-mi imaginam asa chestie la penticostali pentru ca ii stiam nebuni rau in privinta scutirilor de tot felul (televizor, radio etc).
  am fost la o nunta baptista unde insa a fost totul mai mult decat ok. fara muzica nimica. norocul meu ca am avut la masa tovarasi foarte sociabili. am vorbit pana ne-a stat limba pluta. inafara de mancat nici nu prea aveai ce face altceva.

  RăspundețiȘtergere
 9. @Anca, eu rămîn la părerea că e plictisitor să stai la o nuntă şi să nu poţi dansa. Şi americanii sunt tot neo-protestanţi şi dansează, numa' ăştia ai noştri-s mai cu moţ.

  RăspundețiȘtergere
 10. Da, o nunta fara dans e fadă! Eu nu mananc decat antreurile, beau un 50 de ceva tărie ca să se înmoaie ciolanele, după care dans. Sunt dorită de dans si cum numa la nunti o pot face... In vremurile bune mai dansam si prin casa, dar odata cu trecerea anilor se cam duce naibii cheful de tăte alea! Sad but true!

  RăspundețiȘtergere
 11. @georgiana, pofta vine mîncînd, eu mă gîndeam să mă duc la un curs de dans, e cea mai faină formă de mişcare. bine... mă gîndesc la asta de vreo doi ani, dar sper să mă şi urnesc.

  RăspundețiȘtergere
 12. Angelo, să nu care cumva să crezi că-s vreo specialistă în ale dansului, mă mişc "ahotic" ca de altfel tot ce fac :)) Eu-s puturoasă tare când vine vorba de mişcare impusă... m-am dus la insistenţele unei colege la sala de fitness. Îţi dai seama c-a fost prima şi ultima dată! Neeee, nu-s aşa abnegoasă. La fel şi cu cursurile de dans. Dacă-i ceva ce trebe făcut cu program, m-ai pierdut! Nu mai bine o plimbare prin Salzburg? O berică la terăsică?... :D Gata, că iar am stuchit la furcă! de unde se vede treaba că-s nevorbităăăă.

  RăspundețiȘtergere
 13. FAza cu baticul cu sclipici m-a dat pe spate. Iaca li s-au inchis portile raiului, pacatosii lu' peste !

  RăspundețiȘtergere
 14. Uuu, eu am avut o bunică penticostală, Dumnezeu s-o aibă în pace! Mă rog, era mai mult vitregă... şi ea ca şi mama.
  I-aş fi zis şi eu, aşa cum sigur mi-ar fi zis şi ea mie, văzând-o în ce hal se distra: " Aşa să te ajute Dumnezeu!" :D

  RăspundețiȘtergere