joi, 20 mai 2010

Alergătorii

Nu ştiu cît de idiot trebuie să fii să traversezi cu copilul de mînă prin loc nepermis în fugă printre maşini, cînd trecerea de pietoni e la 20 de metri de tine, sau ce naiba speri să economiseşti: 3 minute, 25 de paşi?
Las geamul şi-i strig: Fain îl înveţi!
De fiecare dată, părintele iresponsabil se face că n-aude, sau lasă capu-n jos... ştie că nu e bine,şi trecîndu-i prin cap un scenariu ce nu şi l-ar fi dorit, îşi imaginează copilul lovit de-o maşină pe cînd trecea strada în fugă pe unde-l taie capul, că doar aşa face şi cu mama de mînă, de aceea îl strînge cu putere şi-i zice: Tu cînd eşti singur să nu faci aşa şi se strecoară mai departe printre maşini tîrînd plodul după ea, minţindu-se că acesta va face exact aşa, cu toate că instinctul de părinte îi spune altceva.
O altă categorie de alergători, o constituie bătrînii: Da, aceeaşi bătrîni care se plîng toată ziua de boli, de lipsa banilor de medicamente, de dureri şi ofuri, aceeaşi bătrîni care nu mai au loc pe noptiere de hapuri nici măcar pentru paharul în care-şi ţin proteza.
Ei de obicei,. aleargă mai haotic, ajung în mijlocul drumului, se opresc, dau înapoi un pas-doi, se răzgîndesc printre frîne, claxoane şi înjurături şi pornesc mai departe cu plasele rafie bălăngănindu-se alandala în mîini. Destul de sprinteni în pofida nenumăratelor boli, unii mai înveninaţi îţi dau cu pumnul în capotă odată ce s-au văzut scăpaţi de accidente, de parcă toate toată vina nemerniciei vieţii pe care-o duc, o porţi tu.
Sportul preferat al bătrînilor de la oraş este, se ştie, mersul la piaţă cu sau fără treabă. Cel mai des, fără treabă, doar ca să "vadă lumea" şi zic eu, să încurce pe cît posibil pe toţi ceilalţi.
Au gratis la transport în comun, de ce să nu profite? E dreptul lor, că cică au muncit de n-au mai putut.
Şi de ce să stea acasă să citească o carte, să joace o tablă cu vecinu'?
Care vecin, că e-n piaţă!
Ce să facă el altceva?
Să se plimbe prin parcuri unde nu e aglomerat şi nici oră de vîrf niciodată?
Ce farmec are un loc unde nu te poţi izbi "accidental" de cineva mai tînăr pe care-l pizmuieşti ba pentru că miroase a săpun, ba pentru că şi-a cumpărat prea multe.
Şi-n plus, se ştie că oriunde e aglomeraţie, există cele mai mari şanse să se formeze o coadă la care te poţi aşeza nostalgic şi tu, chiar dacă habar n-ai ce "se dă". Poate ai norocul să poţi instiga la un scuipat politic pe careva din jurul tău.
Că vai, ce-ţi mai place să fii indignat, de fapt indignarea este la tine, ca extazul la alţii: uiţi de tot şi spumegi, fierbi, înjuri, strîngi din pumni şi conchizi aproape invariabil cu "hoţii, porcii, mai bine era pe vremea lu' Ceauşescu".
După toate astea, istovit dar cu sentimentul că ţi-ai împlinit încă o dată misiunea, te-ntorci acasă printre maşinile care n-au decît să te claxoneze cît vor, că tu ţi-ai cîştigat dreptul să traversezi pe unde te taie capu', în momentul în care te-ai pensionat şi restul ducă-se dracului.

