luni, 15 martie 2010

Case sau Căşi?

Am obiceiul să mă plimb prin cartierele de vile să văd ce se mai construieşte, ce idei mai au romanii despre cum ar trebui să arate o casă în care-au băgat economii, vaca, pămîntu' de la ţară şi credite ipotecare.
Din 10 case, la 9 le-aş da foc, poate cu proprietari cu tot. În general arată ca nişte cămine culturale, cu coloane, balcoane, romburi în relief pe faţade, tuia şi bolovani în curţi.
Culorile îmi dau frisoane, adică fiecare-si vopseşte casa cum îl taie capu' pe principiul "pe banii mei vopsesc cum vrea pula mea: ciclam, roşu, galben, maro, cărămiziu, crem, albastru ţipător sau MOV! În fond, cui îi pasă de imaginea de ansamblu şi ce naiba o mai fi şi aia?!
N-are rost să mai spun că toate-s îngrămădite una-n alta, construite pe maxim 500 de metri pătraţi, iar pe petecuţul de teren rămas, prea puţini se-ndură să lase iarba să crească, că de la noroaie au venit şi greierii le mai cîntă prin călcîiele crăpate de la sapă, iar amintirea asta încă-i mai doare.
De-asta-şi mai parchează încă două maşini în faţa porţii pe uliţa desfundată pe lîngă aia din garaj să vadă lumea că şi-au depaşit condiţia, chiar dacă la sfîrşit de săptămînă se mai duc la mămica şi la tăticu-n sat să se aprovizioneze cu cartofi, fasole şi ceapă.
Cartierele astea mă dezgustă, dar mă şi amuză, mai ales cînd se numesc pompos Raicriss sau Beverly Hills!

16 comentarii:

 1. Vreau şi eu un loc cu parcare pe beverly hillsul lui matali, că tare mi-o plăct adresa 90210 de pe le tinereţili meli, când aveam şi eu orbire de vise prin oculari de-mi mereau fulgii la mierii. Dacă nu se rezovă, promit că scriu un articol pe blog să moară cine vrei matali, dar să înnebunesc de nu.
  PS: Cărui fapt datorez extenţa în blogrolul Angelei? Mai ales că scriu atât de rar în ultima vreme?

  RăspundețiȘtergere
 2. e in regula ca de bunavoie se inghesuie astia in ghetouri ale prostiei ingamfate si lipsei de gust. trebuie si astea sa defuleze undeva si e bine ca se autoostracizeaza ei, culmea, voiosi si mandri in locuri cum sunt cele pomenite de tine, lipsite de orice infrastructura. cheltuie usor bani veniti usor si apoi privesc cu dispret si superioritate la cartierele de palate tiganesti :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Raicriss??? Unde naiba se afla tampenia asta? Exista numele asta?

  Eu am venit sa-ti spun pretul halatului...

  RăspundețiȘtergere
 4. @Marius Ola, dacă vrei loc de parcare, doar pe uliţă, deasupra viitoarei canalizări, ca deh, obrazul subtire cu fosă septică se ţine.
  Cît despre blogroll, eu adaug blogurile care-mi plac fără pretenţii la reciprocitate,ca atunci cînd "gazda" postează ceva nou, să văd direct de la mine. Şi ca să-ţi răspund la următoarea eventuală întrebare: da, îmi place blogul tău.

  RăspundețiȘtergere
 5. @Paul, Raicriss e în Oradea, iar patronul îndatorat se judecă acum cu băncile susţinînd că atunci cînd a contractat creditele el era beat şi nevasta drogată. Cred că l-ai văzut la ştiri. Dacă ar cîştiga procesul, prevăd o creştere bruscă a alcoolismului la toţi datornicii.
  Şi cît e halatu'? că nu mi-ai lăsat vorbă :)

  RăspundețiȘtergere
 6. @Anonim, mă faci să-mi amintesc iar de palatele alea de lîngă Cluj cu semnul dolarului, euro şi Mercedes în vîrful turnuleţelor! De unde şi concluzia că mai proşti decît noi, sunt doar ţiganii.

  RăspundețiȘtergere
 7. mie MOV, scris de tine in insemnare cu majuscule mi-a amintit de altceva. Prin anii '80, in viteza ametitoare in care se lucra in constructii atunci, m-am pomenit, parca peste noapte cu Oradea festita in cele mai tipatoare culori pe care le vazusem pana atunci. Socul a fost amplificat de obisnuinta de pana atunci ca, fara exceptie, cladirile se vopseau in gri. Si ce-mi amintesc mai clar era ca venind de pe mal, urcand scarile de langa podul de la primarie in pta Ferdinand, m-am pomenit parca lovit brutal in fata de MOVUL cladirii de langa magazinul pe atunci Luminita. Acum mov scorojit :). L-am cunoscut mai tarziu pe arhitectul Szabo Arnold, care pt isprava asta fusese trecut in ceva dictionar al arhitectilor romani, din cate stiu eu, singurul din Oradea. Mi-a explicat ca nu facuse altceva decat sa redea orasului veselia de culori initiala, ca asa fusese orasul nostru gandit.

