luni, 22 martie 2010

Patron şi şef totodată

Mi-am luat azi pantofii roşii decupaţi şi am surprins privirele jinduitoare ale colegelor încălţate încă în cizme:
- Umblu pe teren fată, prin noroaie, nu pot lua încă pantofii.
- Vezi? D-aia aveţi voi salariu mai mare, nu vă mai plîngeţi.
Pe la 11 crăpam deja de cald, pentru că toată cladirea e din rigips si termopan. C-aşa ştim noi să construim. N-am curajul să trag tare de-un geam, mă tem că vine cu perete cu tot. Da' bine c-am lift de sticlă prin care ne vede lumea din stradă. E adevărat că uşa nu i se-nchide întotdeauna, uneori tre' să impingi pînă se lipeşte de cadru, dar e de sticlă şi inox, da? Şi vorbeşte: Etajul 3, liftul urcă.
Jos e un restaurant veşnic gol, unde se plictisesc două chelneriţe şi-o bucătăreasă, pînă apare şefu'.
De obicei face pe interesantu' cu nişte glumiţe de rahat, gen: clientul nostru, stăpînul nostru - vă fac şi-un masaj. Îşi întinde labele spre mine, mă retrag instinctiv: nu credeţi că ne-am împrietenit prea repede?
Zîmbesc să nu se şifoneze prea tare, s-o ia şi ca pe-o glumă, dar mă asigur privindu-l în anume fel, că va exista întotdeauna o umbră de îndoială. Am glumit, n-am glumit?
Face meniul zilei cu noi, singurii clienţi. Eu dau sugestii, el speră c-am să vin să şi mănînc, deşi ştie că vin doar să fumez şi rar să beau o cafea. Eu îmi aduc de-acasă, pentru că nu dau 12 lei pe mîncarea lui de cantina săracilor. Colega mea mai fiţoasă vrea pangasius, cu aerul că ăla e mai peşte decît somonul, deşi cam uită să plătească de obicei.
Azi au făcut fasole cu ciolan şi şefu' m-a îmbiat de cum am intrat, din capătu' sălii: don'şoaraaaa, avem fasole cu ciolan, ce-aţi zis dumneavoastră. Stătea la masă cu un italian care bea pălincă şi încerca să-l lămurească să-i guste fasolea.
S-a uitat urît la mine cînd i-am zis că a fost doar o sugestie menită să-i trezească restaurantul din moarte clinică.
Nu ştiu cît de mult îi pasă lui de restaurant pentru că întreaga clădire e a lui, închiriază birourile pe bani frumoşi, vara are terasă pe acoperiş şi cică e foarte aglomerată.
Administreaza totul împreună cu fie-sa, de-o răutate drăcească după cum spun ospătarele şi plină de ifose. Are un ochi pe jumătate închis şi cînd te priveşte, ţi se face pielea de găină. Ca toţi parveniţii îşi dă aere de mare patroană, caută orice mărunţiş de care să se lege şi cred că nimic n-ar face-o mai fericită decît să vadă omul tremurînd de spaimă în prezenţa ei.
Taică-su o priveşte cu mîndrie, că na...E fie-sa. O laudă pentru cît e de-a dracului. Ospătara îşi dă ochii peste cap, e sătulă de ei. La 1 Aprilie, ea şi bucătăreasa le-au pregătit o surpiză: preavizul.
Şi nu va fi păcăleală.

19 comentarii:

 1. Dacă aş şti că sunt indispensabilă acolo unde lucrez io, la fel aş face.. Din păcate nu-i aşa.

  RăspundețiȘtergere
 2. @porculvegetal, nimeni nu-i indispensabil. Unii-s izmene :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Deci SĂ MOR DACĂ după ce-am postat nu m-am gândit că asta o să fie reacţia, ceva cu izmene!!! Fir-ar să fie...

  RăspundețiȘtergere
 4. sincer mi-e realmente mila si de ta-su si de fii-sa!Si daca poate sa-ti fie mila mai mult sau mai putin(n-am descoperit inca daca mila-i pe grade )parca mi-e mai mila de fii-sa.

  RăspundețiȘtergere
 5. Patron adevarat ,nu stie cum sa se bage in seama de striga de la capatul celalalt la tine.Mi-a placcut insa reactia ta .
  Inainte de a fi patroni sefi si altele ar trebui sa nu uitam ca suntem oameni ,insa multi uita ,ca in exemplul din postare .
  Apropos de pantofi ,esti fericita ,eu inca sunt in bocanci cand vin la lucru ,nu de alta dar surprize pe santier apar asa ca ,Mika(eu) se pune izmene pe calotor in santiere pentru solutii .Singurul noroc este ca-mi place ceea ce fac si oricum in pantofi cu toc rar ma vede cineva ,insa astept vremea oterilor:d .
  Zi cu soare sa ai .

  RăspundețiȘtergere
 6. @anaid, de ce ţi-e milă? Ei sunt fericiţi, aşa cred eu.

  RăspundețiȘtergere
 7. @Mika, eu sunt obligată prin contract să mă duc la serviciu doar în ţinută "office". Nu neg că mi-ar plăcea să mă mai duc din cînd în cînd in teneşi, dar nu se poate .

  RăspundețiȘtergere
 8. A , asta nu-i o fericire , sau poate eu chiar n-o inteleg,Dumnezeule mai bine cersetor decat un print cretin.

  RăspundețiȘtergere
 9. @Angela,nu am spus ca nu e adevarat ,eu nu sunt obligata,insa chiar in tenesi nu ma duc .In momentul cand ai un statut,nu poti . ;)

  RăspundețiȘtergere
 10. @Mika, jur că m-aş duce în teneşi şi-n blugi, nu mă înţelege greşit!

  RăspundețiȘtergere
 11. Stai linistita .
  Uite asta e pentru starea ta !
  http://www.youtube.com/watch?v=X53ejEPBMVo

  RăspundețiȘtergere
 12. Facem schimb? Imi dai liftul cu aer conditionat si eu cedez niste caracatite la pachet...

  RăspundețiȘtergere
 13. @p, natura mea generoasă ar zice da. Stomacul zice ba :)

  RăspundețiȘtergere
 14. Fix la fasole te-a chemat si pe tine! ouf !

  RăspundețiȘtergere