9 comentarii:

 1. Si iarasi pic in tentatia de'a face comparatie cu alte tari! Eram in Italia, acum vreo 10 ani, in autubouz, ma duceam la munca. Autobuzul era plin- plinut. N'apuc sa compostez biletul c'o batranica se ridica si'mi da locul. Eu foarte contrariata, educata fiind, o refuz. In secunda doi mi-a dat o replica pe care n'am s'o uit cate zile 'oi avea: "voi tinerii sunteti obositi, duceti o viata agitata, voi aveti nevoie de-o clipa de odihna, noi pensionarii ne tot odihnim de cand am iesit la pensie..." In Romania insa, sunt in stare sa te linsheze daca nu le dai locul in tramvai! Sunt haiosi (ca sa fiu draguta)... cum lesina ei vara in mijlocul strazii din cauza caniculei si cum cad de pe scarile tramvaiului ca nu-i mai tin incheieturile... N'am nimic cu ei, Doamne fereste, sunt batranii nostri dar tare se mai cred invincibili, probabil din cauza sufletului care se simte vesnic tanar... :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Bine ca nu sofez, ce-ar fi la gura mea...
  Am observat si eu chestia : pensionarii sunt, de multe ori, mult mai sociali si chiar mondeni decat atunci cand erau "oameni ai muncii". Nu doar in Romania, autobuzele sunt pline toata ziua de batrani. A nu se intelege ca am ceva cu ei. Dar ma mira mult faptul... eu, daca as avea de ales, as sforai cu fundu-n sus la orele alea matinale !

  RăspundețiȘtergere
 3. Cat despre mamele care'si educa odraslele prost, ce sa-ti zic? Asta cu trecutul strazii e doar un exemplu. Am vazut copii care arunca ambalajul de la ciocolata pe jos, cu mama de mana, normal ca mama nu zice nimic, iar daca-i atragi atentia elegant ca nu-i frumos ce-a facut copilul ori te injura ori ti'o baga pe aia cu "nu vezi ca nu-i niciun cos pe nicaieri"? O alta faza care m'a intrigat maxim s-a petrecut recent: imi plimbam cainele, in lesa si la un moment dat m-am intersectat c'o mama cu copchil de mana. În mâna rămasă liberă, copchilul avea o vargă şi nici una nici două, pac! una pe spinarea căinelui meu! Mămica a început să râdă isteric de parcă cine ştie ce faptă lăudabilă a făcut plodul! Continuarea nu ţi-o mai spun, ţi-o imaginezi tu...Am multe de povestit, cred c-ar trebui să continui filmul ăla cu "Toate mi se întâmplă numai mie" :)

  RăspundețiȘtergere
 4. @georgiana, aşa e... au avut din păcate timp să dospească răutate-n ei şi nici măcar nu conştientizează asta. Mie una, mi-e dor de-o bunicuţă sfioasă de la ţară, căreia să-i sărut mîna trudită, că de băşinoşii aştia de care mă lovesc zilnic, îs sătulă.

  RăspundețiȘtergere
 5. @Leo, da' la revelioanele lu' Vanghelie cine ţopăie de nu-i mai doare nimic?

  RăspundețiȘtergere
 6. mergeam odata cu masina si nu ma grabeam deloc. ma apropii de o trecere de pietoni si una se dadea de ceasul mortii sa traverseze si cei 10 din fata mea nu dadeau semne ca ar vrea s-o lase. asa ca opresc eu ca o idioata si-i fac semn sa treaca. trece ea si apoi se opreste in fata masinii mele si izbucneste cu naduf "PROASTO". 2 secunde am ramas masca dupa care am scos capul pe fereastra si i-am zis "CURVA DRACULUI CE ESTI, NU VEZI CA EU AM OPRIT" (sa mor eu de nu m-am simtit groaznic de cum am reactionat, asta vreo 3 ore mai tarziu bineinteles, ca de obicei nu ma dau in stamba in public). se opreste ea din nou si se intoarce spre mine si da sa zica ceva. se razgandeste si o ia la goana grabita mai departe. inca nu-mi dau seama de morala povestii decat ca am fost tare idioata sa opresc si sa-mi stric dupa aia ore bune imaginandu-mi cum ma dau jos din masina si alerg dupa ea cu o bata de baseball.

  RăspundețiȘtergere
 7. @Anca, altă dată fă ca mine: laşi frumos geamu' jos şi cu voce diafanăîi spui aşa: dragă, maşina calcă, nu fute!

  RăspundețiȘtergere
 8. morala cred ca este ca nici pe trecerea de pietoni nu sunt prea zdraveni la cap pietonii astia.

  RăspundețiȘtergere
 9. =)) da, numai sa tin minte, ca de draci uit si cum ma cheama

  RăspundețiȘtergere