miercuri, 21 aprilie 2010

Despre graşi şi mai ales, grase

Bărbaţii în general, n-au complexe de inferioritate dacă sunt graşi, mai mult chiar, cu excepţia băieţilor pe care-i batjocoresc colegii la şcoală, îşi poartă cu mîndrie burţile, îşi leagănă slăninele şi ocazional îşi freacă burdihanele cu oarecare mîndrie, ca semn de bunăstare sau "mă ţine bine nevasta".
De obicei, graşii sunt joviali, cu excepţia celor ce s-au îngrăşat expres să arate un statut social superior şi ăia sunt în mare măsură nesimţiţi cam în toate aspectele sociale: în trafic, în restaurant cînd vorbesc cu gura plină, unşi pe bărbie, la serviciu cînd transpiră şi nu se sinchisesc că mută nasul altora şi exemplele ar putea continua. De fapt altceva voiam eu să zic aici...
Femeile, spre deosebire de bărbaţi, cînd încep să se îngraşe, nu dau importanţă prea mare mai ales că majoritatea se îngraşă la sarcină, sau să mă exprim ca restul leşinatelor şi încrezutelor care au impresia că sunt primele care cacă un plod pe lume, cînd sunt "graviduţe", şi-şi alintă burţile cu delicateţe şi normal, cu diminutivul "burtică".
În timpul gestaţie, ele mănîncă precum scroafele, motivînd că "mănînc pentru doi", îşi terorizează familia şi masculul din dotare cu pretenţii halucinante gen " am poftă de fruncte exotice".
N-ar fi asta o problemă pentru că acum, fructele exotice se găsesc pe toate gardurile, dar pretenţiile sunt emise-n miez de noapte, iar pofta e cu atît mai imperioasă cu cît doarme mai bine nenorocitul pe post de soţ. Halitul continuă şi după naştere pentru că, vezi doamne, alăptezi. Odată ce înţarci plodul, ai zice că ar fi cazul să te opreşti, dar na... Nu prea poţi, că maţele ţi s-au lărgit, stomacul e la fel de încăpător ca o benă de camion, iar aici intervine minciuna, sub toate formele, nuanţele ei.
Minţi pe toată lumea că de fapt, tu nu mănînci, eşti la regim sever, ba chiar ai putea spune că te hrăneşti cu aer. Te minţi pe tine cum că "doar asta şi gata", sau "de mîine încep cura", iar mîine ţi se pare că de fapt voiai să zici "poimîine".
Ţi-ai dat copilul la şcoală şi tu nu, dar ceilalţi, te văd tot mai grasă, mai diformă. Te agăţi de ideile occidentale şi zici că nu eşti grasă ci doar "mare", nu fat, ci large. Te deranjează privirile critice şi ai impresia că toată lumea e împotriva ta, de aici şi comportamentul tău dictat de osînza de pe tine în preajma altora mai suple. Faci pe nepăsătoarea cu texte expirate ca "cine mă place, mă place şi aşa" deşi, dacă te gîndeşti bine, nu te mai place nici măcar bărbatu-tău, pentru că ce e de plăcut să găseşti 120 de kile de slănină-n pat, care nu se poate nici măcar afuma?
Cu timpul, te înrăieşti, pentru că e greu să rămîi om, cînd pizmuieşti pe toată lumea. Dacă eşti şi şefă pe undeva, cu atît mai rău; tai şi spînzuri şi începi întotdeauna cu femeile. Că doar ele-s de vină că eşti tu cît o vacă...Oricît te-ar deranja un subaltern bărbat, faci ce faci şi-l ierţi. Dacă e femeie însă... se schimbă situaţia, ori o dai afară, ori o faci să plece singură, pentru că ţie îţi stă ca un cui în talpă şi loc pe lîngă tine, nu mai e.
În final vii cu minciuna supremă: "am probleme cu glandele", deşi alţii te văd mîncînd o ciorbă, două porţii de felul doi, după care haleşti şi pîinea de pe masă, încingînd-o în smîntînă, după care bagi şi-un pepsi, sau orice altceva a cărui gaz poate astupa golurile din stomacul tău nesătul.
Şi aşa-ţi tîrăşti mizera-ţi existenţă fără să vezi nimic frumos în jurul tău, mai cu seamă dacă nu e de mîncat. Existenţa ta se reduce la grija halelii şi a scaunelor rupte de prin casă care trebuiesc înlocuite şi costa bani. Bani care-ar fi mai înţelept folosiţi la raionul de carne, de porc de preferinţă.
Între timp, te lasă bărbatul pentru vreo "schiloadă" şi sfîrşeşti prin a urî pe toată lumea, cu excepţia "prietenei" care-ţi îngraşă orgoliul la fel cum îţi îngraşi tu curul : Lasă dragă, că eşti numa' bine, eşti rubensiană.
Ea e singura slăbănoagă ce-a rezistat pizmei tale, pentru că ţi-a intuit micimea caracterului şi ţi-a dat exact ce voiai: linguşeală, periaj, curăţat de scame, chiar dacă acasă rîde de tine şi cu fundu'' ăla schilod al ei, referindu-se la tine ca la "umflata dracului".
Concluzia e că, puţine femei îşi duc osînzele fără să fie rele. Puţine-s femeile care să fie joviale la 100 de kile, iar acele femei care reuşesc, au ceva masculin în ele şi li se rupe. Ele nu te judecă după talie şi nici nu te dau dracului în gînd de cîte ori te văd. Ele nu au probleme inventate cu glandele şi recunosc deschis că le place să mănînce, de aceea nici nu te simţi prost sau vinovată dacă tu cîntăreşti cît o bucă de-a lor.
În final, un avertisment prietenesc: Feriţi-vă de grăsane, pentru că dacă nu te pot hali la propriu, o vor face bucuroase şi lacome la figurat!

