marți, 23 februarie 2010

Au sărăcit ţiganii?

Lîngă autogara din Cluj, la ieşire pe stînga înainte de podul de cale ferată, am văzut o căsoaie neterminată cu turnuleţe în vîrful cărora se-nalţă falnic spre cer şi întru băgarea-n boală a dujmanilor, semnul Euroiului, ca mai încolo cu cîţiva kilometri să-mi sară-n ochi o alta, dar cu semnul Mercedes. Evident, am văzut şi Dolarul, tot aşa, cocoţat pe casă. Toate neterminate, ca şi vestitele palate de catralioane dă camere mănca-ţi-aş, să moară rumînii dă ciudă, din Huedin.
Ştiu hardughiile alea de pe vremea cînd acoperişurile de tablă îţi luau ochii în zilele însorite, dar nu-mi amintesc să fi văzut vreodată vreo activitate, de parcă ar fi răsărit acolo peste noapte. Aşa, neterminate. Şi pustiu pe lîngă ele, aşa pustiu că picior de puradel, copită de cal sau fustă-nflorată n-am văzut.
Acum, eu stau şi mă-ntreb nevinovat: au sărăcit ţiganii, le-a scăzut oare drastic orgoliul de a-şi face căsoaia mai mare ca a vecinului? Nu mai au cai de băgat în sufragerie şi haur dă decoraţiuni interioare? Saaaau, or fi plecat bieţii de ei la "muncă" pe la fraierii de elveţieni sau engleji?
Această enigmă mă chinuie mai rău ca imaginea cocălarului cu BMW din care geme şi se tînguie Sornel Puştiu.

2 comentarii:

  1. Astia niciodata nu merg pana la capat cu finisajele. E suficient sa fie casa ridicata si turnuletele acoperite cu tabla ca sa fie invidios vecinul de palat. Si-asa nu-i afecteaza pe locatari, ce stie calul ce-i aia tencuiala?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă gîndeam şi la cal ca la porcu' de Craciun, că nu trebuie sa se streseze... Poate şi calu' s-ar simţi mai bine rumegînd Răpiri din Serai, ipo :)

    RăspundețiȘtergere