duminică, 28 martie 2010

Chioggia - Oraşul "unde-ţi plouă-n gură" , de la Protv citire

Nu ştiu exact dacă din masochism sau pur şi simplu din dorinţa de a-mi linge rănile sîngerînde, periodic dau sărci pe goagăl după Sottomarina di Chioggia. Am fost acum doi ani în concediu acolo după ce în prealabil văzusem oraşul cu altă ocazie. Cu încăpăţînarea cu care-mi urmăresc scopurile, mi-am promis c-o să-mi fac o vacanţă cît de mică acolo. Şi-am facut-o.
Azi am căutat iar, şi-am nimerit pe site-ul PROTV, care din dorinţa de a mulţumi o dată pe lună şi cetăţenii cu IQ mai mare decît număru' de la pantofii lui Guţă, face pe ghidul turistic, după cum urmează:

"La iesirea de pe autostrada, mai la sud de Venetia, am dat de niste lacuri ca la Techirghiol, dar chiar mai depresive ca decor. Cind am intrat in oras am zarit niste blocuri gri si plictisite. Tocmai ne pregateam sa facem cale intoarsa si sa cautam ceva scump, dar verificat prin Venetia, cind am intrat in orasul vechi si am inteles ca ar fi o idee proasta."

What the Fuck? ceva mai scump, dar verificat prin Venetia?

"Daca va place pestele, e un loc foarte bun de savurat. O portie cu garnitura ajunge pe la 25 de euro, dar e o investitie pentru citeva zeci de ani: daca ai niste papile gustative cu memorie de elefant, cind vei lua pastile la batrinete le vei inghiti mai usor. In gura iti va ploua din belsug cind te duci cu gandul la Chioggia."

Booon, deci locu' e foarte bun de savurat şi faptul că mănînci o porţie, tre' să te sature şi să te mulţumească pentru restul vieţii, daaaar doar dacă ai memorie de elefant. Adică nu tu, papilele tale.Iar cînd vei înghiţi pastila albastră, ea va aluneca mai uşor pe gît, va ajunge fix unde trebuie, dat fiind c-ai mîncat peşte-n tinereţe la Chioggia.
Cam la atîta se rezumă "incursiunea" turistică a lui Robert Berza în oraşul etrusc, o perlă în coroana Veneziei.
Clodia, cum era numit odinioară oraşul, e împînzit de canale la fel ca Venezia, iar palatele nu se deosebesc decît prin mărime, e o Venezie în miniatură, plină de culoare. De pe Ponte Vigo străjuită de lei din piatră, poţi vedea laguna împînzită de vase de pescuit iar dacă te întorci spre oraş, ţi se aşterne-n faţă Canale Vega, cu bărcile ancorate la porţile caselor multicolore.
Chioggia este şi port de pescari, dar şi staţiune balneară. Străzile ei sunt mărginite de leandri, pavate cu piatră şi incredibil de curate. În fiecare joi, în piaţa Corso del Popolo ce traversează oraşul istoric de la nord la sud, prin poarta medievală Santa Maria, pînă la Ponte Vigo, devine inima oraşului. Sute de comercianţi îşi aştern mărfurile pe tarabe, de la peşte pînă la minunata sticlă de Murano.
Plaja veche de 200 de ani se întinde pe 6 kilometri de nisip fin, pînă la Dig. Poţi să te plimbi cu bicicleta pe Lungomare Adriatico, de la un capăt la altul. Au ajuns şi aici romanii; citesc şi nu-mi vine să cred: Sarmale şi deliciosa ciorba de burta. Cîţiva metri mai încolo, barul se numeşte "Iubirea mea". Cred totuşi după exprimare, c-or fi italieni înrobiţi de romance cu idei.
E adevărat că Sottomarina di Chioggia e o staţiune mică de familie, dar pentru cei ce caută linişte, plaje curate şi sigure unde-ţi laşi prosoape, haine sub umbrele şi te duci să mănînci de prînz şi le găseşti tot acolo la întoarcere, o mare caldă şi puţin adîncă pe distanţă mare, restaurante cochete şi mîncare sănătoasă, e locul ideal. Iar dacă ai norocul să iei o cameră sau apartament cu vedere la mare, s-o vezi sclipind în fiecare dimineaţă, nu ştiu ce ţi-ai putea dori mai mult. Poate să nu ţi-o ia înainte Mailaţii, Mailungii la mînă şi Maiviolatorii.
Sau reporterul ăsta de doi lei căruia "îi plouă-n gură". Sugerez ProTv-ului să-şi vadă mai departe de manelişti, că la ăia se pricep şi să lase reportajele turistice pe seama Teleenciclopediei, sau Discovery. Schimbarea nu înseamnă automat "mai bine".

7 comentarii:

 1. aoleo, pai inseamna ca e scump acolo! leandri pe strada? camere cu vedere la mare? cred ca la pensie ajung pe acolo. ca pare tare frumos!

  RăspundețiȘtergere
 2. @Anca, eu am plătit casă şi masă pentru 4 persoane, 1000 de euro, adică 250 de persoană. Nu mi s-a părut mult, mai ales că am avut inclus şi pachetul de plajă (şezloguri şi umbrelă) şi biciclete la discreţie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Angela, tu stii cine este Robert Berza?

  RăspundețiȘtergere
 4. si eu am fost la sottomarina in 2009 si a fost extraordinar.am platit 325 euro/saptamana un apartamentpt familie cu doi copii.si acum caut cazare pt anul acesta in sottomarina.(tot apartament)stiti ceva ?

  RăspundețiȘtergere
 5. Anonim, uite un link util, imposibil sa nu gasiti ceva rezonabil. Vacanta placuta! :)

  RăspundețiȘtergere