15 comentarii:

 1. o grasana s-a pus azi in calea ta! s-o ducem la sauna, la gimnastica,sa-i furam frigiderul sa-i futem barbatul! sigur dupa astfel de tratament va fi atat de slabuta si de ingaduitoare! ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. =)) char ma tot intrebam unde vrei sa ajungi si cine te-a suparat. eh, nu toate grasanele sunt rele asa. tu ai o sefa nebuna rau pentru ca majoritatea cand ajung sefi, uita de unde au plecat. si daca mai pun la un loc si alte frustrari personale chipurile ascunse, ai ca sef un babalau complet.

  RăspundețiȘtergere
 3. După ce ai tăiat pe porcu', acuma normal că vorbeşti despre graşi şi grase. Macăr de era o Grasă de Cotnari.
  P.S. Ai şefă grasă?

  RăspundețiȘtergere
 4. să recunosc deschis şi să răspund tuturor: în viaţa mea nu am avut o şefă grasă ( m-am ferit, eschivat şi fentat), pînă acum. Acum, mi-a ieşit pe nas! Graselor din toată lumea, ori muriţi, ori nu mai mîncaţi o lună!

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu am fost grasă 6 ani de zile.. N-am urât pe nimeni din cauză că era slab.. A fost rău de tot... Şi nu m-am îngrăşat de la mâncare ci de la nişte pastile anticoncepţionale pe care mi le-a prescris o idioată de doctoriţă de ajunsesem de la 55 la 85 de kile.. A trecut. Nu toate grasele sunt rele.

  RăspundețiȘtergere
 6. Asta mi-aduce aminte de ştirea văzută acum câteva zile pe ProTV. Cică în Anglia copiii obezi vor să nu mai fie numiţi aşa, ci eroii mâncării :))

  http://stirileprotv.ro/stiri/international/englezii-vor-sa-interzica-folosirea-cuvantului-obez.html

  RăspundețiȘtergere
 7. Ba fato, tu graiesti din propria-ti experienta :)

  Feriti-va de medicamentul diane 35, ala va umfla ca pe dirijabile...

  RăspundețiȘtergere
 8. Postarea ta ar fi buna, numai ca-i oleaca cam lunga. Cam ca un atlet care alearga gafaind si dupa ce trece linia de sosire.
  Trebuie sa stii cand sa te opresti.
  Simt putin din Mircea Badea si din Eugen Istodor in stilul tau, cam prea intransigent.
  Una peste alta, nici sa fii slab nu e o virtute.

  RăspundețiȘtergere
 9. da' rea esti, femeie !

  RăspundețiȘtergere
 10. @cell61, toate aberaţiile din lume vor ajunge şi la noi, pentru că ne pricepem şi noi bine la ceva: ridicatul poalelor în cap.

  RăspundețiȘtergere
 11. @ZWK, asta pentru că eu nu scriu niciodată ficţiune.

  RăspundețiȘtergere
 12. @Rusty, judecînd după ce scrii tu, îmi pari un blogger obişnuit, nu un critic literar. Eu consider că scriu exact atît cît e nevoie să fiu înţeleasă. Probabil că mai trebuie să treacă ceva timp pînă voi decide să scriu haiku.

  RăspundețiȘtergere