  RăspundețiȘtergere
 8. @Poate-ţi aminteşti şi de casa mov de lîngă ştrandul municipal, aia de era proiectată să fie un fel de Crucea de Piatră şi de aia ciclam de la intersecţia Armatei Romane cu Sucevei. Eu la clădirile noi mă refer, că ştiu că celor istorice trebui să li se păstreze culorile originale.

  RăspundețiȘtergere
 9. le stiu. despre casa ciclam, arhitectul ei zicea ca nu el a ales culoarea :) mai bine zi despre case ce-ti plac. spre ex este una pe strada schubert, in spatele actualului tribunal. nu-s ce numar, dar o recunosti ca mereu e un ciobanesc mioritic cocotat pe gard, incercand sa sperie trecatorii.

  RăspundețiȘtergere
 10. @Anonim da, o ştiu. Preferata mea e însă fosta bibliotecă judeţeană, deşi n-o punem în categoria case. Am descoperit recent pe strada aia de pe lîngă fostul LFI (nu aia cu intrarea pe Stadionul Voinţa, ci cealaltă paralelă cu ea unde era Clubul de Popice, o căsuţă pe care e greu s-o vezi venind de pe Moscovei, pentru că e imediat după curbă. E micuţă, cochetă, proaspăt renovată şi-n curtea micuţă are un WV broscuţă, ghici ce culoare? CICLAM! E adorabilă.

  RăspundețiȘtergere
 11. stiu casa aia, sa zic asa, din faza de gestatie, de pe planseta arh Lungu. mi-a placut mult pt ca urma sa fie o casa armonioasa, nu f mare, dar suficienta pt un om normal. de bun simt. chestia interesanta e ca proprietarul era un om cu f multi bani. adica bani si bun simt la un loc!!! in romania!!! la televizor nu vezi asa ceva.
  nu, biblioteca nu se pune la socoteala in discutia asta, dar subscriu :)

  RăspundețiȘtergere
 12. @Pe mine m-a surprins pentru că am văzut-o gata, parcă crescuse peste noapte :)

  RăspundețiȘtergere
 13. La fel este in toata Romania ,insa am o veste buna,poate nu numai pentru tine.PUZ-urile noi care s-au facut anul trecut sau se fac acuma ,au inceput deja sa impuna unele reguli europene care ar trebui respectate.Spun asta pentru ca anul trecut mi-am luat un teren in zona de periferie a Timisorii impreuna cu prietenul.Acuma noi lucram la proiect dar inca modificam la el de numa casa dea bine pe parcela ,dar sa si respecte ceea ce e scris in certificatul de urbanism.Parcela avand-o pe colt,avem strada pe doua laterale ale parcelei.Mi s-a impus ca amplasarea casei sa o fac la 4-6 m de limita de proprietate(dar daca vecinul are casa ridicata deja ,ma aliniez cu a lui) ,culorile cartierului vor fi combinatii de crem,galben si vernil ,nu am voie sa folosesc roz bombon pentru ca nu fac ce vreau intr-o societate,ci doar in casa mea,exteriorul trebuie corelat cu cerintele.Strazile sunt deja proiectate din faza de PUZ ,deci trotuar,spatii verzi,rigole si drum avand 20 m rezervati intre parcele pe drumurile principale ale cartierului ,iar pe cele secundere sunt 17 m .Am specificat acest lucru pentru ca in multe parti ale Romaniei ,locul de drum reprezinta 7 m,dupa care parcela omului care isi pune casa unde are el chef,deci la 3.5m fata de axa drumului.De asta sunt stradute inghesuite,iar daca mai vine unul cu vreo fita de masina si o lasa in fata portii sa o vada lumea,nu mai ai loc sa treci.
  Mie una imi comvine ca se impun unele conditii,ca m-am saturat sa vad curcubeu in cartiere si debandada pe strazi.

  Romanului numai daca ii este impus ceva ,va face ceva cu bun gust.

  RăspundețiȘtergere
 14. @Mika, Doamne ajută să nu rămînă doar un fîs! Mare dreptate ai, romanul face ceva bun doar dacă e obligat, sau de frică. Da'nu-i bai, dacă asta e soluţia, asta să fie; putem spera că se termină şi cu castele ţigăneşti din peisaj, nu?

  RăspundețiȘtergere
 15. @Mika, zic şi io ca naivu', "că doar n-o să mor" - citat din Vanghelie.

  RăspundețiȘtergere